Politika jedne Kine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ljubičasto: pod kontrolom NR Kine
Narančasto: pod kontrolom Tajvana

Politika jedne Kine (pojednostavnjeni kineski: 一个中国; tradicionalni kineski: 一個中國 政策) odnosi se na politički stav kako postoji samo jedna kineska država koja se zove Kina bez obzira na postojanje dviju vlada koje svaka za sebe tvrde da predstavljaju kinesku državu. Te dvije vlade su vlada NR Kine i vlada Republike Kine, koja je šire poznata pod nazivom Tajvan, po ostrvu na kojem je ta vlada zadržala svoju vlast nakon uspostave Narodne Republike na kontinentu. Kao rezultat ove politike (koja je usaglašena i među predstavnicima dviju vlada), zemlje diplomatske odnose smiju uspostaviti samo s jednom od ove dvije vlade budući da se radi o jednoj državi. Ipak, neke zemlje, u prvom redu SAD, preferiraju dvosmisleno i blaže tumačenje ove politike zbog značajnih ekonomskih odnosa, a u slučaju Tajvana, i interesa za vojnom prisutnošću u regiji. Iako Tajvan službeno prihvata politiku jedne Kine, na ostrvu postoji snažan pokret za stvaranje odvojene države Tajvana i posebnog identiteta koji teži "tajvanizaciji" ostrva[potreban citat].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]