Prijevremeni pubertet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Prerani pubertet)
Prerani pubertet
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10E30.1, E22.8
ICD-9259.1
OMIM176400
DiseasesDB10519
MedlinePlus001168
eMedicineped/1882
MeSHD011629
Preuranjeni pubertet je rani razvoj fenotipskih spolnih organa prije 8. godine života kod djevojčica i 9 godina kod dječaka.

U medicini, prijevremeni pubertet jest pubertet koji se javlja u neobično ranoj dobi. U većini slučajeva proces je normalan u svim aspektima, osim u neobično ranom dobu i jednostavno predstavlja varijaciju normalnog razvoja. U manjine djece sa preuranjenim pubertetom, rani razvoj pokreće bolest kao što je tumor ili povreda mozga.[1] Čak i kada nema bolesti, neobično rani pubertet može imati negativne efekte na socijalno ponašanje i psihološki razvoj, može smanjiti potencijal visine odraslih i može izazvati neke vitalne opasnosti po život. Centralni prijevremeni pubertet može se liječiti suzbijanjem lučenje hormona hipofize koji indukuju proizvodnju seksualnih steroida. Suprotno stanje je odloženi pubertet.

Izraz se koristi sa nekoliko malo različitih značenja koja su obično vidljiva iz konteksta. U svom najširem smislu, a često pojednostavljeno kao rani pubertet, "prijevremeni pubertet" ponekad se odnosi na bilo koji fizički efekt seksualnih hormona, iz bilo kog uzroka koji se javlja ranije od uobičajene dobi, posebno kada se to smatra medicinskim problemom. Strožije definicije "prijevremenosti" mogu se odnositi samo na centralni pubertet koji započinje prije statistički određene dobi na osnovu percentila u populaciji (npr. 2,5 standardnih devijacija ispod prosjeka populacije),[2] po preporukama stručnjaka u dobi u kojoj postoji više nego zanemarljiva šansa za otkrivanje abnormalnog obrasca ili na osnovu mišljenja o dobi u kojoj rani pubertet može imati negativne posljedice. Uobičajena definicija u medicinske svrhe je da se javlja prije 8 godina kod djevojčica ili 9 godina kod dječaka.

Uzroci[uredi | uredi izvor]

Pubertas praecox je latinski termin koji su koristili ljekari u 19. stoljeću. Rani razvoj stidne dlakavosti, dojke ili genitalija može biti rezultat prirodnog ranog sazrijevanja ili nekoliko drugih stanja.

Centralni[uredi | uredi izvor]

Ako se uzrok može pratiti do hipotalamusa ili hipofize, smatra centralnim. Ostala imena za ovaj tip su potpuni ili pravi prijevremeni pubertet.[3] Centralni prijevremeni pubertet mogu uzrokovati:

Centralni prijevremeni pubertet mogu uzrokovati i tumor mozga, infekcije (najčešće tuberkulozni meningitis, posebno u zemljama u razvoju), traume, hidrocefalus i Angelmanov sindrom.[4] Preuranjeni pubertet povezan je s napredovanjem u koštanoj dobi, što dovodi do rane fuzije epifiza, rezultirajući smanjenom konačnom visinom i niskim rastom.[5]

Adrenokortsksni onkocitomi su rijetki sa uglavnom dobroćudnim i nefunkcionalnim tumorima. Zabilježena su samo tri slučaja funkcionisanja adrenokortikalnog onkocitoma do 2013. Djeca s ovim onkocitomima imaju "preuranjeni pubarhu, klitoromegaliju i povišeni serumski dehidroepiandrosteron-sulfat i testosteron", što su nekj od znakova povezanih s preranim pubertetom.[6][7]

Preuranjeni pubertet kod djevojčica započinje prije 8. godine života. Najmlađa zabilježena majka je Lina Medina, koja je rodila u dobi od 5 godina, 7 mjeseci i 17 dana.[8] or 6 years 5 months as mentioned in another report.[9]

"Centralni prijevremeni pubertet (CPP) zabilježen je kod nekih pacijenata sa supraselarnim arahnoidarahnoidnim cistama (SAC), a SCFE (klizna epifiza bedrene kosti) javlja se kod pacijenata sa CPP zbog brzog rasta i promjena sekrecije hormona rasta[10]

Ako se ne može utvrditi uzrok, smatra se idiopatskim ili konstitutivnim.

