Idi na sadržaj

Nazar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izloženi nazari u uličnoj prodavnici
Nazar bondžugu na turskom avionu

Nazar (arapski: نظرnazar, doslovno 'pogled, nadzor') naziv je za hamajliju u obliku oka, čiji je cilj da nosioca štiti od zla oka.

Uz potkovice, bijeli luk, vučji zub, životinjski rog, olovo i kamenje, kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda.[1]

Nazar je čest prizor u Turskoj, Siriji, Libanu, Egiptu, Armeniji, Iranu, Afganistanu, Grčkoj, Iraku, Kipru i Azerbejdžanu,[2] gdje se stavlja u kuće, kancelarije, automobile ili se uklapa u nakit i ukrase.[3] Tipični nazar se pravi od ručno pravljenog stakla. Boji se u tamnoplavu, bijelu, svijetloplavu i crnu boju, uz to praveći koncentrične krugove ili suzolike elipsoidne oblike. Ponekad tamnoplavu boju mijenja zlatna.[3]

Ovaj simbol se također koristi na drugim mjestima, kao što su repovi aviona turske privatne avio-kompanije Flyer. Također je simbol Cryenginea, pokretača igre proizvođača Crytek, koji su osnovala tri brata turskog porijekla. Ekvivalent nazara kod semitskih naroda je hamsa, dok je kod kršćana u pitanju krstić.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pocket Turkish Dictionary. Langenscheidt. 1992. str. 638.
  2. ^ "The Evil Eye and Mountain Кarma in Azerbaijan". The Brief Note. Arhivirano s originala, 14. 7. 2013. Pristupljeno 27. 2. 2013.
  3. ^ a b Middle East. Lonely Planet. 2009. str. 559.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]