Rabarbara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rabarbara
Rheum rhabarbarum
Rheum rhabarbarum
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedCaryophyllales
PorodicaPolygonaceae
RodRheum
L.
Vrste
Oko 60, uključujući:

Rabarbara je višegodišnja zeljasta biljka sa krupnim listovima i dugim debelim zelenim, ljubičastim, ili ružičastim stabljikama. Biljke posjeduju velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku. Cvijeće je malo, zeleno-bijelo do roza-crveno. Postoji mnogo vrsta rabarbare uzgojene kao medicinska biljka i kao biljka za ljudsku ishranu. Za ishranu se koriste samo stabljike, jer listovi posjeduju toksin.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Stabljike sadrže dosta voćnih kiselina, prije svega jabučne, kao i dosta mineralnih tvari i vitamina.[1] Rabarbara sadrži relativno malo vitamina C, međutim sadrži puno više vitamina B: niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Rabarbara je nevjerovatno bogata kalcijumom (80 mg/100g rabarbare), kao i magnezijumom i manganom.[2]

Rabarbara u ishrani[uredi | uredi izvor]

Od drške rabarbare se priprema: čorba, sarma, salata, umak, kompot, marmelada, džem, a koristi se i kao dodatak nekim poslasticama.[3]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/rabarbara/ Arhivirano 24. 5. 2012. na Wayback Machine

  1. ^ http://www.povrce.com/?A=HOB&HOB=stribar&P=gen&TXT=212
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 11. 2009. Pristupljeno 20. 2. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 6. 2010. Pristupljeno 20. 2. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)