Palindrom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Palindrom je riječ, broj, fraza ili drugi niz znakova koji se čita unatrag kao i naprijed, kao što je madam ili Ana voli Milovana. Postoje i numerički palindromi, uključujući oznake datuma/vremena koristeći kratke cifre 11/11/11 11:11 i duge cifre 02/02/2020. Naprimjer, drugi utorak 2. 22. februar 2022. smatra se danom palindroma (22022022 u formatu dd-mm-gggg) jer se može čitati s lijeva na desno ili obrnuto. Palindromi dužine rečenice zanemaruju pisanje velikih slova, interpunkciju i granice riječi.

Palindrom ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ 'Operi svoje grijehe, ne samo svoje lice vodom' na grčkom na svetom fontu.

Sastavljanje literature u palindromima je primjer ograničenog pisanja.

Riječ palindrom uveo je Henry Peacham 1638.[1] Izvodi se od grčkih korijena πάλιν – palin = ponovo + δρóμος – dromos = put, pravac; druga riječ se koristi na grčkom, καρκινικός 'karcinski' (doslovno 'poput rakova') za upućivanje na reverzibilno pisanje slovo po slovo.[2][3]

Satorov kvadrat.
Palindrom na fontu u St Martin, Ludgate

Tipovi[uredi | uredi izvor]

Znakovi, riječi ili redovi[uredi | uredi izvor]

Najpoznatiji palindromi na engleskom su palindromi karakterne jedinice. Znakovi čitaju isto unazad kao i naprijed. Neki primjeri palindromskih riječi su redivider, deificirani, radar, level, rotor, kajak, oživljavač, trkački automobil, madam.[4] Tu su i palindromi linijskih jedinica, najčešće pjesme. Oni posjeduju početni skup redova koji se, tačno na pola puta, ponavlja obrnutim redoslijedom, bez promjene reda riječi unutar svakog reda, i na način da druga polovina nastavlja "priču" koja se odnosi na prvu polovinu na način da ima smisla, ovo poslednje je ključno.[5]

Rečenice i fraze[uredi | uredi izvor]

Ambigram palindroma "Dogma I am God"

Palindromi se često sastoje od rečenice ili fraze, na primjer, "Gospodin Sova je pojela mog metalnog crva", "Da li guske vide Boga?", ili "Da li sam vidio auto ili mačku?". Interpunkcija, velika slova i razmaci se obično zanemaruju. Neki, kao što su "Pacovi žive bez zla zvijezde", "Živi na vrijeme, ne emituj zlo" i "Ne gazi bez kućnih ljubimaca", uključuju razmake.

Imena[uredi | uredi izvor]

Neka imena su palindromi, kao što su ime Hannah, Ava, Aviva, Anna, Eve, Bob i Otto, ili prezime Harrah, Renner, Salas i Nenonen. Lon Nol (1913–1985) bio je premijer Kambodže. Nisio Isin je japanski romanopisac i manga pisac, čiji je pseudonim (西尾 維新, Nishio Ishin) palindrom kada se romanizira pomoću Kunrei-shiki ili [[Nihon] -shiki]] sistema, i često se piše kao NisiOisiN da bi se to naglasilo. Neki ljudi su promijenili ime kako bi ga učinili palindromskim (kao što je glumac Robert Trebor i rok-vokal Ola Salo), dok su drugi dobili palindromsko ime pri rođenju (kao što je filolog Revilo P. Oliver, plesačica flamenka Sara Baras, trkačica Anuța Cătună, sportski pisac Mark Kram i tvorac projekta Eden Tim Smit).

Palindromska strukture DNK
A: Palindrom, B: petlja, C: drška

Genetika[uredi | uredi izvor]

Palindromska sekvenca je sekvenca nukleinske kiseline u dvolančanoj molekuli DNK ili RNA, pri čemu je očitavanje u određenom smjeru (npr. 5 'do 3') na jednom lancu identičan u sekvenci u istom smjeru (npr. 5 'do 3') na komplementarnom lancu. Ova definicija palindroma stoga zavisi od toga da su komplementarni nizovi palindromni jedan prema drugom.

Značenje palindrom u kontekstu genetike razlikuje se malo od definicije koja se koristi za riječi i rečenice. Budući da je dvostruka spirala formirana od dva uparena antiparalelna lanca nukleotida koji teku u suprotnim pravcima, a nukleotidi su uvijek upareni na isti način: adenin (A) sa timinom (T) u DNK ili uracil (U) u RNK; citozin (C) sa guanin om ( G), za (jednolančanu) nukleotidnu sekvencu kaže se da je palindromna ako je jednaka njenom reverznom komplementu. Naprimjer, sekvenca DNK ACCTAGGT je palindromska jer je njen nukleotid po nukleotid komplementaran TGGATCCA, a obrnuti redoslijed nukleotida u komplementu daje originalnu sekvencu.

Poznati palindromisti[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Henry Peacham, The Truth of our Times Revealed out of One Mans Experience, 1638, p. 123
 2. ^ Triantaphylides Dictionary, Portal for the Greek Language. "Combined word search for καρκινικός". www.greek-language.gr. Pristupljeno 6. 5. 2019.
 3. ^ William Martin Leake, Researches in Greece, 1814, p. 85
 4. ^ Mark J. Nelson (7. 2. 2012). "Word-unit palindromes". Pristupljeno 18. 11. 2012.
 5. ^ "Never Odd Or Even, and Other Tricks Words Can Do" by O.V. Michaelsen (Sterling Publishing Company: New York), 2005 p124-7

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

 • Word Ways: The Journal of Recreational Linguistics. Greenwood Periodicals et al., 1968–. ISSN 0043-7980.
 • The Palindromist. Palindromist Press, 1996–.
 • Howard W. Bergerson. Palindromes and Anagrams. Dover Publications, 1973. ISBN 978-0486206646.
 • Dmitri Borgmann. Language on Vacation. Charles Scribner's Sons, 1965. ISBN 978-0006523086
 • Stephen J. Chism. From A to Zotamorf: The Dictionary of Palindromes. Word Ways Press, 1992. ISBN 978-0963515209.
 • Michael Donner. I Love Me, Vol. I: S. Wordrow's Palindrome Encyclopedia. Algonquin Books, 1996. ISBN 978-1565121096.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Skrivene poruke