Pain of Salvation

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pain of Salvation
Osnovne informacije
PorijekloŠvedska
Žanroviprogresivni metal
Karijera1984 - 1991 (kao Reality)
1991 - sada (kao Pain of Salvation)
IzdavačiInsideOut Music
ČlanoviDaniel Gildenlöw
Fredrik Hermansson
Johan Hallgren
Johan Langell

Pain of Salvation je švedski progresivni metal bend u kojem svira i pjeva multitalentovani muzičar Daniel Gildenlöw, tekstopisac, kompozitor, gitarista i pjevač. Zvuk ovog benda okarakterisan kao moćan s istaknutom gitarom, sa širokim vokalnim dijapazonom, konstantno mijenjanje heavy i mirnih pasaža i poliritmičko eksperimentiranje. Interesantno je da svaki album ovog benda je konceptualni album. Neke od tema koje se obrađuju na albumima Pain Of Salvation su: rat i njegovo djelovanje na familiju i čovječanstvo, ekološki problemi (npr. nuklearna energija), formiranje individualnosti i djelovanje boga, čovječanstva i ekzistencije.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Trenutna postava[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

O imenu benda[uredi | uredi izvor]

Ime "Pain of Salvation" (Bol spasa) je stvorio Daniel Gildenlöw, čija je namjera bila da ujedini osjećaj balansa, koji on smatra da je od vitalne važnosti, npr. dobro i zlo, svjetlost i mrak, život i smrt; bol i spas.

"Želio sam ime koje znači nešto, ime koje je više nego samo zanimljiv izraz. Za mene, Pain of Salvation ima značenje ravnoteže. Mješanje dobra i zla. To je također dobar izraz u svakodnevnici, kada nešto ne ide onako kako ste planirali." [1]
"Ideja s imenom je da sve ima dvije strane, sve je u balansu." [2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

(1984–1996): Rani dani[uredi | uredi izvor]

1984, Daniel Gildenlöw (kada je imao 11 godina) je osnovao grupu "Reality" u Eskilstuna, Švedska. Jedan od ranih članova je bio Daniel Magdic, koji će ostati s bendom sve do završetka prvog albuma 1997. 1987 se Reality kvalificirao za učešće na švedskom godišnjem muzičkom takmičenju "Rock-SM" (isto takmičenje na kojem su zemljaci Europe pobjedili 1982). Bili su najmlađi takmičari koji su ikada učestvovali na "Rock-SM", a Daniel Gildenlöw je dobio nagradu "najboljeg pjevača".

Tokom 1990. je se postava benda više puta mijenjala, uključujući i dolazak talentovanog bubnjara Johana Langella (tada samo 14-godišnjak). Bendu je također pristupio Gustaf Hielm kao basista. Nakon što mu je dosadio naziv "Reality", Gildenlöw je promijenio ime benda u "Pain of Salvation" 1991. godine. Sljedeće tri godine je bend doživio veliki uspjeh na nekoliko festivala i takmičenja u Švedskoj. Neke od pjesama koje su tada izvodili su se našle na ranijim albumima.

1994. Kristoffer Gildenlöw (Danielov mlađi brat) je zamijenio Gustafa Hielma (koji se poslije pridružio švedskom metal bendu Meshuggah) na basu. To je rezultiralo stabilnom postavom koja se sačinjavala braću Gildenlöw, Daniel Magdica i Johan Langella. Bend je ušao u studio ubrzo nakon snimljenog dema Hereafter, sa kombinacijama novog i starog materijala. Iako su prije napravili nekoliko snimaka, ovo je bio prvi koji je poslan nekoj od muzičkih kuća, u nadi da će se objaviti. Ovaj demo je snimljen bez klavijaturiste, zato su počeli u potragu za osobom koja bi upotpunila bend. Napokon, Fredrik Hermansson je pronađen kroz studentske veze, koji je postao peti član benda u jesen 1996.

(1996–1997): Prvi album[uredi | uredi izvor]

Dvije kompanije koje su dobile demo benda su bile Marquee/Belle Antique (Japan/Azija) i Roasting House (profesionalni studio u Malmeu, Švedska). Rane 1997. su ušli u Roasting House Studio kako bi snimili prvi album Entropia, koji je objavljen u Aziji na Marquee-u u avgustu 1997. U tom periodu je narudžba preko interneta postala uobičajena, pa su fanovi ovog benda počeli naručivati Entropiu. Kao rezultat toga, interesovanje za Pain of Salvation je raslo u svijetu progresivnog metala.

Album je napokon izdan u Evropi 1999., kada je Pain of Salvation potpisao ugovor sa glavnom kućom progresivnog metala InsideOut Music, u kojoj su snimili njihov sljedeći album One Hour by the Concrete Lake.

(1998–1999): Drugi album i potpisivanje ugovora sa velikim izdavačem[uredi | uredi izvor]

Pripreme za snimanje drugog albuma su bile donekle ometene odlaskom Daniela Magdica iz benda pred sami početak snimanja. Magdic je napustio bend zbog neslaganja sa drugim članovima benda. On je još uvijek prijatelj sa bendom. Nakon kraće audicije, Johan Hallgren je postao Magdiceva zamjena. Johan H. je jedno vrijeme svirao zajedno sa Danielom Gildenlöwom u grupi Crypt of Kerberos. Johan je odmah uključen proces snimanja albuma, suočavajući se sa izazovom učenja pjesama u vrlo kratkom roku. Zbog kompleksivnosti gitarskog dijela materijala, Daniel Gildenlöw je bio spreman sam svirati gitarske dijelove. Hallgren je iznenadio sve (naučio je kompletan materijal albuma u svega tri sedmice), i mogao je snimiti album kao punopravni član benda. Ostali članovi su bili tako zadovoljni njegovim radom, da su ga službeno proglasili Magdicevom zamjenom u aprilu 1998.

