Omiljena (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Omiljena
Izvorni naslovThe Favourite
RežiserYorgos Lanthimos
Producent
  • Ceci Dempsey
  • Ed Guiney
  • Lee Magiday
  • Yorgos Lanthimos
Scenarist(i)
Uloge
KinematografijaRobbie Ryan
MontažaYorgos Mavropsaridis
Produkcija
DistributerFox Searchlight Pictures
Premijera30. august 2018.
Trajanje120 minuta
Zemlja
Jezikengleski
Budžet15 miliona dolara[2]

Omiljena je historijska dramska komedija snimljena 2018. godine koju je režirao Yorgos Lanthimos, a scenarij su napisali Deborah Davis i Tony McNamara. Film je koprodukcija Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država. Priča se fokusira na zakulisne igre između dvije rođake koje žele da budu omiljene na dvoru tokom vladavine Kraljice Ane tokom ranog 18. vijeka. Glavne uloge tumače Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Joe Alwyn, James Smith, i Mark Gatiss. Snimanje se odvijalo u Hatfield Houseu u pokrajini Hertfordshire i dvorcima Hampton Court Palace, Richmond upon Thames, između marta i maja 2017.

Omiljena je imao svoju svjetsku premijeru na Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu 30. augusta 2018. godine, gdje je osvojio dvije nagrade: Grand Prix i Volpi Kup za najbolju glumicu (za Colman). U kinima u Sjedinjenim Državama počeo se prikazivati 23. novembra 2018. godine, u distribuciji Fox Searchlight Picturesa.[3][4] Film je dobio pohvale zbog režije, scenarija, kinematografije, muzike, dizajna kostima, scenografije i uloga tri vodeće glumice. Američki filmski institut izabrao ga je na listu vrhunskih 10 filmova iz 2018. godine, a među ostalim priznanjima, dobio je pet nominacija za Zlatni globus, uključujući i Zlatni globus za najbolji film – komedija ili mjuzikl, osvojivši jedan Zlatni globus za najbolju glumicu - komedija ili mjuzikl za Colman.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Baronesa Abigail Masham

1708. je godina i Britanija je u ratu sa Francuskom. Ana, kraljica Velike Britanije sjedi na prijestolu. Ona je u lošem zdravstvenom stanju zbog kostobolje, i zbog toga ne izražava veliko interesovanje za vladavinu kraljevstvom, nego umjesto toga više voli da se odaje ekscentričnim aktivnostima poput utrkivanja jastoga i igra se sa svojim zečevima, koji joj zamjenuju sedamnaestero djece koje je izgubila tokom niza godina. Njen povjerenica, savjetnica i tajna ljubavnica vojvotkinja od Marlborougha Sarah Churchill, efikasno upravlja državom sa savjetima koje daje kraljici. Sarine napore da kontroliše Anu potkopava Robert Harley, 1. Erl od Oxforda Mortimera, član parlamenta i uticajni zemljoposjednik odgovoran za ubiranje poreza i finansiranje rata.

U međuvremenu, baronesa Abigail Masham, Sarina siromašnija mlađa sestra, stigla je na dvor u potrazi za zaposlenjem. Ugled Abigail je poljuljan zbog njenog oca, koji je prokockao svoj ugled kada je predao svoju kćerku jednom Nijemcu kako bi isplatio svoje dugove. Abigail je u početku bila primorana da obavlja poslove kao služavka u dvorskoj kuhinji, ali nakon što je uvidjela kraljičino stanje, ona koristi priliku da stekne povjerenje kako Sare tako i same kraljice Ane. Ona koristi ljekovite biljke kako bi pomogla kraljičinim upaljenim nogama, ali je Sarah kažnjava zbog rizika. Međutim, lijek olakšava patnje kraljice. U znak zahvalnosti, Sarah je unapređeuje da bude njena pomoćnica.

Harley se uskoro zbližava sa Abigail, nadajući se da će je koristiti kao špijunku kako bi saznao sve o Sarinim zakulisnim igrama i otkrije način kako da zaobiđe njen autoritet. Abigail ga prvobitno odbacuje, ali ubrzo postaje svjesna tajnog odnosa između Ane i Sare. Shvatajući da postoji prilika da uznapreduje, Abigail počinje da planira svoju vlastitu karijeru kako bi postala kraljičina omiljena.

Dok je Sarah fokusirana na ratne probleme, Abigail koristi njenu preokupaciju kako bi učvrstila prijateljstvo sa Anom, što se uskoro pretvara u seksualnu vezu. Sarah ubrzo uviđa Abigailine mahinacije i pokušava da je istjera sa dvora. Međutim, Abigail priprema čaj, koji baca Saru u nesvijest dok je jahala na konju. Ona pada sa konja koji je vuče kroz šumu, i tako joj se gubi trag na nekoliko dana. Kraljica Ana, misleći da ju je Sarah privremeno napustila kako bi je učinila ljubomornom, svesrdno prihvata Abigail kao svoju novu omiljenu. Njena prva nagrada je da se uda za Samuela Mashama, barona na Aninom dvoru, čime se vraća Abigailin status plemkinje.

Ozlijeđena i izranjavana Sarah se budi u bordelu. Kada se vratila na dvor, ona izdaje ultimatum Ani: da otjera Abigail sa dvora, ili će poslati novinarima svu prepisku između Sarah i Ane koja detaljno opisuje njihovu seksualnu vezu. Ova prijetnja uništava odnos između Ane i Sarah. Iako Sarah dobrovoljno spaljuje pisma, njoj se zabranjuje pristup njenim kancelarijama i otjerana je sa dvora. Kada je Abigail, sada promovisana kao čuvarica kraljevskog trezora, prijavila ono što ona tvrdi da je dokaz da je Sarah pronevjerila novac, Sarah i njen suprug su prognani iz Britanije.

Abigail, sada sigurna da je postigla svoj cilj namještenja na dvoru i povratka u aristokratiju, kao i činjenica da se konačno oslobodila Sare, lješkari u kraljičinoj spavaćoj sobi i izražava svoju moć zloupotrebom jednog od Aninih kućnih ljubimaca kunića. Ana, koja je konačno uvidjela Abigailinu istinsku prirodu, zapovjedi joj da masira njene noge kao lično poniženje i podsjećanje ko ima pravu vlast.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Film releases". Variety Insight. Pristupljeno 12. 7. 2018.
  2. ^ Siegel, Tatiana (14. 11. 2018). "'The Favourite' Blows Up Gender Politics With the Year's Most Outrageous Love Triangle". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 14. 11. 2018.
  3. ^ Anderson, Ariston (25. 7. 2018). "Venice to Kick Off Awards Season With New Films From Coen Brothers, Luca Guadagnino and Alfonso Cuaron". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 25. 7. 2018.
  4. ^ Vivarelli, Nick (25. 7. 2018). "Venice Film Festival Lineup: Heavy on Award Hopefuls, Netflix and Star Power". Variety. Pristupljeno 25. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]