Nivå

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Town sign - Nivå 01-08-04.jpg
Luka Niva
Nivaagaards kružna ciglana iz 1870, najstarija postojeća kružna ciglana

Nivå je obalski grad s 7887 stanovnika (1. januar 2010)[1] u općini Fredensborg na ostrvu Sjælland u Danskoj. Nivå je stambeno naselje na obali Øresunda približno 15 km južno od Helsingøra. Ima stanicu na željezničkoj liniji CopenhagenHelsingør Kystbanen. Grad je prethodno bio poznat po velikim ciglanama, Sølyst Ciglana, Niverød Ciglana i Ciglana Nivaagaard koje su oblikovale krajolik s velikim jamama,[2] u kojima su danas umjetno stvorena jezera. Najpoznatija je vjerovatno kružna pećnica Nivaagaard Ciglana, [3] koja je najstarija na svijetu, još uvijek postojeća kružna peć i jedva je srušena od propadanja. To je gotovo jedini relikvije jednog od najvažnijih industrijskih krajolika Danske. 2009 je i posljednja zgrada na Sølyst Ciglani demolirana, a samo je jedan dimnjak ostao. Godine 1976, direktorski stan je porušen, koji je bio dizajniran od strane Ferdinanda Williama Jensena. Lokalitet je bio izgrađen sa standardima kuće. Grad ima mali trgovački centar koji uključuje i biblioteku, željezničku stanicu, marinu i Nivaagaards muzej. Grad posjeduje dvije škole, Centralskole i Niverødgaardsskolen, dok se golf nalazi na zapadu. Njegov krajolik je raznolik i kreće se od močvare do prigradskih naselja. 20% ili više stanovnika je stranog porijekla.

Historija[uredi | uredi izvor]

U 1750toj bili su planovi za galijsku luku i utvrđenje kod Nive, dizajniranu od strane Samuela Christoph Gedde i Jean Baptiste Descarriéres Longueville i odobreni su od strane Frederika 5og tri godine kasnije, ali tvrđava nikad nije materijalizirana. Povod za ovaj projekt je da su šveđani u 1744 izgradili sličnu luku za galijce u Landskruni.

Do 1757 postignuta je izgradnja planiranog dijela luke i neke od planiranih građevina, ali je onda izgradnja zaustavljena. Dijelom zbog nedostatka novca, dijelom zbog nedostatka interesa iz Admiralitetskollegiet, tj. ondašnjeg Marinskog odjela. Osim toga, gradnja galije u luci nikad nije ni počela. Već oko 1760 cijeli projekt je morao biti napušten, ali temelji za luku još uvijek se mogu vidjeti i danas na terenu južno od stare ciglane Nivaagaard i istočno od Nivågård. Sada se nalazi unutar zemlje, jer se obala tokom vremena promijenila.

Gostiona Kraljice Louise je ime nekretnina na Gammel Strandvej ulici, ali ovdje je gostionica postojala samo od 1976 (i više nije). Kuća, prvobitno nazvana Mala Niva Farma (Lille Nivågård) je iz 1754, koja je prvobitno izgrađena kao uredski smještaj za prehrambenog menadžera kod Galijske luke, iznad ratnog povjerenika Würtzena. Ime je nastalo zato što je kraljica Louise u 1704 dala prvu gostioničarsku dozvolu u Nivi. Izvorna gostionica u Nivi nalazila se na drugoj strani rijeke Nive.

Hage-porodica u plemićkoj kući Nivågård je ostavila trag na Niva od 1862. Nivågård je osnovan relativno kasno, u 1767, kao Nivaagaard Havnegaard. Plemićka kuća je izgorjela u 1879, ali je obnovljena nakon godinu dana od gore navedenog arhitekta Ferd. Jensena. Johannes Hage osnovao je 1903 Nivaagaard Zbirku slikarstva, koju je slikao Johan Schrøder i glavne gradske atrakcije. 1897 je došla obalska vozna linija Kystbanen, koji ima manje stanica a koju je osmislio Heinrich Wenck.

