Saša Lošić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Saša Lošić

Saša Lošić je bosanskohercegovački kompozitor i pjevač. Rođen je 19. jula 1964. godine u Banjoj Luci.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Komponuje pop i etno muziku kao i muziku za pozorišne predstave (Romeo i Julija, Elvis de luxe, Limonada, Majka hrabrost, To ti je lajf), dokumentarne i igrane filmove. Član je grupe Plavi orkestar (autor, pjevač, aranžer), koju muzičke enciklopedije opisuju kao jedan od kulturnih fenomena osamdesetih koji su svojevremeno prodali 5 miliona ploča.[nedostaje referenca] Grupa je do danas zadržala svoju popularnost. Do sada je izdao 10 albuma i održao preko 2500 koncerata širom svijeta.

Pri stvaranju filmske muzike Saša Lošić je sarađivao sa brojnim talentovanim muzičarima i vokalnim solistima iz raznih dijelova Evrope, izmedju ostalih sa članovima grupe Terra Folk (najbolji svjetski etno band na takmičenju BBC-a u Velikoj Britaniji), Candan Ercetin (jednom od najvećih pjevačkih zvijezda Turskog muzičkog neba), Vlatkom Stefanovskim (poznatim gitaristom iz Makedonije), Tanjom Zajc Župan (solisticom iz Slovenije), Josipom Andrićem (cijenjenim pijanistom iz Zagreba), Jovanom Kolundžijom (violinistom svjetskog glasa iz Beograda), Mustafom Šantićem (multi instrumentalistom iz grupe Mostar sevdah reunion), Makedonskom etno grupom ˝DD synthesis˝ te vokalnim solistima Gertrudom Munitić, Usnijom Redžepovom, Tanjom Ribič, Jasnom Žalicom, Alenkom Vidrih, Lejlom Jusić, Severinom, Sabahudinom Kurtom, Radetom Šerbedžijom, Halidom Bešlićem, Šerifom Konjevićem, Dadom Topićem, Zdravkom Čolićem, Gazebom (Italija), Brankom Đurićem, Eminom Zečaj i brojnim drugim saradnicima.

Saša Lošić Film Orkestar[uredi | uredi izvor]

Na jubilarnom 10-om Sarajevo Film Festivalu, Saša je koncertima, koji su se održali u Narodnom pozorištu u Sarajevu, premijerno predstavio svoj novi Saša Lošić Film Orkestar. Ovaj muzički spektakl pod sentimentalnim nazivom Hotel Evropa je na koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani ugostio legendarne vokalne soliste koji su svaki u svojoj muzičkoj formi, obilježili dekade prošlog vijeka, od 1950-ih pa sve do danas. Između ostalih na ovim koncertima su nastupili: Jasna Žalica, Hanka Paldum, Sabahudin Baho Kurt, Leo Martin, Krunoslav Slabinac, Pepel in kri , Mića Orlović, Magnifiko, Dado Topić, Kornelije Kovač, Halid Bešlić te brojni drugi gosti.

Pored najpopularnijih arija koje je Saša Lošić komponovao proteklih godina za teatarske predstave i filmove publika je imala priliku da čuje i potpuri naljepših zaboravljenih melodija sa ovih prostora.

Sa eminentnim Sarajevskim i Ljubljanskim jazz muzičarima a sa druge strane sa članovima legendarnog Narodnog orkestra RTV Bosne i Hercegovine, ovaj udruženi a stilski potpuno različit orkestar tvori globalno nov a opet tako tipičan Sarajevski zvuk, odnosno muzičku formu koja je na isti način logična kao kad se kitnjasto-secesionistički arhitektonski stil starog hotela Evropa, samo par metara dalje, sasvim harmonično stapa sa orijentalnim građevinama starog dijela grada Sarajeva - Baščaršije. Upravo se vode pregovori za postavljanje teatarske predstave ˝Hotel Evropa˝ u Italiji, koja bi time nastavila svoj bezvremenski život.

Opera[uredi | uredi izvor]

Saša je autor muzike za turističku razglednicu (tv spot) Bosne i Hercegovine koja se emitira CNN-u. Spot je realiziran u produkciji sarajevske produkcijske kuće Refresh. U koprodukciji SNG Nova Gorica i SSG Trieste, Saša završava rad na svojoj prvoj operi po Euripidovoj drami Bakhantke. Ova Balkan-opera će biti jedan od najvećih teatarskih događaja u Sloveniji. Pored kultnog režisera Vite Taufera , koreografa Matijaža Fariča, scenografa Samota Lapajnea u ovoj operi učestvuju i poznate slovenačke i italijanske umjetnice (glumice, operne pjevačice, plesačice i instrumentalistke) a u jednoj od glavnih uloga i diva slovenačke pop muzike Helena Blagne u ulozi majke Agave.

Filmska muzika[uredi | uredi izvor]

Vanjski linovi[uredi | uredi izvor]