Tae Bo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Billy Banks sa svojim učenicima

Tae bo je aerobik vježba čiji je osnivač Billy Blanks, koji je ujedno trenirao taekwondo i doprinijeo uspjehu cardio-boxing programa koji je prvi takve vrste doživio komercijalni uspjeh.

Historija[uredi | uredi izvor]

U tom sportu koriste se pokreti iz borbenih sportova i služi promociji fitnessa. Sama riječ je nastala iz početnih slogova dva sporta - taekwando i boks. Blanks je poslije objasnio naziv tae bo (Total Awareness Excellence Body Obedience), te 1989. počinje kombinirati muziku sa elementima iz taekwando-a i boksa, da bi postigao intenzivniji trening.

Ubrzo su mnoge slavne ličnosti među kojima je i Paula Abdul angažirale Blanksa za ličnog trenera, pa se na tržište počela izbacivati masa video kaseta sa vježbama tako da je 1990. počela manija vježbanja. Mnogi sportski centri su nudili programe slične tae bo-u, koji su se temeljili na kickboxu, kao što je spomenuto u popularnoj pjesmi grupe Train "Drops of Jupiter". Iako je masovno ludilo za vježbanjem bilo kratkog vijeka, video kasete i DVD izdanja se i dalje dobro prodaju širom svijeta i nude kao sastavni dio programa u mnogim fitness centrima.

Tae bo uključuje udarce iz karatea, ali nije predviđeno za borbu ili samoodbranu. Nema obaranja, hrvanja ili borbe na tlu. Kreairan je da bi se poboljšalo zdravlje, potakla kondicija i izdržljivost putem pokreta. Tae bo također uključuje aerobne vježbe, povećava kapacitet srca i pluća, povećava gipkost, sagorjeva kalorije, smanjuje stres, te jača mišiće tijela uz koreografiju. Ove vježbe visokog intenziteta ulaze u kardio vaskularne vježbe, daju snagu, mišićnu izdržljivost i fleksibilnost.

Nedavno, Billy Blanks je ponudio liniju video snimaka poznatih kao "Believer's", gdje je za vježbe iskoristio elemente iz kršćanstva, poput sklopljenih ruku kao u molitvi.

Blanks je još uvijek aktivan u fitnessu. U 2004. i 2005. godini je predstavio još jedan uspješan program nazvan Billy Blanks Boot Camp. Tu pokazuje kombinaciju originalnih tae bo pokreta zajedno sa rigoroznim treningom koji je prošao posjećujući vojne trupe širom svijeta. Boot camp Elite je jako sličan pravom bootcampu uz dodatak bands tegova. Taj teret se dodaje na ruke i noge da bi trening učinio učinkovitijim i povećao izdržljivost.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]