Otvorena scena OBALA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Otvorena scena OBALA je nastala pri Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, kao prostor u kojem se odvija nastava, prezentuju studentski radovi sa ispita režije, glume i dramaturgije, te postavljaju profesionalne pozorišne produkcije i organizuju projekcije filmova.

Akademija je osnovana decembra 1981. godine, a u novembru 1984. godine sa radom počinje i Otvorena scena OBALA. Za kratko vrijeme, uz pomoć svojih uposlenika, profesora i studenata, postaje jedno od najzanimljivijih teatarskih mjesta u bivšoj Jugoslaviji. Brojne su predstave nastale na ovoj sceni: Audicija, " Čudo u Šarganu", "Ples 80 -ih", Tetovirano pozorište, Mrešćenje šarana, Ćelava pjevačica, "Dame biraju", "Ludilo u dvoje", "Divlje meso", "Sav taj Jazz" i dr.

Na čelu Otvorene scene OBALA, kao njeni umjetnički rukovodioci, izmjenjali su se: Mladen Materić, Emir Kusturica, Miroslav Ćiro Mandić a u predstavama su se pojavila sva najznačajnija imena bh. teatra. Danas na ASU postoje tri odsjeka (gluma, režija i dramaturgija), te se i obim djelovanja Otvorene scene OBALA uveliko proširio. Pored ispitnih predstava studenata režije i glume, na OBALI je moguće pogledati i projekcije filmova studenata ASU, te prisustvovati javnim čitanjima drama studenata dramaturgije. Takođe, na OBALI se organizuju i koncerti alternativnih bendova iz cijele Evrope. Seminari i radionice su, pored ostalog, važan segment rada OBALE. Studenti Akademije su se u proteklih 25 godina imali priliku susresti sa: Zlatkom Topčićem, Mustafom Nadarevićem, Leosom Caraxom, Jaen-Luc Godardom, Richardom Gereom, Susan Sontag, Bono Voxom, Vitom Tauferom, Enki Bilalom, Michael Ciminom, Hanifom Kureishijem, Danisom Tanovićem, Čedom Kolarom, itd. Na ovoj sceni su svoje karijere započinjala neka od najpoznatijih imena bh. teatra i filma.

Najdublji pečat, u radu Otvorene scene OBALA, ostavili su: Boro Stjepanović, Emir Kusturica, Mladen Materić, Miroslav Ćiro Mandić, Miralem Zupčević, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Senad Bašić i mnogi drugi.

Današnji umjetnički rukovodilac scene je Almir Imširević.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]