Rupi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rupi (rupija, rupiah, rupee) je naziv novčane jedinice u nekoliko zemalja u jugoistočnoj Aziji i obalama Indijskog okeana: Indija, Indonezija, Maldivi, Mauricijus, Nepal, Pakistan, Sejšeli i Šri Lanka. U prošlosti se naziv rupija koristio za novac i u Butanu, Burmi ili Afganistanu.

Riječ "rupija" je nastala od staroindijske riječi rūp ili rūpā po značenju "srebro". Slična riječ iz sanskrita rūpyakam (रूप्यकम्) znači "srebreni novčić". Od ove riječi je nastao naziv "rūpaya" koji se od 1540. godine koristi za srebreni novčić težine 178 grama.

Pakistanska i indijska rupija vrijede 100 paisa. Prvobitno je rupija vrijedila 16 anna, 64 paisa ili 192 paija. Prijelaz na decimalni sistem je prvo učinjen na Šri Lanki 1869. godine, u Indiji 1957. godine i u Pakistanu 1961. godine.