Idi na sadržaj

Neon tetra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Neon tetra (Paracheirodon innesi) (u nastavku teksta Neonka) je slatkovodna riba iz porodice Characidae, roda Characiformes. Porijeklo vrste vodi iz bistrih ili muljavih voda s područja jugoistočne Kolumbije, istočnog Perua i zapadnog Brazila. Ribe za akvarijume se skupljaju u tekućim toplim (21-29 °C) bistrim i mutnim vodama, Šarene upadljive boje ribe olakšavaju posao hvatanja njihovim sakupljačima, a te boje ih ujedno čine jednim od najpopularnijih akvarijumskih ribica[1].

Izgled i osobine[uredi | uredi izvor]

Neonka je tamno - maslinastozelenih leđa, i srebrnkasto bijelog abdomena. Ovu ribu karakteriše i upadljiva plavo zelena pruga koja se pruža horizontalno na obje strane ribe i to od nosa do baze repa, te crvena pruga od polovine tijela prema repu. Tokom noći boja se gubi, a pojavljuje se ponovo s aktiviranjem ribe ujutro. Riba raste otprilike do tri cm u dužinu. Seksualni dimorfizam je slabo izražen, ženke imaju malo veći stomak.

Dosta uzgajivača ne zna da Zelena Neon tetra (Paracheirodon simulans) i Crna Neon tetra pripadaju ustvari različitim vrstama (čak i različitim rodovima, što je nedavno ustanovljeno), i da nisu kolorni varijeteti jedne vrste. Kardinal tetra, zvana i crvena Neonka, je slična vrsta pravoj Neon Tetri. Razlikuju se po lateralnoj (poprečnoj) crvenoj prugi koja se pruža duž tijela ribe.

Dok se Neonke iz komercijalnog uzgoja dobro adaptiraju na različite ph vrijednosti vode, dotle one uvezene iz divljine zahtijevaju nešto mekšu, lagano kiselu vodu.

Neonke imaju životni vijek od oko 10 godina u divljini[2], dok u akvarijumu žive prosječno 2 do 3 godine[3].

Historija i trgovina[uredi | uredi izvor]

Neonka je prvi put izvezena iz Južne Amerike i opisana 1936. od strane ihtiologa G.S. Meyersa, a ime je dobila po Dr. William T Innes. P. innesi je jedna od najpopularnijih akvarijumskih riba, i izvožena je za potrebe trgovine u ogromnom broju. Najveći broj neonki dostupnih u USA je uvezen iz Hong Konga, Singapura i Tajlanda, gdje se uzgajaju na farmama (ribogojilištima), a jedan manji dio (<5%) uvozi se iz Kolumbije, Perua i Brazila. Svakog mjeseca oko 1,8 miliona Neonki (vrijednosti od oko 175.000 $) se uvozi za potrebe akvarijumske trgovine.

U akvarijumu[uredi | uredi izvor]

Zahtjevi koje Neonke postavljaju pred uzgajivače nisu veliki. Dovoljan je akvarijum od bar 45-50 Litara, sa pH vrijednosti vode od 5.0-7.0. Bojažljive su a zbog njihove veličine ne bi ih trebalo držati s velikim ili agresivnim ribama. Idealno je ako ih možemo držati s drugim vrstama tetri, pošto im odgovara sličan sastav vode.

Neonke su svaštožderi i prihvatiće bilo koju vrstu suhe hrane, ali potrebno ih je također dohranjivati i dafnijama, smrznutim crvićima, sitnim račićima te tubifeksom.

Poželjno ih je držati u jatima od 6 riba pa naviše, pošto vole da se kreću u jatu, i tada do izražaja dolazi njihova ljepota izazvana presijavanjem jarkih boja na njihovom tijelu. Još jednom treba napomenuti da se boja Neonki gubi sa smanjenjem intenziteta svjetlosti (tokom noći), a pojavljuje se ponovo s aktiviranjem Riba ujutro.

Odgovara im akvarijum gusto zasađen biljem sa temperaturama od 23° do 26° Celzijusa, što je najsličnije uslovima koje imaju u prirodi, u Amazonskim rijekama.

Nažalost Neonke su sklone obolijevanju od bolesti zvane "bolest neonki". Ona se očituje gubitkom jarkih boja Neonki, pojavom svijetlih pjegica na tijelu ribe, te grupisanjem riba oko izvora aeracije (u blizini vazdušnih pumpi) ili oko grijača. Bolest je obično fatalna, pošto se gotovo po pravilu otkrije prekasno.

Mjere koje se mogu primijeniti su

  1. izolacija zaraženih jedinki u karantin
  2. pojačavanje aeracije u akvarijumu
  3. tretman lijekovima (koji se mogu kupiti u prodavnicama kućnih ljubimaca, riba i sl.)
  4. izmjena 1/3 do 1/2 vode u akvarijumu
  5. tretman sa soli koji se primjenjuje tako što se sipa izvjesna količina slane vode u akvarijum (paziti da ne sipamo direktno so jer ona može stvoriti rane na tijelu riba ukoliko im dotakne kožu prije nego što se rastvori)

Od ove bolesti mogu oboljeti i druge ribe u akvarijumu tako da moramo što hitnije poduzeti navedene mjere.

U slučaju da želimo da se Neonke u akvarijumu razmnožavaju potrebno je da odvojimo mužjaka i ženku u poseban akvarijum potpuno zamračen, te da postepeno pojačavamo svjetlost dok ne primijetimo da je izbačena ikra. Trebamo još i davati larve mušica ribama kao hranu, a tvrdoću vode podesiti na manje od 4.0. Pošto se dešava da odrasle jedinke pojedu izlegle mladunce potrebno ih je odvojiti čim se primijeti da su jaja položena. Ribice se legu iz jaja oko 30 sati poslije polaganja ikre. Mlađ se hrani tvrdo kuhanim žumancetom, larvama račića, larvama naupilusa, pilećom jetricom, ili hranom kupljenom u specijaliziranim prodavnicama (također u krajnjem slučaju mlađ može jesti i suhu hranu predviđenu za odrasle). Male ribice dobijaju jarke boje mjesec dana po izlijeganju. Odrasle ribe se mogu pariti svakih petnaest dana.

Linkovi i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Alderton, David (2002). Freshwater Aquariums. BowTie Press. p. 62. ISBN 1-931993-11-4.
  2. ^ Hargrove, Maddy; Hargrove, Mic (2011-03-03). Freshwater Aquariums For Dummies. John Wiley & Sons. ISBN 978-1-118-05097-2.
  3. ^ Agutter, Alastair R. (2017-09-05). Tropical Fish Keeping Journal: Book Edition Four. Alastair R Agutter. ISBN 978-1-9761-4058-7.