Rijeka dubrovačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Panorama Rijeke dubrovačke

Rijeka dubrovačka je područje grada Dubrovnika, koje nastanjuje više od 11.000 stanovnika. Veliki broj stanovnika Rijeke Dubrovačke je bosanskog porijekla, a radi se o Bošnjacima, Hrvatima i Srbima iz okolnih krajeva Hercegovine. Podijeljena je na dvije gradske mjesne zajednice, tzv. kotara: Komolac i Mokošica. Mjesta u Rijeci Dubrovačkoj su Sustjepan, Čajkovići, Komolac, Rožat, Prijevor, Dračevo selo i Mokošica.

Dvije strane Rijeke Dubrovačke povezuje Most Franja Tuđmana, izgrađen između 1998-2001 godine, koji je od svog otvorenja imao jedan ozbiljan tehnički kvar, zbog čega je bio zatvoren za saobraćaj. Područje je stalnim autobuskim linijama povezano sa stalim dijelovima područja grada Dubrovnika.