Simeon I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Simeon I
Паметник на Цар Симеон Велики.JPG
Car Bugarske
Prethodnik Vladimir
Nasljednik Petar I
Djeca Mihael Bugarski
Petar I Bugarski
Dinastija Krum
Otac Boris I Bugarski
Majka Marija
Rođenje 864.
Smrt 27. maj 927.
Preslav, Bugarska

Simeon I Veliki (bugarski: Симеон I Велики; 864. - 27. maj 927.) je bio car Bugarske od 893. do 927. godine. Bio je osnivač Prvog Bugarskog carstva. On je iskoristio slabljenje Bizanta i osvojio područja Trakije i Makedoniju. Time je prodro do Korintskog zaljeva. opsjedao je Carigrad, a proširio se u susjedstvu i na područje Raške (925). U pokušaju da osvoji Hrvatsku doživio je poraz od hrvatskog vladara Tomislava (925).

Ohrabren uspjesima Simeon se proglasio 925. za cara Bugara i Grka, a bugarsku arhiepiskopiju je uzdigao na rang patrijaršije. Simeon je nastojao da učvrsti nove okvire bugarske države, međutim, poslije njegove smrti 927. došlo je do općeg rasula potaknutog djelovanjem pojedinih feudalaca. Situaciju je iskoristio bizantski car Jovan Cimiskin i osvojio Bugarsku.