Satakunta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Satakunta (Satakunnan maakunta
landskapet Satakunta
)
regija
Zastava
Simbol
Država  Finska
Glavni grad Pori
Površina 8,412,47 km2
Stanovništvo 224,556 (Popis 2013.)
Gustoća 27 /km2 
Veb-sajt: www.satakunta.fi/

Satakunta je jedna od regija Finske. Nalazi se u jugozapadnom dijelu države i dio je nekadašne provincije Zapadna Finska. Glavni grad regije je Pori. Historijska provincija istog imena bila je najveća finska provincija a obuhvatala je osim sadašnje regije Satakunta i veliki dio regije Pirkanmaa.

Prostire se na teritoriji od 8.412,47 km2 a prema podacima iz 2013. godine regiju je naseljavalo 224.556 stanovnika.

S obzirom da se nalazi na jugozapadu gušće je naseljena regija u odnosu na nacionalni prosjek, sa prosječnom gustinom od 27 stanovnika po km2.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Naselje Sorkka u Raumi sa tipičnim primorskim ravničarskim krajolikom Satakunte

Regija Satakunta se odlikuje snažnim kontrastom priobalnih i kopnenih područja. Najjužniji dio obale okružen je arhipelagom Rauma, ali se prema sjeveru, broj priobalnih ostrva u velikoj mjeri smanjuje. Dominantna karakteristika sjeverne obale Satakunte je delta rijeke Kokemäenjoki, sjeveroistočno od grada Pori.

Dolina rijeke Kokemäenjoki i područje južno od nje čine jednu od najvažnijih poljoprivrednih regija Finske. Glavni usjevi su raž, ječam, krompir i šećerna repa. S druge strane, sjeverno od doline Kokemäenjoki, šume dominiraju pejzažom, a gustina naseljenosti je mnogo niža nego u južnoj Satakunti. Prema unutrašnjosti, poljoprivrednu ravnicu zamjenjuje brdovitiji krajolik bez jezera. U ovoj oblasti, naseljena mjesta se nalaze duž najvažnijih vodenih puteva, kao rezultat prvobitnog perioda naseljavanja ovog područja.

Općine[uredi | uredi izvor]

Regija se sastoji od 17 općina od kojih 6 imaju status grada (označene podebljano).

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]