Periferni[uredi | uredi izvor]

Sekundarni seksualni razvoj izazvan seksualnim steroidima iz drugih abnormalnih izvora naziva se periferni prijevremeni pubertet ili prijevremeni pseudopubertet. Tipski se pispovlja kao teški oblik bolesti kod djece. Simptomi su obično posljedice insuficijencije nadbubrežne žlezde (zbog Nedostatka 21-hidroksilaze ili nedostatka 11-beta hidroksilaze , prva je češća), koja uključuje, ali nije ograničena na, hipertenziju, hipotenziju, abnormalnosti elektrolita, dvosmislene genitalije kod žena, znakove virilizacije kod žena. Krvni testovi obično otkrivaju visok nivo androgena s niskim nivoom kortizola.

Uzroci uključuju:

Izoseksualni i heteroseksualni[uredi | uredi izvor]

Općenito, pacijenti s preranim pubertetom razvijaju fenotipski odgovarajuće sekundarne seksualne karakteristike. To se naziva izoseksualna preranost.[13]

U nekim slučajevima pacijent može razviti osobine suprotnog spola. Naprimjer, muškarac može imati dojke i druge ženske karakteristike, dok žena može razviti produbljeni glas i dlake na licu. To se naziva heteroseksualna ili kontraseksualna preranost. Vrlo je rijetka u usporedbi s izoseksualnom preranošću i obično je rezultat neobičnih okolnosti. Naprimjer, djeca s vrlo rijetkim genetičkim stanjem pod nazivom sindrom viška aromataze- u kojem su prisutni izuzetno visoki nivoi estrogena u cirkulaciji – obično razvijaju prijevremeni pubertet. Muškarci i žene su sa hiper-feminiziranim sindromom. "Suprotan" slučaj bi bila hiper-maskulinizacija i muških i ženskih pacijenata sa urođene nadbubrežna hiperplazija (CAH) zbog nedostatka 21-hidroksilaze, u kojoj ima viška androgena. Dakle, u sindromu viška aromataze, prijevremeni pubertet je izoseksualan kod žena i heteroseksualan kod muškaraca, dok je u CAH istoseksualan kod muškaraca i heteroseksualan kod žena.

Dijagnoza[uredi | uredi izvor]

Studije pokazuju da razvoj dojki kod djevojčica i pojava stidnih dlačica i kod djevojčica i kod dječaka započinju ranije nego u prethodnim generacijama.[14][15] Kao rezultat toga, "rani pubertet" kod djece od 9 i 10 godina više se ne smatra nenormalnim, posebno kod djevojčica. Iako se ne smatra nenormalnim, roditelje može uznemiriti[16] i može biti štetan za djecu koja fizički sazrijevaju u uzrastu kada su mentalno nezrela.[17]

Nijedna dob ne razdvaja pouzdano normalne od abnormalnih procesa kod djece, ali smatra se da sljedeći dobni pragovi za procjenu smanjuju rizik od propuštanja značajnog medicinskog problema:

  • Razvoj dojke kod dječaka prije pojave stidnih dlačica ili testisa;
  • Stidna dlakavost ili povećanje genitalija (gonadarha) kod dječaka s početkom prije 9,5 godina;
  • Stidne dlake (pubarha) prije 8 godina ili razvoj dojke (telarha) kod djevojčica s početkom prije 7 godina;
  • Menstruacija (menarha) kod djevojčica prije 10 godina

Medicinska procjena je ponekad potrebna kako bi se prepoznalo nekolicina djece sa ozbiljnim stanjima od većine koja su ušla u pubertet rano, ali su i dalje zdravstveno normalna. Rani seksualni razvoj nalaže procjenu jer može:

  • inducirati rano sazrijevanje kosti i smanjiti eventualnu visinu odrasle osobe;
  • ukazivati na prisustvo tumora ili drugog ozbiljnog problema;
  • uzrokovati da dijete, posebno djevojčica, postane predmet seksualnog interesa odraslih.[18][19]

Liječenje[uredi | uredi izvor]

Jedan od mogućih tretmana je primjena anastrozola. Mogu se koristiti histrelin, triptorelin ili leuprorelin, bilo koji GnRH agonist. Neprekidna upotreba GnRH agonista stimuliše hipofizu da oslobađa folikul-stimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH).[20] Međutim, kada se redovito koriste, agonisti GnRH uzrokuju smanjeno oslobađanje FSH i LH. Dugotrajna upotreba rizikuje da izazove osteoporozu. Nakon zaustavljanja agonista GnRH, pubertetske promjene se nastavljaju u roku od tri do 12 mjeseci.

