Sarafan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Seljanka u sarafanu (1909), Sergej Prokudin-Gorski

Sarafan (ruski: Сарафан) od (perzijski: سراپا sarapa- doslovce "[od] glave do stopala")[1] je duga, trapezoidna ruska haljina koju nose djevojke i žene. Dio je ruske tradicionalne narodne nošnje.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Tradicionalna ruska nošnja se sastoji od ravnih, tečnih linija. Početkom 18. vijeka, sarafan je postao najpopularniji predmet ženske odeće seljanki u sjevernim i centralnim regionima Rusije.[2] Sarafan se sastoji od dugog ogrtača koji seže do gležnja u nekoliko, često jakih, boja koji se nosi preko široke košulje ili bluze. Ima naramenice, ali nema rukave ili struk. U prošlosti su sarafani uvijek bili ručno šivani, tkanina je bila vrlo gusta i čvrsta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sarafani su se redovno nosili sve do duboko u 20. vijek, a prvi put se pominju u hronikama koje datiraju iz 1376. godine. Porijeklo izraza sarafan leži u Perziji. Stara Rusija je posebno gajila u doba Velike moskovske kneževine jake veze sa zapadnom Azijom i jugozapadnom Azijom i služila je i kao posrednik u trgovini između evropskih zemalja poput Švedske i azijskih zemalja poput Perzije i današnje Turske. Sarafan je najvjerovatnije nastao iz nošnje nalik kaftanu, koju su u Rusiji nosile žene i muškarci.[3] Sarafani su postali najpopularniji u centralnim i sjevernim ruskim regionima. Kroz trgovinu sa srednjom Evropom rasli su kvalitet i boja odjeće. Sarafani su prvobitno imali uži kroj, ali je odjevni predmet postao širi i manje ocrtavao tijelo pod uticajem Ruske pravoslavne crkve. Nakon reformi Petra Velikog, koje su, dlomično uz protivljenje, takođe uvele razne zapadnjačke ili modernizovane kulturne standarde u Rusiju, samo su seljaci nosili sarafane za svakodnevnu upotrebu, dok su viši slojevi prešli na srednjoevropsku modu. U mnogim oblastima nekadašnje Velike Moskovske kneževine i današnje Južne Rusije ponevsku nošnju su nosile i žene.[4][5]

Moderno doba[uredi | uredi izvor]

Danas se odjeća najčešće viđa na ruskim folklornim nastupima i nosi se na ruske narodne i vjerske praznike. Dizajneri iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine rebrendiraju savremenu varijantu sarafana sa svojim starim nacionalnim naslijeđem za 21. vijek kao ljetnu laganu haljinu sa modernim dizajnom koja može biti dio garderobe današnje žene.[6] Vanjski izgled matrjoške tradicionalno se prikazuje kao da nosi sarafan.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Russian Fashion Blog : A Brief History of the Sarafan". www.russianfashionblog.com (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 8. 2018.
  2. ^ "Ensemble | Russian | The Met". The Metropolitan Museum of Art (jezik: engleski).
  3. ^ Richard, Hellie (1999). The economy and material culture of Russia, 1600-1725 (jezik: engleski). Chicago: University of Chicago Press. str. 567. ISBN 0226326497. OCLC 39655294.
  4. ^ "Traditional Dress". The Museum of Russian Art (jezik: engleski). 28. 10. 2015. Pristupljeno 3. 3. 2019.
  5. ^ Kirsanova, Raisa. "Russia: History of Dress". LoveToKnow (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 3. 2019.
  6. ^ "Russian Clothing Tradition. Traditional Russian dress". russianwomen.club (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 11. 6. 2022. Pristupljeno 24. 7. 2019.