Zabranjeno pušenje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zabranjeno pušenje
Zabranjeno-pusenje04.jpg
Muzički žanr Rock, Punk
Mjesto porijekla Bosna i Hercegovina
Aktivni 1981 - danas
Album
Bog vozi Mercedes
(2001)
Hodi da ti čiko nešto da
(2006)
Muzej Revolucije
(2009)
Bivši članovi
Nele Karajlić, Zenit Đozić, Emir Kusturica, Dražen Janković, Elvis J. Kurtović, Darko Ostojić i dr.

Zabranjeno pušenje je jedna od najpopularnijih punk - rock grupa iz Bosne i Hercegovine. Grupa je nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan "garage" bend sastavljen od srednjoškolaca koji su zajedno išli u sarajevsku II. gimnaziju i dijelili istu ulicu. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu tokom osamdesetih godina. Grupa je bila proizvod pokreta Novi primitivizam ili New primitives kao jedan jedinstveno bosanski i jedinstveno sarajevski umjetnički smjer.

Prva postava Zabranjenog pušenja je bila slijedeća:

Ista postava uz nekoliko dodataka je bila i osnivač humorističkih radio programa Primus početkom 1980-tih te popularne televizijske serije Top lista nadrealista tokom 80-tih i 90-tih.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dok je ostatak muzičke scene bivše Jugoslavije pratio trendove Evrope (uglavnom punk, rock i new wave), Zabranjeno pušenje je bilo dio jedinstvenog punk - rock pokreta nastalog u Sarajevu. Ovaj je pokret bio baziran na jednostavnom, omladinskom garage rocku, sa folk uticajima i distinktnim sarajevskim urbanim feelingom, a zvan je New primitivs (Novi primitivizam).

Nakon dvije godine nastupanja uživo po malim sarajevskim koncertnim salama, 1984. godine, Zabranjeno pušenje, objavljuje prvi album pod nazivom "Das ist Walter. Pjesma "Zenica blues" postaje hit u Jugoslaviji sa više od 100,000 prodatih albuma. U isto vrijeme, grupa pokreće TV projekt "Top lista nadrealista," satirički pogled na društvena i politička zbivanja tadašnje Jugoslavije. Problemi počinju nakon što Nele Karajlić, frontmen grupe, izriče poznatu frazu "crko Marshall" misleći na pojačalo marke Marshall koje je prestalo raditi na koncertu uživo. Međutim vlast, je to protumačila kao ironični komentar na Titovu smrt.

I usred kritike od strane vladine propagandne mašine, grupa je ipak uspjela snimiti svoj drugi studijski album "Dok čekaš sabah sa šejtanom". Prodaja albuma je naglo opala, zahvaljujući službenoj cenzuri. Ovaj teški udarac grupi je rezultirao u odlasku nekoliko članova, koji su bili zamjenjeni drugima, a 1986. godine, poznati filmski režiser Emir Kusturica postaje član, svirajući bas gitaru.

Treći album "Pozdrav iz zemlje safari" je prodat u tiražu od 90,000 kopija. U međuvremenu, zahvaljujući dramatičnim promjenama na političkoj sceni Jugoslavije, grupa je ponovo krenula na turneju. 1989. godine snimaju četvrti studijski album "Male priče o velikoj ljubavi" kao i nastavak "Top liste nadrealista", koja ovaj put poetski najavljuje nadolazeću krizu i ratove na području bivše Jugoslavije.

Raspad[uredi | uredi izvor]

1991. godine, prije početka rata u BiH Sejo nezadovoljan vođenjem benda napušta bend. Nele najprije pokreće antiratnu kampanju, te svira na antiratnom koncertu u Zetri, nakon početka rata napušta Sarajevo i seli u Beograd.