Prognoza[uredi | uredi izvor]

Rani pubertet dovodi djevojčice u situaciju većeg rizik od seksualnog zlostavljanja; međutim, uzročno-posljedična veza još uvijek nije zaključna. Rani pubertet također dovodi do povećanog rizika za djevojke od zadirkivanja ili maltretiranja, poremećaja mentalnog zdravlja i niskog rasta kao odrasle osobe.[21] Predlaže se pomaganje djeci da kontroliraju svoju težinu kako bi se pomoglo odgodi puberteta. Rani pubertet dodatno dovodi djevojčice u "daleko veći" rizik od karcinoma dojke kasnije u životu. Djevojčice od 8 godina sve više počinju da menstruiraju, razvijaju dojke i da im rastu stidne dlake i dlake ispod pazuha; ove "biološke prekretnice" su se u prošlosti obično događale tek sa 13 godina ili više. Afroameričke djevojčice su posebno sklone ranom pubertetu. Postoje teorije koje raspravljaju o trendu ranog puberteta, ali tačni uzroci nisu poznati.

Iako se dječaci suočavaju s manje problema u ranom pubertetu nego djevojčice, nije uvijek pozitivan ni za dječake; rano spolno sazrijevanje kod dječaka može biti praćeno povećanom agresivnošću zbog naleta hormona koji na njih utiču.[22] Budući da izgledaju starije od svojih vršnjaka, pubescentni dječaci mogu se suočiti s povećanim socijalnim pritiskom da se usklade sa normama za odrasle; društvo ih može smatrati emocijski naprednijima, iako njihov kognitivni i društveni razvoj može zaostajati za izgledom. Studije su pokazale da će dječaci koji rano sazrijevaju vjerovatnije biti seksualno aktivni i vjerovatnije će sudjelovati u rizičnim ponašanjima.[23]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Precocious Puberty". KidsHealth. Pristupljeno 9. 9. 2013.
  2. ^ precocious puberty na US National Library of Medicine Medical Subject Headings (MeSH)
  3. ^ David Gardner, Dolores Shoback. Basic And Clinical Endocrinology. McGraw-Hill Medical; 2011. 9th Edition. Pg. 550
  4. ^ Dickerman, R. D.; Stevens, Q. E.; Steide, J. A.; Schneider, S. J. (2004). "Precocious puberty associated with a pineal cyst: is it disinhibition of the hypothalamic-pituitary axis?". Neuro Endocrinology Letters. 25 (3): 173–175. PMID 15349080.
  5. ^ Kumar, Manoj; Mukhopadhyay, Satinath; Dutta, Deep (15. 1. 2015). "Challenges and controversies in diagnosis and management of gonadotropin dependent precocious puberty: An Indian perspective". Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. 19 (2): 228–235. doi:10.4103/2230-8210.149316. PMC 4319262. PMID 25729684.
  6. ^ Subbiah, Sridhar; Nahar, Uma; Samujh, Ram; Bhansali, Anil (maj 2013). "Heterosexual precocity: rare manifestation of virilizing adrenocortical oncocytoma". Annals of Saudi Medicine. 33 (3): 294–297. doi:10.5144/0256-4947.2013.294. ISSN 0256-4947. Provjerite vrijednost parametra |issn= (pomoć). PMC 6078526. PMID 23793435.
  7. ^ Santos-Silva, Rita; Bonito-Vítor, Artur; Campos, Miguel; Fontoura, Manuel (2014). "Gonadotropin-Dependent Precocious Puberty in an 8-Year-Old Boy with Leydig Cell Testicular Tumor". Hormone Research in Paediatrics. 82 (2): 133–137. doi:10.1159/000358084. ISSN 1663-2818. PMID 24862970.
