Akihito, car Japana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Akihito
Akihito 2014.
Car Japana
Vladavina7. januar 1989 – 30. april 2019
PrethodnikHirohito
NasljednikNaruhito
SupružnikMičiko Šoda
DjecaNaruhito
Fumihito, princ Akišino
Sajako Kuroda
DinastijaJamato
OtacHirohito
MajkaNagako Kuni
Rođenje (1933-12-23) 23. decembar 1933 (90 godina)
Tokio, Japan

Akihito (japanski: 明仁) bivši je car (japanski: 天皇 tennō) Japana kao njegov 125. car. U aprila 2019. abdicirao je u korist svog sina Naruhita.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Car Akihito je peto dijete, ali najstariji sin cara Hirohita i carice Nagako. Odogojili su ga i obrazovali privatni tutori, nakon čega je od 1940. do 1952. pohađao Plemićku školu.[1] Za razliku od njegovih prethodnika i drugih članova carske porodice, nikad nije primljen u vojsku, na zahtjev cara Hirohita.

Za vrijeme američkog bombardovanja Tokija, Akihito i njegov mlađi brat Masahito su evakuisani iz grada. Za vrijeme okupacija Japana od strane Sjedinjenih Američkih Država nakon Drugog svjetskog rata, Akihito je učio engleski jezik od Elizabeth Gray Vining. Kratak period studirao je političke nauke na tokijskom univerzitetu, mada nikada nije dobio diplomu.

Mladost i brak[uredi | uredi izvor]

Iako je od rođenja bio oslovljavan kao princ prestolonasljednik (japanski: (立太子礼, Rittaishi-no-rei) i držao tu poziciju kao carev najstariji sin, Akihito je formalno proglašen prijestolonasljednikom u carskoj palači Kokjo 10. novembra 1952. U junu 1953. Akihito je kao poslanik japanskog carskog dvora otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo i prisustvovao krunisanju kraljice Elizabete II.[1]

Dana 10. aprila 1959. oženio se Mičiko Šodom i tako postao prvi član japanske carske porodice koji se oženio ženom iz građanske klase. Sa suprugom je kao prestolonasljednik zvanično posjetio 37 država.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Car sa suprugom

Dana 7. januara 1989. umro je car Hirohito i Akihito je nasijedio carski tron. Ceremonija ustoličenja novog cara održana je 12. novembra 1990.[1] Od dolaska na tron car pokušava približiti carsku porodicu japanskom narodu. Car i carica su zvanično posjetili 18 država [1]

U januaru 2003. caru je operisan rak prostate.[2]

Uprkos tome što su careve ovlasti striktno ograničene Ustavom, po dolasku na tron car Akihito je uputio nekoliko javnih izvinjenja azijskim zemljama zbog njihove okupacije od strane Japana. Samo tri mjeseca nakon očevce smrti, u aprilu 1989, car Akihito je prvo izvinjenje uputio Kini. Posebnu pažnju car poklanja odnosu sa Sjevernom i Južnom Koreju i na novinarskoj konferenciji u decembru 2001. izrazio je žaljenje zbog tenzija između Japana i Korejskog poluostrva.[3]

U junu 2005. Akihito i Mičiko posjetili su Saipan, teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, na kojoj su se dogodile neke od najpogubnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu, od 15. juna do 9. jula 1944. Car se pomolio za poginule japanske, američke i korejske vojnike, te domoroce koji su poginuli u bici kod Saipana. To je bio prvi obilazak mjesta bitke iz Drugog svjetskog rata van Japana. Ova posjeta priskrbila je carskom paru veliku popularnost, kao i posjete spomenicima u Tokiju, Hirošimi i Nagasakiju 1995.

Dana 6. septembra 2006. car je dobio svoje prvo muško unuče, prvog muškog člana carske porodice rođenog nakon 41 godinu. Rođenje muškog nasljednika riješilo je dugotrajnu nasljednu krizu, s obzirom na to da prestolonasljednik ima samo jednu kćerku, princezu Aiko. Prema sadašnjem, stoljećima starom zakonu o nasljeđivanju carskog trona, žena ne može naslijediti japanski tron iako ga je osam žena kroz historiju ipak naslijedilo. Bila je predložena promjena tog zakona u korist princeze Aiko, ali je prijedlog pao u zaborav kad je ustanovljeno da je treće dijete koje nosi princeza Kiko muškog spola.

Interesi i imena[uredi | uredi izvor]

Akihito se bavi ihtiološkim istraživanjima i objavljuje članke u naučnim magazinima.

U Japanu se nikad ne spominje po imenu nego uvijek kao Njegovo carsko veličanstvo, car (japanski: 天皇陛下, tennō heika) ili jednostavno Njegovo carsko veličanstvo (japanski: 陛下, heika). Pri pisanju se nekad spominje i kao "vladajući car" (japanski: 今上天皇, kinjō tennō). Japanci razdoblje vladavine nekog cara nazivaju erom, a era Akihitove vladavine naziva se Heisei (japanski: 平成). Prema običaju, nakon smrti Akihito će biti preimenovan u cara Heiseija.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Their Majesties The Emnperor and Empress". Arhivirano s originala, 1. 12. 2007. Pristupljeno 1. 4. 2008.
  2. ^ Akihito has successful cancer operation
  3. ^ "Press Conference on the Occasion of His Majesty's Birthday". Arhivirano s originala, 25. 5. 2008. Pristupljeno 1. 4. 2008.
  4. ^ "NATIONAL DAY OF JAPAN TO BE CELEBRATED". Arhivirano s originala, 3. 1. 2009. Pristupljeno 1. 4. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]