Stari grad Ozalj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Stari grad Ozalj
Ozalj, Hrvatska
Stari grad Ozalj
Stari grad Ozalj
Vrsta građevine utvrda
Tip brdska tvrđava (burg)
Građevni materijal tesani kamen
Položaj Ozalj,
Karlovačka županija
Osnivanje 1244.
Vlasnici kraljevski grad, knezovi
Babonići Blagajski,
Frankopani (od 1398.),
Zrinski (od 1577.),
R. Perlas, grofovi
Batthyányi i Thurn
und Taxis
Stanje sačuvanosti djelimično renoviran

Stari grad Ozalj je fortifikovana građevina koja se nalazi u Gradu Ozlju u Karlovačkoj županiji, Republika Hrvatska.

Nastao u Srednjem vijeku, Stari grad Ozalj je smješten na strateški odličnom položaju na klisuri iznad rijeke Kupe. Prvi put se pominje 1244. godine, kada je u kraljevim rukama, a zatim se nalazi u posjedu knezova Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1577., nakon smrti Stjepana IV. Frankopana Ozaljskog, posljednjeg potomka ozaljske grane svoje porodice).

Zbog mnogih pregradnji sačuvan je tek manji dio starijega kompleksa u kojem se ističu kula četverougaone osnove, vjerovatno stara odbrambena kula, gotička kapela, te pravougaona palača Nikole Zrinskoga (nazvana žitnica) s gotičkim detaljima (nad vratima je natpis iz 1556.). U tome dijelu Starog grada nađene su zidne slike i glagoljski natpisi. Mnogobrojne su dragocjenosti konfiskovane i raznesene nakon smaknuća Petra Zrinskoga 1671. godine.

Ruševnu je građevinu dao detaljno pregraditi R. Perlas, a radovima je rukovodio kapetan Verneda 1743.-1753.). U periodu 1766-1872. grad je bio u posjedu grofova Batthyánya; prvi od njih, Teodor, dozidao je drugi sprat sjevernoga krila i sagradio nov barokni trakt. Kasniji su mu vlasnici bili članovi familije Thurn und Taxis, i to do 1928., kada ga je Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ spasila od propadanja. U dijelu građevine je danas smješten Zavičajni muzej koji je osnovan 1971. godine.

U Stari grad Ozalj ulazi se preko mosta, čiji je jedan dio do 1821. godine bio pomjerljiv, a ispod kojega se nalazi stub sa strijelnicama za odbranu gradskoga opkopa. Ulaznu kulu dao je podignuti 1599. grof Juraj IV Zrinski.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]