Akihito, car Japana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Akihito
TennoTanjobiM1085 tenno detail.jpg
Car drži govor povodom svog 72. rođendana
Car Japana
Vladavina 7. januar 1989 - danas
Prethodnik Hirohito
Prestolonasljednik Naruhito
Supružnik Mičiko Šoda
Djeca Naruhito
Fumihito, princ Akišino
Sajako Kuroda
Dinastija Jamato
Otac Hirohito, car Japana
Majka Nagako Kuni
Rođenje 23. decembar 1933
Tokio

Akihito (japanski: 明仁; rođen 23. decembra 1933. godine) je trenutni car (japanski: 天皇 tennō) Japana kao njegov 125. car. On je jedini priznati car u svijetu.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Car Akihito je peto dijete, ali najstariji sin cara Hirohita i carice Nagako. Odogojili su ga i obrazovali privatni tutori, nakon čega je od 1940. do 1952. godine pohađao Plemićku školu. [1] Za razliku od njegovih prethodnika i drugih članova carske porodice, car Akihito nije nikada primljen u vojsku, na zahtjev cara Hirohita.

Za vrijeme američkog bombardovanja Tokija, Akihito i njegov mlađi brat Masahito su evakuisani iz grada. Za vrijeme okupacija Japana od strane Sjedinjenih Američkih Država nakon Drugog svjetskog rata, Akihito je učio engleski jezik od Elizabeth Gray Vining. Kratak period studirao je političke nauke na tokijskom univerzitetu, mada nikada nije dobio diplomu.

Mladost i brak[uredi | uredi izvor]

Iako je od rođenja bio oslovljavan kao princ prestolonasljednik (japanski: (立太子礼, Rittaishi-no-rei) i držao tu poziciju kao carev najstariji sin, Akihito je formalno proglašen prijestolonasljednikom u carskoj palači Kokjo 10. novembra 1952. godine. U junu 1953. godine Akihito je kao poslanik japanskog carskog dvora otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo i prisustvovao krunidbi kraljice Elizabete II. [1]

Dana 10. aprila 1959. godine oženio je Mičiko Šodu i tako postao prvi član japanske carske porodice koji je oženio ženu iz građanske klase. Sa suprugom je kao princ prestolonasljednik zvanično posjetio trideset i sedam država.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Car sa suprugom

Dana 7. januara 1989. godine umro je car Hirohito i Akihito je nasijedio carski tron. Ceremonija ustoličenja novog cara održana je 12. novembra 1990. godine. [1] Od dolaska na tron car pokušava približiti carsku porodicu japanskom narodu. Car i carica su zvanično posjetili osamnaest država. [1]

U januaru 2003. godine caru je operisan rak prostate. [2]

Uprkos tome što su careve ovlasti striktno ograničene Ustavom, po dolasku na tron car Akihito je uputio nekoliko javnih izvinjenja azijskim zemljama zbog njihove okupacije od strane Japana. Samo tri mjeseca nakon očevce smrti, u aprilu 1989. godine, car Akihito je prvo izvinjenje uputio Kini. Posebnu pažnju car poklanja odnosu sa Sjevernom i Južnom Koreju i na novinarskoj konferenciji u decembru 2001. godine izrazio je žaljenje zbog tenzija između Japana i korejskog poluostrva. [3]

U junu 2005. godine car Akihito i carica Mičiko su posjetili Saipan, teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, na kojoj su se dogodile jedne od najpogubnijih bitaka Drugog svjetskog rata, od 15. juna do 9. jula 1944. godine. Car se pomolio za poginule japanske, američke i korejske vojnike, te domoroce koji su poginuli u bici kod Saipana. To je bio prvi obilazak mjesta bitke iz Drugog svjetskog rata van Japana. Ova posjeta priskrbila je carskom paru veliku popularnost, kao i posjete spomenicima u Tokiju, Hirošimi i Nagasakiju 1995. godine.

Dana 6. septembra 2006. godine car je dobio svoje prvo muško unuče, prvog muškog člana carske porodice rođenog nakon 41 godinu. Rođenje muškog nasljednika je riješilo nasljednu krizu koja je trajala dugo vremena, pošto princ prestolonasljednik ima samo jednu kćerku, princezu Aiko. Prema sadašnjem, vijekovima starom zakonu o nasljeđivanju carskog trona, žena ne može naslijediti japanski tron, iako ga je osam žena kroz historiju ipak naslijedilo. Bila je predložena promjena tog zakona u korist princeze Aiko, ali je prijedlog pao u zaborav kada je ustanovljeno da je treće dijete koje nosi princeza Kiko muškog spola.

Interesi i imena[uredi | uredi izvor]

Car Akihito se bavi ihtiološkim istraživanjima i objavljuje članke u naučnim magazinima.

Car Akihito se u Japanu nikada ne spominje po imenu, već uvijek kao Njegovo Carsko Veličanstvo, Car (japanski: 天皇陛下, tennō heika) ili jednostavno Njegovo Carsko Veličanstvo (japanski: 陛下, heika). Pri pisanju car Akihito se nekada spominje i kao "vladajući car" (japanski: 今上天皇, kinjō tennō). Japanci razdoblje vladavine nekog cara nazivaju erom, a era vladavine cara Akihita naziva se Heisei (japanski: 平成). Prema običaju, nakon smrti car Akihito bit će preimenovan u cara Heiseija. [4]

Reference[uredi | uredi izvor]