Bruno Urlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bruno Urlić
Rođenje (1975-11-11) 11. novembar 1975 (48 godina)
Sarajevo, SFRJ
PorijekloSarajevo
ŽanroviKlasična muzika, rock, etno/tradicionalna, jazz
Zanimanjemuzičar, muzički producent, aranžer,
Instrumentiviolina, viola, klavijature, prateći vokal
Karijera1991–danas
Povezani umjetniciZabranjeno pušenje, Massimo Savić, Zoran Predin, Mavi Kan, Ezerki & 7/8, Damir Kukuruzović

Bruno Urlić (rođen 11. novembra 1975.) je bosanskohercegovački i hrvatski muzičar, aranžer i muzički producent. Trenutno radi sa bendovima Mavi Kan, Zoran Predin, Ezerki & 7/8, Damirov Django Group, a bio je član pratećeg benda Massima Savića do njegove smrti i član bosanskohercegovačke rok grupe Zabranjeno pušenje do 2004.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Urlić je rođen i odrastao u Sarajevu, od roditelja koji su bili muzičari. U rodnom gradu završava nižu i srednju muzički školu, a 1991. godine se pridružio pop-rok grupi Kosa, gdje je svirao klavijature. Dvije godine kasnije, upisao je Muzičku akademiju u Sarajevu, ali se ubrzo prekinio studiranje zbog rata u Bosni i Hercegovini.[1] U ljeto 1994. godine u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici kao član "Sarajevske filharmonije" održava koncert sudjeluje na koncertu na kojem je izveden Mozartov "Requiem" pod dirigetnskom palicom indijskog dirigenta Zubina Mehte i koji je emitovan uživo u 60 zemalja. Kao član "Filharmonije" Bruno tada napušta Sarajevo i nakon serije od tridesetak koncerata u Italiji odlučuje se stalno nastaniti u Zagrebu. Diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1998. godine.[2]

Urlić se 1997. godine pridružio bosanskohercegovačkoj rock grupi Zabranjeno pušenje. Svirao je na dva studijska albuma, Agent tajne sile (1999) i Bog vozi Mercedes (2001), kao i na dva albuma uživo, Hapsi sve! (1998) i Live in St. Louis (2004), s bendom je odsvirao preko 500 koncerata.

Nakon što je 2004. godine napustio Zabranjeno pušenje, sa pjevačicom Sakin Modronja osniva sastav Mavi Kan s kojim je objavio dva albuma "OrnaMental" i "Kao Sarajevo".

Od 2000. radi sa hrvatsko-makedonskim etno sastavom Ezerki & 7/8.[3] s kojima je u ulozi aranžera, producenta i umjetničkog voditelja objavio 4 studijska albuma("Livingroom", "Baknež", "Mustra", Amfiteatar"), live CD/DVD "Spektakl", te kompilaciju "Ludi za Makedonijom" koju prati i dokumentarni film istog imena.

Od 2005. pa sve do 2020. godine radio je sa gitarističkim virtuozom Damirom Kukuruzovićem uz kojeg je sarađivao s izvođačima tog žanra kao što su: Stochelo Rosenberg, Angelo Debarre, Raphaël Faÿs, Ludovic Beier, Wawau Adler, Paulus Schafer, Robin Nolan. Snimili su 4 studijska albuma: "Green hill gypsy swing", "Manouche", My Django family" i CD/LP "Smile"

U ljeto 2013. godine se pridružio pratećem bendu Massima Savića s kim je ostao sve do 2022. godine. Snimio je veliki broj kompozicija, ali se ističe rad na albumu "Isti osjećaj" sa Zagrebačkim solistima, te snimka posljednjeg Massimovog koncerta iz zagrebačke Arene (5. 11. 2022.)

Od 2013 aktivno sarađuje i sa slovenačkim kantautorom Zoranom Predinom s kojim radi studijski i uživo. Najvažniji albumi su CD/LP "Zoran pjeva Arsena" u kojim je Urlić bio zadužen za aranžmane i produkciju, te "Počasni krug" koji je ostvaren u saradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, gdje je Urlić uz Ivana Popeskića napisao orkestralne aranžmane.

Kao studijski muzičar sarađivao je sa mnogim muzičarima iz bivše Jugoslavije, kao što su: Rade Šerbedžija, Zoran Predin, Severina, Hladno Pivo, Gibonni, Darko Rundek, Kemal Monteno, Hari Mata Hari, Crvena jabuka, Toše Proeski, Sergej Ćetković, Kaliopi, Hanka Paldum, Damir Urban, Neno Belan.[1]

Dobitnik je nagrade Status 2021 i 2023 koju HGU dodjeljuje za najboljeg instrumentalistu te godine u kategoriji ostali instrumenti.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Zabranjeno pušenje

Mavi Kan
Damir Kukuruzović Django Group
Zoran Predin & Damir Kukuruzović Django Group
Zoran Predin i Zagrebačka filharmonija
Massimo Savić

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Massimo's Band members". massimo.hr. Arhivirano s originala, 31. 7. 2018. Pristupljeno 13. 10. 2018.
  2. ^ "Violina u neklasičnom okružju - Jazz Lab radionica Brune Urlića". jazz.hr. Pristupljeno 13. 10. 2018.
  3. ^ "Bruno Urlić (Ezerki & 7/8): "Gotovo sve nosimo sa sobom – hranu, piće, pa čak i malo publike"". mixer.hr. Arhivirano s originala, 28. 8. 2018. Pristupljeno 13. 10. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]