Fumihito, princ Akišino

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fumihito
Prince Akishino 20091223.jpg
Supružnik Kiko Kavašima
Djeca Mako
Kako
Hisahito
Dinastija Jamato
Otac Akihito, car Japana
Majka Mičiko Šoda
Rođenje 30. novembar 1965.
Tokio

Fumihito, princ Akišino (rođen 30. novembra 1965. godine) je drugi sin japanskog cara Akihita i carice Mičiko. Drugi je u nizu nasljednika japanskog prijestolja, iza svoga brata Naruhita.

Studirao je biologiju u Japanu, a kasnije taksonomiju riba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bavio se i ornitologijom.

Dana 29. juna 1990. godine oženio je Kiko Kavašimu, koju je upoznao tokom studija. Po vjenčanju je dobio titulu princa Akišina i dozvolu da započne vlastiti ogranak carske porodice. Princ i princeza Akišino imaju troje djece:

Princ Akišino je drugi u nizu nasljednika japanskog prijestolja, pošto ženski potomci nemaju nasljednih prava, a nakon njega u nizu je njegov sin Hisahito. Rođenje Hisahita je okončalo dugogodišnje pitanje budućnosti japanske monarhije, pošto su svi ostali članovi carske porodice iz njegove generacije princeze. Ako nadživi svoga brata i ako njegov brat ne dobije zakonitog sina, princ Akišino će postati car Japana.

Obaveze[uredi | uredi izvor]

Princ i princeza Akišino redovno predstavljaju Japan. U augustu 2009. putovali su u Holandiju kod kraljice Beatrix na poziv nje i njene vlade, povodom obilježavanja 400. godišnjice uspostavljanja trgovačkih veza između Japana i Holandije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]