Gosford Park

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Gnome-help.svg Ovaj članak neko je predložio ili odabrao za spašavanje.
Ovaj šablon uklonite jedino ako namjeravate dopuniti članak.
Gosford Park
Gosford park.jpg
Orig. naslov Gosford Park
Režiser Robert Altman
Producent Robert Altman
Bob Balaban
David Levy
Scenarist(i) Julian Fellowes
Uloge Alan Bates
Charles Dance
Stephen Fry
Derek Jacobi
Helen Mirren
Clive Owen
Maggie Smith
Emily Watson
Muzika Patrick Doyle
Kinematografija Andrew Dunn
Montaža Tim Squyres
Produkcija Shepperton Studios
Capitol Films
Distributer USA Films
Datum izlaska 7. novembar 2001.
Trajanje 137 minuta
Zemlja Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 19.8 miliona dolara[1]
Zarada 87.8 miliona dolara[1][2]

Gosford Park britanski je film u žanru misterije snimljen 2001. godine u režiji Roberta Altmana. Scenarij je napisao Julian Fellowes a u filmu glumačku ekipu sačinjavaju Eileen Atkins, Bob Balaban, Alan Bates, Charles Dance, Stephen Fry, Michael Gambon, Richard E. Grant, Derek Jacobi, Kelly Macdonald, Helen Mirren, Jeremy Northam, Clive Owen, Ryan Phillippe, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas i Emily Watson. Priča prati zabavu bogatih Britanaca i jednog Amerikanca, i njihovu poslugu, koji se okupljaju povodom lovačke zabave tokom vikenda u Gosford Parku, jednoj od tradicionalnih engleskih kuća. Ubistvo se desilo nakon večere, a film prikazuje istragu iz perspektive posluge i gostiju.

Rad na projektu Gosford Parka počeo je 1999. godine, kada je Bob Balaban pitao Altmana da li bi mogli uraditi film zajedno. Balaban je predložio priču u stilu Agathe Christie, i upoznao je Altmana sa Julianom Fellowesom, s kojim je Balaban radio na drugom projektu. Film je počo sa snimanjem u martu 2001. godine u Shepperton Studiosu sa budžetom od 19,8 miliona dolara. Gosford Park je premijerno prikazan 7. novembra 2001. godine na London Film Festivalu. Ograničeno prikazivanje je imao u kinima u SAD-u u decembru 2001. godine, prije nego što je bio prikazivan za širu publiku u januaru 2002. godine, a u Velikoj Britaniji počeo se prikazivati u februaru 2002. godine.

Film je doživio uspjeh na kino-blagajnama, sa zaradom od više od 87 miliona dolara širom svijeta, što je drugi najuspješniji film Altmana nakon filma MASH. Dobio je priznanja od strane kritičara, a primio je brojne nagrade i nominacije, uključujući i sedam nominacija za Oscara i devet nominacija za nagradu BAFTA. TV serija Downton Abbey koju je napisao i kreirao Fellowes - prvobitno je bila planirana kao nastavak Gosford Parka, ali se razvila kao samostalno djelo po uzoru na film čija se radnja dešavala mnogo decenija ranije.[3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

U novembru 1932. godine, Constance, grofica od Trenthama (Maggie Smith), i njena sluškinja, Mary MacEachran (Kelly Macdonald) putuju u Gosford Park preko vikenda da učestvuju u lovačkoj zabavi. Tokom putovanja, one se susreću sa glumcem Ivorom Novellom (Jeremy Northam), američkim filmskim producentom Morrisom Weissmanom (Bob Balaban) i Weissmanovim sobarom, Henryem Dentonom (Ryan Phillippe ), koji također trebaju da prisustvuju zabavi. U kući, dočekala ih je nećaka Lady Trentham, Lady Sylvia McCordle (Kristin Scott Thomas), njen suprug Sir William McCordle (Michael Gambon), i njihova kći, Isobel (Camilla Rutherford). Ostali gosti su sestre Lady Sylvia, Louisa, Lady Stockbridge (Geraldine Somerville) i Lady Lavinia Meredith (Natasha Wightman) i njihovi muževi, Raymond, Lord Stockbridge (Charles Dance) i zapovjednik Anthony Meredith (Tom Hollander). Tu su također prisutni i poštovani Freddie Nesbitt (James Wilby) i njegova supruga, Mabel (Claudie Blakley); Isobelin udvarač, Lord Rupert Standish (Laurence Fox) i njegov prijatelj Jeremy Blond (Trent Ford).

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Gosford Park (2001)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. Pristupljeno 7.8.2010.. 
  2. ^ "Robert Altman's career in films". BBC News (BBC). 22 November 2006. Pristupljeno 7.8.2010.. 
  3. ^ PBS, "Downton Abbey Revisited", TV documentary special to precede season 3

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]