  8. ^ "Six decades later, world's youngest mother awaits aid". The Telegraph (Kolkata). 27. 8. 2002. Arhivirano s originala, 22. 7. 2009. Pristupljeno 13. 4. 2016.
  9. ^ "Little Mother". Time. 16. 12. 1957. Arhivirano s originala, 22. 4. 2009. Pristupljeno 9. 1. 2008.
  10. ^ Yamato, Fumiko; Takaya, Junji; Higashino, Hirohiko; Yamanouchi, Yasuo; Suehara, Hiroshi; Kobayashi, Yohnosuke (mart 2005). "Slipped capital femoral epiphysis during the treatment of precocious puberty with a gonadotropin-releasing hormone-agonist: aetiological considerations". European Journal of Pediatrics. 164 (3): 173–174. doi:10.1007/s00431-004-1578-7. PMID 15592875.
  11. ^ Masse, R. J.; Shaw, P. J.; Burgess, M. (2008). "Intracranial choriocarcinoma causing precocious puberty and cured with combined modality therapy". Journal of Paediatrics and Child Health. 29 (6): 464–467. doi:10.1111/j.1440-1754.1993.tb03022.x. PMID 8286166.
  12. ^ Antoniazzi, F.; Zamboni, G. (2004). "Central precocious puberty: current treatment options". Paediatric Drugs. 6 (4): 211–231. doi:10.2165/00148581-200406040-00002. PMID 15339200.
  13. ^ Jarzabek-Bielecka, G; Warchoł-Biedermann, K; Sowińska, E; Wachowiak-Ochmańska, K (april 2011). "[Precocious puberty]". Ginekologia Polska. 82 (4): 281–6. PMID 21735696.
  14. ^ Zukauskaite, S.; Lasiene, D.; Lasas, L.; Urbonaite, B.; Hindmarsh, P. (2005). "Onset of breast and pubic hair development in 1231 preadolescent Lithuanian schoolgirls". Archives of Disease in Childhood. 90 (9): 932–936. doi:10.1136/adc.2004.057612. PMC 1720558. PMID 15855182.
  15. ^ Roberts, Michelle (15. 5. 2005). "Why puberty now begins at seven". BBC News. Pristupljeno 22. 5. 2010.
  16. ^ Ritter, Jim (2. 8. 2000). "Parents worried by girls' earlier start of puberty". Chicago Sun-Times.
  17. ^ Diana Zuckerman (2001). "Early Puberty in Girls". The Ribbon. Cornell University Program on Breast Cancer and Environmental Risk Factors. Pristupljeno 18. 2. 2018.
  18. ^ (Stattin & Magnussion, 1990)
  19. ^ Mendle J, Leve L, Van Ryzin M, Natsuaki M (august 2013). "Linking Childhood Maltreatment With Girls' Internalizing Symptoms: Early Puberty as a Tipping Point". Journal of Research on Adolescence. 24 (3): 626–30. doi:10.1111/jora.12075. PMC 4236856. PMID 25419091.
  20. ^ Florence Comite; Cutler, Gordon B.; Rivier, Jean; Vale, Wylie W.; Loriaux, D. Lynn; Crowley, William F. (24. 12. 1981). "Short-Term Treatment of Idiopathic Precocious Puberty with a Long-Acting Analogue of Luteinizing Hormone-Releasing Hormone". New England Journal of Medicine. 305 (26): 1546–1550. doi:10.1056/NEJM198112243052602. PMID 6458765.
  21. ^ (Caspi et al.1993: Lanza and Collins, 2002)
  22. ^ Garn, SM. Physical growth and development. In: Friedman SB, Fisher M, Schonberg SK, editors. Comprehensive Adolescent Health Care. St Louis: Quality Medical Publishing; 1992. Retrieved on 2009-02-20
  23. ^ Susman, EJ; Dorn, LD; Schiefelbein, VL. Puberty, sexuality, and health. In: Lerner MA, Easterbrooks MA, Mistry J., editors. Comprehensive Handbook of Psychology. New York: Wiley; 2003. Retrieved on 2009-02-20