Plavi orkestar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Plavi orkestar
Плави Оркестар.jpg
Osnovne informacije
Porijeklo Bosna i Hercegovina
ŽanroviPop rock, rock
Karijera1983- ?
IzdavačiJugoton
ČlanoviSaša Lošić
Mladen Pavičić
Saša Zalepugin
Samir Ćeremida - Ćera I
Admir Ćeremida - Ćera II

Plavi orkestar jedan je od najpopularnijih bendova s prostora bivše Jugoslavije. Osnovan je u Sarajevu 1983.[1] godine u okviru pokreta Novi primitivizam, zajedno sa Zabranjenim pušenjem i Elvisom J. Kurtovićem. Kritičari ocjenjuju "Plavi orkestar" kao "kulturni fenomen osamdesetih i devedesetih". Uskoro postaju prepoznatljivi i po vlastitom stilu – Novi partizani. Dosad su izdali 8 albuma, prodanih u 5 miliona primjeraka, te obišli svijet na mnogobrojnim turnejama sa više od 1.500 koncerata. Najveći broj koncerata se održao u zemljama bivše Jugoslavije, Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj i mnogim drugim državama.

Karijeru "Plavog orkestra" obilježili su veliki hitovi, poput antologijskih pjesama: "Suada", "Kaja", "Bolje biti pijan nego star", "Sava tiho teče", "Zelene su bile oči te", "Kad mi kažeš 'paša'", "Ako su to samo bile laži", "Odlazim", čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Tokom rata grupa se privremeno raspala - gitarista Mladen Pavičić otišao je u Kanadu, vokalni solista Saša Lošić Loša živi u Ljubljani. Jedan od braće Ćeramida živi u Parizu dok je drugi u Sarajevu. Od ponovnog okupljanja grupe nakon rata 1997. u grupi svira novi gitarista Saša Zalepugin.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  1. Soldatski bal (1985)
  2. Smrt fašizmu (1986)
  3. Sunce na prozoru (1989)
  4. Simpatija (1991)
  5. Long Play (1998)
  6. Infinity (1999)
  7. Sedam (2012)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Rad grupe je bio više puta nagrađivan. Primili su nagradu FIDOF za najboljeg kompozitora, nagradu CESME za najbolju pjesmu (u konkurenciji bile i pjesme Chaka Khan, La Toya Jackson, Cool & The Gang i Gazebo) kao i mnoge druge nagrade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Plavi Orkestar - Official Web Page". wayback.archive.org. Pristupljeno 2016-11-17. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)