Mother Love

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Mother Love"
Singl Queen
s albuma Made in Heaven
Objavljen6. novembar 1995.
Snimljenmaj 1991. – početak 1995.
Žanrrock
Trajanje4:49
IzdavačParlophone (Evropa)
Hollywood (SAD)
TekstFreddie Mercury
Brian May
Producent(i)Queen

Mother Love je pjesma britanske rock grupe Queen. Pjesma je uvrštena na album Made in Heaven objavljen 1995. godine, nakon smrti Freddija 1991. godine. Pjesmu su napisali Freddie Mercury i Brian May.[1][2]

O pjesmi[uredi | uredi izvor]

Pjesma Mother Love je bila posljednja pjesma koju su zajedno napisali Mercury i May, a bila je i Freddijeva posljednja vokalna izvedba. Freddijevi vokali su snimljeni između 13. i 16. maja 1991. nakon snimanja materijala za album Innuendo.[3]

Na svojoj web stranici, May je raspravljao o postupku pisanja pjesama koji su on i Freddie praktikovali. Naime njih dvojica su istu pjesmu znali pisati zajedno ali dijelom i odvojeno, u zavisnosti od prirode pjesme. Kada je stigao do posljednjeg stiha, Freddie je rekao Brianu da mora da ode da se odmori, ali da će se kasnije vratiti i završiti pjesmu. Nakon toga, Freddie se nikada nije vratio u studio te je Brian otpjevao posljednji stih pjesme.

Na kraju pjesme nalazi se i snimak sa Queenovog dobro poznatog koncerta Live at Wembley održanog 1986. na stadionu Wembley, kao i uvodni snimci studijskih verzija One Vision i Tie Your Mother Down.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lemieux, Patrick (2013). The Queen Chronology: The Recording & Release History of the Band. Lulu. str. 86. |access-date= zahtijeva |url= (pomoć)
  2. ^ "Inside the studio where Freddie Mercury sang his last song". The Telegraph. 25. 10. 2015.
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 11. 2020. Pristupljeno 20. 5. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]