Idi na sadržaj

Pubarha

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pubarha odnosi se na prvo pojavljivanje stidne dlake u pubertetu. Termin je rezultat kombinacije latinske i grčke riječi: pub-es = odrasli, muževan" i ἀρχή – arksn = početak, početnik. To je jedna od fizičkih promjena puberteta i može se dogoditi neovisno o potpunom pubertetu. Pubarha je obično rezultat porasta nivoa androgena, a ne estrogena u žena i androgena u muškaraca iz nadbubrežne žlijezde, jajnika ili testisa, ali mogu biti i rezultat izlaganja anaboličkim steroidima.[1]

Kada se pubarha dogodi prerano (u ranom ili srednjem djetinjstvu), to se naziva „preuranjena pubarha“ ili prerani pubertet i može opravdati procjenu. Najčešći uzrok prerane pubarhe preuranjena adrenarha. Rane pojave mogu nastati zbog urođene nadbubrežne hiperplazije, androgenskog tumora nadbubrežnih žlijezda ili gonada koje proizvode. Kada se izuzme adrenarha, centralni pubertet i sva patološka stanja, termin "izolirana prerana pubarha" koristi se za opis neobjašnjivog razvoja stidne dlake u ranoj dobi, bez drugih hormonskih ili fizičkih promjena u pubertetu.

Prosječna dob[uredi | uredi izvor]

Pet Tannerovih stadija razvoja muških genitalija i stidnih dlaka. Adolescentni period

Prosječna dob početka pubarhe varira zbog mnogih faktora, uključujući klimu, prehranu, težinu, njegu i gene. Prva (i često prolazna) stidna dlakavost koja je rezultat adrenarhe, može se pojaviti između 10-12 godina prije puberteta.

Tokom puberteta pubarche ima tendenciju da se javi ranije kod žena nego kod muškaraca, kao i kod većine puberteta i puberteta u cjelini. Prosječna dob za žene varira između 12 i 14, a za muškarce oko 13-15.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Callahan, Tamara L.; Caughey, Aaron B.; Heffner, Linda (2003). Blueprints Obstetrics & Gynecology. Blackwell Publishing. ISBN 1-4051-0331-0.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]