Razgovor:Jeleč (Foča)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Razgovor:Jeleč)
Jump to navigation Jump to search


Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • Članak..[uredi izvor]

  Jeleč (Foča) je prebačen na stranicu za razgovor (16. oktobar 2015) zbog preuređivanje i reorganizacija članka. Ukoliko smatrate da neki dio teksta može zadovoljavati kriterij enciklopedije tekst postavite uz obavezno postavljanje reference!

  Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
  Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
  Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
  Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.
  Jeleč 1887. godine

  Jeleč je srednjovjekovno naselje u župi Bistrici u posjedu roda Kosače.

  Selo Jeleč smješteno je u dolini rijeke Govze i oko ušća njene pritoke Krupice u sjevernom podnožju Zelengore. Uzima se da je Jeleč ležao u župi Govzi (Gobza, Gobsa). On je glavni trg u gornjem toku rijeke Drine. Jeleč je imao svoj utvrđeni grad, koji se danas zove Gradina i naselje ispod njega – Podjeleč. Neki smatraju da su Jeleč i Podjeleč pripadali župi Bistrici. Okolina Jeleča bogata je stećcima koji ukazuju na jaku naseljenost kraja. Trgovci su putovali u Jeleč i Podjeleč preko Nevesinja, Konac-Polja i Gacka.

  Jeleč je 1410-1411. držao knez Vuk Hranić, brat vojvode Sandalja Hranića Kosače. Kada je Vuk umro 1424. njegove zemlje je naslijedio njegov brat knez Vukac Hranić. Dokumenti pominju 1420. da je Vukota Nemio iz Podjeleča čovjek Vuka Hranića. Nešto kasnije, 1427. za njegovog sina Radonju se kaže da je čovjek kneza Vukca Hranića.

  U osmansko doba, Jeleč je kasaba sa desetinama dućana, džamijom, medresom. Evlija Čelebija ga spominje u svom putopisu i kaže da ima 40 dućana. Jeleč su u Prvom svjetskom ratu spalili Crnogorci. U Drugom svjetskom ratu je stradao od četnika. Istu sudbinu je doživio i u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Danas u Jeleču postoji, nakon rata obnovljena džamija Sinan-paše, osnovna škola i nekoliko desetina porodičnih kuća, dok medresa nije obnovljena nakon spaljivanja u Prvom svijetskom ratu.

  --Golden Bosnian Lily (r) 12:03, 16 oktobar 2015 (CEST)