Park prirode Dragišnica i Komarnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Park prirode Dragišnica i Komarnica
IUCN kategorija V
(zaštićeni krajolik / morski pejzaž)
Kanjon Nevidio
LokacijaSrednja Crna Gora
Najbliži gradŠavnik, Plužine Crna Gora
Površina2.994 ha
Osnovano2017.[1]
Upravljačko tijeloDruštva sa ograničenom odgovornošću "Park prirode Dragišnica i Komarnica"

Park prirode Dragišnica i Komarnica nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Opštine Šavnik i graniči se sa Nacionalnim parkom Durmitor, Crna Gora. Ukupna površina parka iznosi 2.994,00 ha.[2] Za potrebe upravljanja parkom osnovano je Društva sa ograničenom odgovornošću "Park prirode Dragišnica i Komarnica" - Šavnik.[3]

Područje Parka prirode smješteno je u planinskom području u kome dominiraju razuđene, često duboke forme reljefa sa niskim, srednjim i visokim planinama i grebenima, kanjonskim dolinama i klisurama. Najniža tačka je u samom kanjonu, sa nadmorskom visinom od 651  mnv, dok najviša tačka predstavlja vrh Ogorjeli krš sa nadmorskom visinom od 1.998 mnv. Rijeke u Parku prirode, Komarnica i Grabovica koje su bogate potočnom pastrmkom i lipljenom, ističu se visokom očuvanošću i značajem za stabilnost vodnog režima i bilansa.

U pogledu bogatstva i raznovrsnosti šuma, prisutne su sljedeće šumske vrste: hrasta, crnog graba, crnog jasena, bukve, jele, klekovine bora krivulja. Značajno je i prisustvo gljiva (registrovano je 65 vrsta). U tim šumama Parka prirode svoje mjesto su našli su mrki medvjed, divlja svinja, sivi vuk, divokoza, srna, lisica, zec, kuna i jazavac.

Komarnica[uredi | uredi izvor]

Komarnica izvire ispod Durmitora i teče pod nazivom Gornja Komarnica. Njen tok prolazi dubokim i vijugavim kanjonom između planina Durmitora i Vojnika. U gotovo nenaseljenom području (selo Duži) ulazi u visoki Pivski plato, gdje skreće na sjever, zatim ulazi u duboki kanjon Pive i ulijeva se u novostvorenu akumulaciju Pivsko jezero (prije izgradnje brane Mratinje, u rijeku Pivu). Kanjon rijeke Komarnice je rijedak kanjon. Po svojoj dubini divljine i vodopadima planinskih rijeka, poredi se sa kanjonom rijeke Tare. U kanjonu je jedna od najimpresivnijih litica na Durmitoru - 700 m visoka Boljska Greda, koja svojim "S" licem dominira kanjonom.

Kanjon Nevidio[uredi | uredi izvor]

Kanjon Gornje (Male) Komarnice, pod imenom Nevidio (nikad viđeno) bio je posljednje neistraženo mjesto u Evropi (kanjon koji nije viđen). Odolijevao je svim pokušajima osvajanja do prvog avgusta 1965. godine kada je grupa profesionalnih nikšićkih planinara, članova PD Javorak, uspjela da prođe kanjonom. To je posljednji osvojeni kanjon u Evropi i još uvijek jedno od manje posjećenih mjesta. Dugačak 3  km, sa nizom vodopada, virova i prolaza koje voda pravi. Na nekim mjestima Nevidio litice su široke pola metra i visoke 400  m.

Ovaj kanjon je nedostižan običnim turistima, jer je i danas neophodna najbolja obuka i oprema za penjanje (ronilačko odijelo, alpinistička oprema). Kanjonom se prolazi u toku jednog dana uz specijalnu opremu, i uz iskusne vodiče. Poznat je i po tome što ima neke životinjske i biljne vrste koje su jedinstvene u svijetu. [4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Park prirode Dragišnica i Komarnica". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.
  2. ^ Zaštičena područja Crne Gore - natura2000infocentar.files.wordpress.com - Pristupljeno 9.12.2021
  3. ^ "Park prirode Dragišnjica i Komarnica". Arhivirano s originala, 20. 12. 2021. Pristupljeno 21. 12. 2021.
  4. ^ Komarnica kanjon - www.summitpost.org - Pristupljeno 20.12.2021