Jump to content

RAM: razlika između verzija

Uklonjena 2 bajta ,  prije 14 godina
m
Poništene izmjene koje je napravio 161.53.179.233 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao AlleborgoBot
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
No edit summary
m (Poništene izmjene koje je napravio 161.53.179.233 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao AlleborgoBot)
| prozv5 = Ostali
}}
'''RAM''', skraćeno od {{en|Random Access Memory}} ([[memorija]] nasumičnog pristupa), je jedan od oblika pohranjivanja [[računar]]skih [[podatak]]a čijem sadržaju se može pristupiti po bilo kom redoslijedu. Ovakav način pristupa razlikuje se od sekvencijalnog načina koji se koristi kod uređaja kao što su [[magnetna traka]], diskovi i cilindri, gdje je, zbog prirode mehaničkog kretanja takvih medija za pohranu podataka, računar primoran da pristupa podacima prema strogo određenom redoslijedu.
'''RAM''', skraćeno od govno
|Random Access Memory}} ([[memorija]] nasumičnog pristupa), je jedan od oblika pohranjivanja [[računar]]skih [[podatak]]a čijem sadržaju se može pristupiti po bilo kom redoslijedu. Ovakav način pristupa razlikuje se od sekvencijalnog načina koji se koristi kod uređaja kao što su [[magnetna traka]], diskovi i cilindri, gdje je, zbog prirode mehaničkog kretanja takvih medija za pohranu podataka, računar primoran da pristupa podacima prema strogo određenom redoslijedu.
RAM je još karakterističan po tome što se kod ove vrste memorije podaci mogu ne samo čitati, već i zapisivati, za razliku od [[ROM]] (Read-only memory) memorije, iz koje se podaci mogu samo čitati.
RAM se u računarima upotrebljava prvenstveno za primarnu pohranu podataka koji se aktivno koriste i neprestano se mijenjaju. Međutim, postoje i neke vrste RAM uređaja koji se koriste za trajnu pohranu podataka.
73.705

izmjena