Pomorska bitka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pomorska bitka je bitka koja se vodi na moru, u kojoj učestvuju dvije ili više floti. Većina pomorskih bitki se vodi na moru, ali postoje i one vođene na rijekama ili jezerima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Jedna od prvih poznatih pomorskih bitaka desila se 1210. p. n. e. kod Kipra, kada Hititi napali i porazili Kipar. Iako su zabilježene bitke u kojima je učestvovalo do 1.500 brodova i do 850.000 mornara, moderne pomorske bitke su često tek potpora kopnenim operacijama, a u njima učestvuje do 10 brodove najčešće predvođenih nekim od velikih brodova, nosačem aviona ili bojnim brodom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Nedovršeni članak Pomorska bitka koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.