Niva Crkva je relativno mlada, od 1910, a dizajnirao ju je arhitekt Kay Schrøder, sin iznad pomenutog arhitekte. Niva građanima bilo je daleko ići u crkvu u Karlebo i to je zabrinulo John Hage a naročito njegovu majku, Wilhelmine. Od davnina su svećenici pak dolazili u Nivo da propovijedaju, i u tim godinama (oko 1875) po želji Vilhelmine Hage, Sveta misa je održavana na Nivågårdu. U produživanju Lille Nivågård, Wilhelmine je dozvolila u 1878 izgradnju malog molitvenog prostora, i sa svećenikom iz Karlebo složili su se da dolazi dva puta mjesečno i propovijeda za građane. Nakon što je molitveni prostor postao suvišan, dostupanljen je sestrama iz Sankt Vincenta iz Helsingøra i korišten je za katolicku službu. Molitvena dvorana još postoji, ali je jako promjenjena.

Još jedna velika farma u Nivå je Lyngebækgård formirana dodavanjem seoskog gospodarstva u selu Ullerød. Rano je postao Kopenhagenska farma, u moru različitih vlasnika. U 1893 izgorjele su zgrade za uzgoj, nakon čega slijede glavne kuće, stanarske kuće i dio zgrada za uzgoj u 1905. Nove tvornice su nicale ubrzo, po crtežu arhitekte Martin Nyrop. Velika soba prolazi kroz nekoliko spratova glavne zgrade, i trebala je biti imitacija velike jahačke dvorane na Frederiksborg dvorcu. 1925 preuzeta je u vlasništvo generalnog konzula Jens Olsen. Godine 1948 preuzeo je farmu kao sirotište za fond za djecu u nepovoljnom položaju. Sirotište je radilo do 1988 i od 1993 je Lyngebækgård bio azilski centar nekoliko godina. Zgrade za uzgoj i upraviteljska zgrada su do 2005 bili Nivina omladinska škola. Godine 2000 farmu je kupila Sjælsø grupa koju su obnovili pošto je već bio dotrajali objekt.

Godine 1940 stari Strandvej put je olakšan s Vandstrandvejen putom, koji je izgrađen u neposrednoj blizini obale i spaja Mikkelborg i Humlebaek bez odlaska u Niva.

Bogati kulturni život grada uključuje Nivå Musiklaug, Niva Klub dječijeg filma, Umjetničko udruženje Karlebo, Galerija Fensmark i Amaterski Teater Niva. Grad je nekada pripadao Karlebo općini i ima 7.891 stanovnika u (2009), Niva ima i fudbalski klub.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Nivå Musiklaug ima godišnji festival na Kalvehaven: mnogi talentirani mladi muzičari sviraju. Jedan od izvođača sviranja na događaju 2006 bio je danski pjevač i pisac pjesama Tobias Trier.

Među muzičarima koji žive u Nivå je gitarist i pisac pjesama "Benny".

Nivaagaard zbirka slikarstva[uredi | uredi izvor]

Nivaagaards Malerisamling je otvoren od strane Johannes Whiskers 1908. Kuća se nalazi u velikom parku i prepun je različitih sorti rododendrona. Muzej sadrži umjetnost Italijanske i sjevernoevropske renesanse i nizozemske i danske groteske.

Nivaagaard Ringovns Teglværksmuseum[uredi | uredi izvor]

Nivaagaard Ringovns je otvorena 1700 od strane kraljice Louise, koja je osnovala malu ciglanu u blizini obale u Niva. Radionica isporučuje i oprema cigle kraljevskog bygningsværkera u Kopenhagenu na ostrvu Nordsjælland od 1720. Alfred Hage preuzeo ju je 1862. Kružna ložionica je izgrađena na temelju planova Friedrich Hoffmanna 1870. To je bio početak industrijske revolucije u sjevernoj Evropi. Pećnica je korištena 97 godina sve do 1967. Radionica je zatvorena 1980, a zatim ponovno otvorena kao muzej.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Referense[uredi | uredi izvor]

  1. ^ BEF44: Population 1st January, by urban areas databaza iz Statistics Denmark
  2. ^ Jame i iskopine gline
  3. ^ Ciglana

Koordinate Nive: Koordinate: 55°56′N 12°31′E / 55.933°N 12.517°E / 55.933; 12.517

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]