Album One Hour by the Concrete Lake je izdan U Aziji (na Avalonu) u julu 1998. sa još boljim recenzijama nego njihov debitantski rad. Album je okarakterisan kao težim i tamnijim nego Entropia i smatran je mnogo ozbiljnim i odraslijim radom. Prašina oko benda se već digla u Evropi, a broj pozitivnih reakcija je bio katalizator da bend potpiše ugovore sa glavnim izdavačem progresivne muzike InsideOut Music, a kasnije i sa američkim odjeljenjem InsideOut Music America.

(2000–2003): "The Perfect Element, part I" i "Remedy Lane"[uredi | uredi izvor]

Nakon kraće pauze, Pain of Salvation je snimio treći album The Perfect Element, part I u periodu od marta do jula 2000. Objavljen u oktobru 2000, album je pokupio velike pohvale u medijima i fanovima širom svijeta. Bend je otišao na turneju po Evropi tokom septembra i oktobra 2000., ovaj put sa Arenom iz (Velike Britanije). U februaru 2001. bend je svirao po prvi put u SAD-u kao glavno ime na poznatom ProgPower USA festivalu sa imenima kao što su Symphony X i Evergrey. Ma kraju mjeseca su posjetili i Island.

Krajem 2001. je Pain of Salvation snimio četvrti album - Remedy Lane. Zanimljivo je da je cijeli materijal napisao Daniel Gildenlöw u periodu od avgusta do septembra 2001 . Album je objavljen u januaru 2002. i također pokupio dosta hvale.

Oba albuma (kao i prijašnji opusi) su sada bili dostupni širim masama slušalaca, jer su se objavljeni kod velikom izdavača. Pozdravljeni su je su donijeli originalnost i raznolikost u žanr, koji su mnogi smatrali stagnantnim. The Perfect Element, part I je opus koji ispituje događaje, koji formiraju osobu dok se kreće iz adolescentnosti do punoljetnosti. Remedy Lane je djelimično autobiografsko i fiktivno djelo, koje obrađuje period Danielovog života i temama ljubavi, žudnje i života. Oba albuma su snimljena u Roasting House Studiju u Švedskoj.

12. marta 2003. je Pain of Salvation svirao akustični koncert u rodnom gradu Eskilstuna pred svega 80 specijalnih gostiju. Koncert je snimljen i objavljen kao 12:5 rane 2004. Na albumu su se nalazile uveliko aranžirane verzije pjesama sa prijašnjih albuma, zahvaljjujući želji Daniela Gildenlöwa da to ne bude obični "unplugged album". Zbog toga, bend i fanovi smatraju ovu snimku zasebnim, a ne običnim 'live' albumom.

(2004–2005): "BE"[uredi | uredi izvor]

Veći dio 2003. i 2004. godine je bend radio na njihovom, dosad, najozbiljnijem poduhvatu: konceptnom albumu o prirodi egzistencije Boga i čovječanstva. I ovaj put je glavni arhitekt projekta bio Daniel Gildenlöw, koji je na njemu radio od 1996.

U septembru 2004, bend je izdao svoj najambiciozniji album, BE. Bio je to prvi album koji je podjelio fanove zbog muzičke eksperimentalnosti filozofske prirode; ali vjerovatno i zbog nedostatka kohezivnog zvuka progresivnog metala. Na albumu su stavljeni snimci fanova koji su ostavili poruke na "Božijoj telefonskoj sekretarici". Fanovi iz svih krajeva svijeta su se javljali i ostavljali radosne, tužne, depresivne i optimistične poruke.

(2005–sadašnjost): Trenutna zbivanja[uredi | uredi izvor]

Pain of Salvation trenutno privodi kraju drugi dio svoje svjetske turneje, koja je do sada obuhvatala mnoge evropske zemlje, uključujući Švedsku, Mađarsku, Italiju, Njemačku i Francusku. Bend će također imati pet koncerata Brazilu.

Dosta špekulacija kruži oko toga koji koncept će imati sljedeći album. Mogući ishod bi mogao biti dugo priželjkivani nastavak albuma The Perfect Element, part I, ali je Daniel Gildenlöw izjavio da će sljedeći album biti potpuno drugi konceptualni album. Daniel je izjavio u "Letter of Loss", službenom newsletteru, da on radi, u stvari, na tri različita albuma. Sljedeći album će po nekim naznakama nositi naslov Scarsick.

Pain of Salvation zasigurno neće sviratu u Sjedinjenim Američkim Državama u skorije vrijeme. Daniel Gildenlöw se distancirao od američke politike uzimanja otisaka prstiju svih putnika posjetilaca u SAD. On osjeća da se to kosi sa njegovim demokratskim pravima i ličnim integritetom.

S rastućim brojem fanova širom cijeloga svijeta, internacionalnim fan klubom i službenim fan klubovima u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji i SAD-u, u obožavatelje grupe Pain of Salvation se ubrajaju i neki od najvećih muzičara ovog žanra. Jedan od njih je Mike Portnoy iz Dream Theater-a (trenutno progresivni metal bend s najvećim komercijalnim uspjehom).

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Videografija[uredi | uredi izvor]

  • BE (Original Stage Production) (Live DVD, 2005)

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Pain of Salvation - službena stranica