Idi na sadržaj

Naruhito

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Naruhito
Naruhito 2023.
Car Japana
Vladavina1. maj 2019 –
PrethodnikAkihito
SupružnikMasako Ovada
DjecaAiko
DinastijaYamato
OtacAkihito
MajkaMichiko Shoda
Rođenje (1960-02-23) 23. februar 1960 (64 godine)
Tokio, Japan

Naruhito (japanski: 徳仁, rođen 23. februara 1960) je trenutni japanski car, koji je naslijedio svog oca, bivšeg cara Akihita, nakon njegove abdikacije.[1]

Rođen je u Tokiju kao prvo dijete svojih roditelja.[2] Od djeda Hirohita, tadašnjeg cara, dobio je titulu princa Hiro. Od rođenja je bio drugi u niz nasljednika japanskog prijestolja, a djedovom smrću postao je prvi u nizu, s titulom krunskog princa. Studirao je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Brak[uredi | uredi izvor]

19. januara 1993. carska palača objavila je zaruke Naruhita i 3 godine mlađe Masako Ovade, diplomatkinje iz japanskog Ministarstva vanjskih poslova. Par se vjenčao 9. juna 1993. Krajem 1999. objavljeno je da je krunska princeza trudna. Nedugo nakon toga ona je pobacila. Nakon 8 godina braka dobili su svoje prvo i dosad jedino dijete, kćer Aiko (rođena 1. decembra 2001), kojoj je njen djed, car, dao titulu princeze Toshi.

Pitanje nasljednika[uredi | uredi izvor]

Prema japanskom zakonu, Aiko nema nikakva nasljedna prava jer na carskom prijestolju mogu sjediti samo zakoniti muški patrilinearni potomci prethodnih careva. Zbog toga je drugi u nizu nasljednika Naruhitov brat, Fumihito. Kada je Aiko rođena, predložena je izmjena zakona o nasljeđivanju kojom bi se kćerima dala ista prava na prijestolje kao i sinovima, i to prvo najstarijem djetetu bez obzira na spol. Razlog za to bio je nedostatak prinčeva u carskoj porodici; ni car ni njegova braća nisu imali mušku unučad. Mnogi političari, kao i članovi carske porodice, suprotstavili su se predloženoj izmjeni jer bi ona dovela do toga da dinastija koja je posjedovala prijestolje 1500 godina izgubi prijestolje, odnosno do prekida 1500 godina duge linije careva koji su potomci prvog cara po čisto muškoj liniji. Kako bi se to izbjeglo, predlagane su drugačije izmjene carskog zakona:

  • da se prestolonasljedniku i njegovoj supruzi dozvoli da usvoje sina koji je potomak jedne od bivših carskih linija (odnosno, koji je zakoniti patrilinearni potomak japanskih careva, ali nije japanski princ), što se kroz historiju Japana dešavalo mnogo puta sve dok to trenutni zakon nije zabranio;
  • da se prestolonasljedniku dozvoli da uzme drugu suprugu ili konkubinu, s kojom bi pokušao dobiti sina, što je bio običaj u carskoj porodici sve dok to trenutni zakon nije zabranio, itd.

Zbog pritisaka da rodi sina, Naruhitova supruga Masako pati od depresije, zbog koje se rijetko pojavljuje u javnosti i ne odlazi s Naruhitom na službena putovanja.

Obaveze i interesi[uredi | uredi izvor]

Naruhito se zanima za zaštitu voda, te je predsjednik nekoliko svjetskih udruženja za zaštitu voda. Bio je član Međunarodnog olimpijskog odbora.

U februaru 2009. prvi put je otputovao u komunističku zemlju, Vijetnam. Time je obilježio 35. godišnjicu ponovnog uspostavljanja diplomatskih veza između Japana i Vijetnama.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Japan's new Emperor Naruhito pledges unity". BBC News. 1. 5. 2019. Pristupljeno 2. 5. 2019.
  2. ^ "浩宮徳仁親王(現皇太子)誕生". Mainichi Shimbun. 23. 2. 1960. Arhivirano s originala, 24. 12. 2018. Pristupljeno 30. 4. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]