Elizabeta (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-help.svg Korisnik Amir.beg je odabrao ili predložio ovaj članak za spašavanje.
Ovaj šablon uklonite jedino ako namjeravate dopuniti članak.
Elizabeta
Poster filma Elizabeta (1998).jpg
Režiser Shekhar Kapur
Producent Tim Bevan, Alison Owen, Eric Fellner
Scenarist(i) Michael Hirst
Uloge Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Joseph Fiennes, Christopher Eccleston
Muzika David Hirschfelder
Žanr biografski, drama, historijski
Kinematografija Remi Adefarasin
Montaža Jill Bilcock
Produkcija
  • PolyGram Filmed Entertainment
  • Working Title Films Izmijeni na Wikipodacima
Distributer Gramercy Pictures
Premijera
  • 1998.
  • 29. 10. 1998. Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje 126 minuta
Zemlja UK
Jezik engleski
Budžet 30 miliona dolara
Zarada 82.1 milion dolara
Nasljednik Elizabeth: The Golden Age Izmijeni na Wikipodacima

Elizabeth je biografski film iz 1998. godine snimljen prema scenariju Michaela Hirsta u režiji Shekhara Kapura, sa Cate Blanchett u glavnoj ulozi Elizabete I, kraljice Engleske, i u ostalim ulogama sa Geoffreyem Rushom, Christopherom Ecclestonom, Josephom Fiennesom, Sir Johnom Gielgudom, Fanny Ardant i Richardom Attenboroughom. Film se labavo temelji na ranijim godinama Elizabetine vladavine. Godine 2007. Blanchett je reprizirala ovu ulogu u nastavku, Elizabeth: The Golden Age, koji pokriva kasniji period njene vladavine.

Uloga australijske glumice Cate Blanchett u filmu privukla je međunarodnu pažnju. 1998. godine osvojila je nekoliko nagrada za svoju ulogu kraljice Elizabete, a posebno se ističu BAFTA i Zlatni globus za najbolju glumicu - drama. Film je iste godine osvojio BAFTA-u za najbolji britanski film i bio je nominovan za sedam nagrada Oscar na 71. dodjeli, uključujući i Oscara za najbolji film i najbolju glumicu, osvojivši samo jedan i to u kategoriji za najbolju šminku.

Film prati mladu Elizabetu i njen put do trona nakon smrti njene polusestre Marije I, koja ju je držala u kućnom zatvoru. Elizabetina vladavina nad podijeljenim i bankrotiranim carstvom ocjenjuje se kao slaba i pod prijetnjom je invazije od strane Francuske i Habzburške Španije. Zbog buduće stabilnosti i sigurnosti krune njen savjetnik William Cecil, 1. baron Burghleya (Attenborough) joj savjetuje da se uda; ona ima udvarače kao što su katolički Filip II, kralj Kastilje i Henrik III, kralj Francuske. Međutim, ona umjesto toga započinje aferu sa potpuno nepodobnim erlom od Leicestera Robertom Dudleyem (Fiennes).

Elizabeta se mora suprotstaviti prijetnjama iznutra, kao što je moćni Thomas Howard, Vojvoda od Norfolka, te od garnizona vojske Marije od Guisea stacioniranog u Škotskoj. Ona se također suočava sa urotama iz Rima u režiji pape Pia V. Uz pomoć njenog "špijunskog majstora" Francisa Walsinghama, ona uspijeva suzbiti prijetnje kako unutrašnje tako i vanjske, nemilosrdno pogubljujući zavjerenike. Afera između Elizabete i Roberta na kraju završava i ona odlučuje da se više ne uda za nikoga osim za Englesku. Film se završava sa špicom da je Elizabeta dobila nadimak "Kraljica djevica", i kaže da "je se udala za Englesku", i nakon toga je pokrenuto zlatno doba Engleske Elizabetansko doba.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]