CNN

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
CNN
CNN.svg
Početak emitiranja 1. juni 1980.
Vrsta emitiranja Televizija
Mreža Broadcasting System
Vlasnik Turner Broadcasting System, Inc.
Slogan "The Worldwide Leader in News"
"CNN = Politics"
The Best Political Team on Television
CNN = Money
Država SAD
Jezik Engleski
Sjedište Atlanta
Bratski kanal(i) CNN en Español
CNN+ (partner Sogecable)
CNN TÜRK
CNN-IBN
CNNj
CNN Chile
N1 (afilijacijski)
Veb-sajt CNN.com
Sjedište CNN-a u Atlanti

CNN (Cable News Network) je međunarodni je cjelodnevni informativni TV kanal koji se emitira putem satelita i kablovske televizije. Osnovao ga je Ted Turner 1980. godine. Sjedište CNN mreže je u Atlanti. To je danas glavna televizijska mreža na engleskom jeziku i 24-satni informativni kanal. Osnovao ga je Ted Turner 1980. godine. CNN je trenutno u vlasništvu američkog konglomerata Time Warner. Sjedište CNN-a je u Atlanti, dok se program emituje iz tri centra: Atlanta, New York City i Washington, D.C.

Najveći medijski poduhvat CNN-a je bio način na koji je ta televizijska mreža pratila Zaljevski rat, nakon čega je i formalno ova televizijska stanica promovirana kao "nevjerovatno moćan uređaj za oblikovanje percepcije gledatelja".[1]

Mnoge druge televizijske mreže, kao što su Sky News, Euronews,Al Jazeera i Press TV, kasnije su slijedile izvornu ideju pa je CNN postao model funkcioniranja TV mreža u svjetskim razmjerima.

Gledanost[uredi | uredi izvor]

Distribucija CNN biroa
The CNN Center in Atlanta
CNN u New Yorku
Centralni studio CNN-a

Prema podacima kompanije Time Warner, CNN International (na engleskom jeziku) se može pratiti u 212 država i teritorija[2]. Kako bi se dodatno povećala gledanost kompanija je osnovala i informativne televizijske stanice na drugim jezicima. Te stanice su:

Moguće kontroverze[uredi | uredi izvor]

Strane vlade i organizacija su više puta prigovarale CNN-u propagandnu ulogu u promoviranju američkih političkih ciljeva. Najčešće je optuživan za zauzimanje projevrejskih tj. antiarapskih stajališta o događajima na Bliskom istoku, posebno u Palestini, a žestoko ga optužuje i Narodna Republika Kina zbog antikineskih gledišta tako da je tamo nastala poslovica "Nemoj biti kao CNN", u smislu "Nemoj biti pristran", iako se izvještaji ovog TV kanala prigovaraju Kini za eklatantno kršrđenje osnovcnih ljudskih prava uopće, a posebno ranjivih etničkih manjina.[3][4][5].

Osim nedostatka neutralnosi informativnog programa, CNN-u se ponekad prigovaraju i "tehničke greške". Dvije od najpoznatijih "pogrešaka" u razdoblju 2005. - 2010., koje su dovele do međunarodnih osuda su one iz doba Rata u Južnoj Osetiji kada je CNN prikazao slikerazorenog grada Chinvali kojega su uništila gruzijske snage (koju podržava Sjedinjene Američke Države) dok je priložen tekst o navodnim napadima ruske, što implicira zaključak da ga je ona oništila.[6], kao i previdi u izvještajima o drugim događajima.[7]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Osprey:Collapse of Yugoslavia 1991-99 str.70
  2. ^ http://www.timewarner.com/corp/newsroom/pr/0,20812,667801,00.html: CNN is Viewers Cable Network of Choice for Democratic and Republican National Convention Coverage |publisher=Timewarner.com.
  3. ^ "From CNN to open source: the redesign of China". Arhivirano s originala, 25. 12. 2010. Pristupljeno 17. 12. 2015.
  4. ^ "CNN, now a four-letter word in China". Arhivirano s originala, 13. 11. 2014. Pristupljeno 17. 12. 2015.
  5. ^ "Souvenir of nationalism 2008". Arhivirano s originala, 23. 9. 2015. Pristupljeno 17. 12. 2015.
  6. ^ CNN use footage of Tskhinvali ruins to cover Georgian report, http://www.youtube.com/watch?v=NVNblG9PJMk.
  7. ^ http://www.pestiside.hu/20080730/news-flash-cnn-reporting-serb-riot-in-budapest/ Archived 2017-10-22 na Wayback Machine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena stranica

Sjedište CNN-a u Atlanti

CNN (Cable News Network)


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

External links[uredi | uredi izvor]