1994. godine Nele sa bivšim bubnjarem Predragom Rakićem (Šeki Gayton) u Beogradu obnavlja Zabranjeno Pušenje, te svira na novosadskom "Koncertu Godine", u Beogradu sviraju na "Rock'n'Roll Zauvek" (koncertu posvećenom 40. godišnjici Rocka u Jugoslaviji), te još nekoliko koncerata.

Sejo Sexon je tokom rata u Bosni i Hercegovini, skupa sa preostalim članovima Zabranjenog Pušenja, pojačanim novim članovima poput glumca Saše Petrovića, pokrenuo ratno izdanje Top Liste nadrealista, prvo kao radijsku emisiju na Radio BIH, a poslije i kao TV serijal.

Ponovno okupljanje[uredi | uredi izvor]

Koncertna atmosfera Zabranjenog Pušenja

Nakon rata, prateći bend ratne Top Liste Nadrealista postaje jezgra novog Zabranjenog Pušenja, a njeni članovi Sejo, Kovo, Đani, Pervan, Dušan Vranić i Samir Ćeramida 1997. godine realizirat će i prvi poslijeratni, danas već kultni album Zabranjenog Pušenja Fildžan viška sa pjesmama Fildžan viška, Raja iz Sarajeva, Možeš imat moje tijelo, Halid umjesto Halida i Test za Džennet.

Nakon velikog uspjeha albuma "Fildžan viška", kreće prva velika posljeratna turneja Zabranjenog Pušenja, kako po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, tako i po cijeloj Evropi.

1999. godine izlazi drugi posljeratni studijski album Zabranjenog Pušenja "Agent tajne sile", sa kojeg će se najviše pamtiti hitovi "Jugo 45", "Poso, kuća, birtija" i "Pupoljak".

2001. godine Zabranjeno Pušenje izdaje možda najuspješniji album posljeratne BiH rock scene, "Bog vozi Mercedes", sa kojeg će kao najuspješnije pjesme svakako ostati "Počasna salva", a do vrha svih top lista su se penjale i pjesme "Lijepa Alma", "Karabaja" i "Arizona Dream".

23.07.2003. godine u sklopu Baščaršijskih Noći, a povodom 25 godina postojanja benda, Zabranjeno Pušenje pred Vijećnicom izvodi grandiozni koncert pred 15000 posjetilaca, koji će zasigurno ostati ubilježen kao jedan od najvećih koncerata benda.

Početkom 2006. godine, Zabranjeno Pušenje izdaje singl "Nema Više", kao najavu za novi album Hodi da ti čiko nešto da i muziku za film "Nafaka" Jasmina Durakovića koju je napravilo Zabranjeno Pušenje. Zanimljivo je da se kao pisac stihova za pjesmu "Nema Više" pojavljuje poznati bosanskohercegovački pisac Nenad Veličković poznt po djelima "Konačari", "Otac moje kćerke", "Sahib" itd.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

 1. Das ist Walter - 1984
 2. Dok čekaš sabah sa šejtanom (dupli) - 1985
 3. Pozdrav iz zemlje Safari - 1987
 4. Male priče o velikoj ljubavi - 1989
 5. Fildžan viška - 1997
 6. Agent tajne sile - 1999
 7. Bog vozi Mercedes - 2001
 8. Hodi da ti čiko nešto da (dupli) - 2006
 9. Muzej Revolucije - 2009
 10. Radovi na cesti - 2013

Live albumi[uredi | uredi izvor]

 1. Hapsi sve! - 1998
 2. Live in St. Louis - 2004

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

 1. Nikad robom, vazda taksijem (Best of 1) - 1996
 2. Srce, ruke i lopata (Best of 2) - 1998
 3. The Ultimate Collection - 2009

Emir Kusturica & No Smoking orchestra[uredi | uredi izvor]

Nakon rata, bivši pjevač Zabranjenog Pušenja Nele Karajlić u Beogradu također formira band pod imenom Zabranjeno Pušenje, no nakon prvog albuma Ja nisam odavle i priključivanja bendu režisera Emira Kusturice, bend mijenja ime u Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: