Razgovor:Ilok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.

Postaviti kad se pronađu izvori[uredi izvor]

Geografski položaj[uredi izvor]

Ilok je najistočniji grad Hrvatske, Dunav (administrativna granica) Hrvatske i Srbije nalazi se manje od 5 km zračne linije od autobusne stanice, vatrogasaca i stanice policije u Iloku. S brijega Iločkog dvorca puca prekrasan pogled na Dunav.

Historija[uredi izvor]

U srednjem vijeku u Iloku je izgrađena utvrda, a u pisanim spomenicima spominje se više crkava i samostana.
Najpoznatiji gospodar grada je Nikola Iločki (1410-1477), koji je nosio titulu kralja Bosne od 1471. do svoje smrti. Kao gospodar imanja naslijedio ga je sin Lovro (1460-1525).

Franjevci se u Iloku zasigurno nalaze u prvoj polovini 14. vijeka kada je izgrađeno zapadno krilo samostana, a franjevačka crkva Uznesenja Marijina, građena je 1349. godine. Nikola Iločki ju je obnovio i produžio poslije smrti sv. Ivana Kapistrana (1386-1456), koji je umro u Iloku.

Osmanlije su gospodari Iloka od 1526.-1688. godine. U gradu su sačuvani spomenici islamske kulture turbe - grob uglednog Turčina i hamam - obredno kupalište.

Godine 1697. car Leopold I poklanja Ilok i posjede u Srijemu italijanskoj porodici Odescalchi kao naknadu za pomoć pape Inocenta XI od 336.000 forinti za vojnu protiv Turaka. Prvi vlasnik posjeda bio je Livio Odescalchi, koji se istakao i kao vojskovođa u odbrani Beča 1683. godine.

Ilok je u raznim historijskim razdobljima bio središte ovog dijela Srijema: u 18. vijeku i prvoj polovini 19. vijeka bio je sjedište podžupana Kantona srijemskog, kotarsko mjesto s upravnim vlastima i kotarskim sudom, trgovačko i sajamsko središte kraja.

Poslije 1945. godine u novim granicama, Ilok gubi svoje prirodno zaleđe i postaje općina sa mjestima koja i danas pripadaju području grada. Godine 1962. pripojen je općini Vukovar i postaje mjesna zajednica.

Kultura i sport[uredi izvor]

Muzej grada Iloka osnovan je 1952. godine, a 1969. smješten je u Dvorcu Odescalchi sa bogatom arheološkom, historijskom i etnografskom građom, te zbirkom umjetnina i djelima iz Likovne kolonije "In signo terrae". Obnova Dvorca Odescalchi završena je 2009. godine kroz Projekt Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kutlurne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol". Nova stalna postavka muzeja otvoren za javnost 16. februara 2010. godine.
U gradu djeluju:

 • Gradska knjižnica i čitaonica Ilok
 • SKPD Ljudevit Štur
 • KUD Julije Benešić, Ilok-društvo osnovano 1971. godine
 • Rukometni klub Ilok, muški rukometni klub

Obrazovanje[uredi izvor]

Osnovna škola[uredi izvor]

OŠ "Julije Benešić"

Srednja škola[uredi izvor]

SŠ "Ilok" (poljoprivredni smjer, gimnazija..)

Znamenitosti[uredi izvor]

 • Iločke zidine
 • Crkva sv. Ivana Kapistrana
 • Franjevački samostan
 • Turske turbe
 • Turski hamam
 • Dvorac obitelji Odescalchi

Literatura[uredi izvor]

 • Antun Abramović i Radovan Domagoj Devlić: Utvrde stare Hrvatske - kraljevstvo Slavonije
 • Mato Batorović - Ilok (prospekt)

--Rethymno (razgovor) 12:56, 25 juni 2015 (CEST)