Idi na sadržaj

Elvis J. Kurtović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Elvis J. Kurtović je bosanskohercegovački tekstopisac, kompozitor, jedan od osnivača pokreta Novi primitivizam, te vođa i osnivač grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Trenutno je glavni i odgovorni muzički urednik na Radio Sarajevu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1962. u sarajevskom naselju Koševo, gdje je i odrastao. Nakon završene osnovne škole, upisuje sarajevsku II. gimnaziju. Malo poznata činjenica je da je Elvis završio Građevinski fakultet u Sarajevu. Jedno vrijeme je to i skrivao od javnosti, jer kako sam kaže: "Djeca ne kupuju ploče obrazovanih ljudi, moraju misliti da sam ja neki narkoman, koji se drogira i pije alkohol, da misle da sam pravi roker i to, jer neće oni slušati nekog čovjeka koji je inženjer građevine (smijeh)". 80-tih godina zajedno sa Neletom Karajlićem, Dražen Ričlom "Zijom", Sejom Sexonom, Brankom Đurićem "Đurom", Borisom Šiberom i Zenitom Đozićem osniva kultni sarajevski pokret Novi primitivizam. Najpoznatiji projekti nastali iz ovog pokreta su Zabranjeno pušenje, Top lista nadrealista, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Bombaj štampa, Plavi orkestar, Crvena jabuka itd. Pokret je koristio prvenstveno muzički izraz, ali je bio zastupljen i u obliku radijskih i TV-emisija.

Nadimak[uredi | uredi izvor]

Kad je Mirko Srdić, tj. Elvis J. Kurtović napravio bend, u komšiluku je živio Jasmin Kurtović, veliki ljubitelj rokenrola. Kad se Jasmin oženio i dobio sina, odmah mu je dao ime Elvis, što su članovi benda odmah uzeli za zezanciju da mu je dao ime po legendarnom Elvisu Presleyu, tako da su svom bezimenom bendu dali ime "Elvis Jasmina Kurtović". Nakon toga Jasmin Kurtović ih je tužio i sud je zabranio upotrebu tog imena, međutim oni ga više nisu pisali kao Jasmina već su koristili slovo "J" (na Engleskom pogrešno izgovoreno "dži"), kako ne bi asociralo na komšiju Jasmina. Tako da je Mirko Srdić postao Elvis J Kurtović, ne samo po nadimku, već i po imidžu i popularnim zulufima koji su bili sastavni dio imidža Elvis Presleya, a i sarajevskog Elvisa. Nakon par godina Jasmin se preselio sa Koševa na novoizgrađenu Dobrinju, a Elvis J. Kurtović & njegovi Meteori postali su popularni širom zemlje.

Elvis J. Kurtović & His Meteors[uredi | uredi izvor]

1981. godine osnovao je bend pod nazivom Elvis J. Kurtović & His Meteors koji je bio rezultat kultnog sarajevskog pokreta Novi Primitivizam. Band je bio aktivan od 1984. do 1988. godine i u tom periodu izdali su 3 albuma.

Solo album[uredi | uredi izvor]

2002. godine Elvis sa tadašnjim pjevačem Zabranjenog pušenja Marinom Gradcem snima solo album koji nikada zvanično nije izdat. Album je poznat pod nazivima “To sam ja" ili "Die neue bosnische kunst”, dok ga je Elvis nazvao "Za prijatelje i rodbinu". Najzanimljivije pjesme sa ovoga albuma su “U modi je biti šupak”, "Mala slatka rokerka", “Protestna pjesma” i druge.

Saradnja sa Zabranjenim Pušenjem[uredi | uredi izvor]

Nakon rata u BiH, pomaže Seji Sexonu da obnovi ratom rastureno Zabranjeno pušenje, te sa njima snima dva albuma 1997. godine album "Fildžan viška", te 1999. godine "Agent tajne sile". Neke od najpoznatijih Elvisovih pjesama koje je napisao za Zabranjeno pušenje su: "Pupoljak", "Poso, kuća, birtija", "Možeš imat' moje tijelo" i mnoge druge.

Top Lista Nadrealista[uredi | uredi izvor]

Tokom rata Elvis J. Kurtović u opkoljenom Sarajevu zajedno sa Sejom Sexonom, Borisom Šiberom, Zenitom Đozićem i ostalima, učestvuje u projektu ratne Top Liste Nadrealista. Snimili su oko 50 radijskih emisija i 5-6 televizijskih, jer kako sam kaže "više se nije moglo u tim uslovima".

Nadreality Show[uredi | uredi izvor]

Godine 2007. zajedno sa Zenitom Đozićem pravi emisiju sličnu Top Listi Nadrealista, međutim sada pod novim nazivom Nadreality show. Emisija je može se reći nastavak Top Liste Nadrealista koja se bavi poslijeratnom Bosnom i Hercegovinom i BiH u 21. stoljeću. Serija je postigla veoma dobru gledanost u regionu.

Elvis J. Kurtović Show[uredi | uredi izvor]

U periodu 2001-2002. imao je vlastiti šou na Federalnoj televiziji, u kojem je ugošćavao javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona.