Takion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Takion
Pošto je takion uvijek brži od svijetla, ne možemo ga vidjeti kada prilazi. Poslije prolaska takiona mogli bismo dva puta vidjeti njegovu sliku: u pojavnom i odlaznom smijeru, suprotno jedno drugom. Crna linija označava udarni talas Cherenkove radijacije koja je pokazana u jednom momentu vremena. Ovaj dupli efekat je prominentan za posmatrača koji se nalazi direktno na stazi superluminalnog objekta (u ovom primjeru pokazano kao siva kugla).

Takion (gr. ταχύς - izgovara se kao takhus - odnosno 'brzo'; en. Tachyon) je hipotetska čestica koja se kreće brzinom iznad brzine svjetlosti.[1] Prvi opis Takiona je napravio njemački fizičar Arnold Sommerfeld, ali su prvi bili George Sudershan[2][3] i Gerald Feinberg[4] (koji je izmislio pojam) 1960-te koji su razvili teoretski model za svoja istraživanja. Takioni se koriste u nekoliko teorija, uključujući teorija struna. U smislu posebne relativnosti, Takion je čestica koja se nalazi na prostornom (umjesto vremenskom) orbitu, te posjeduje imaginarno pravo vrijeme.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tachyon | Faster-Than-Light, Quantum Mechanics, Particles | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). 2023-07-28. Pristupljeno 2023-08-23.
  2. ^ (en) Bilaniuk en Sudarshan, Particles beyond the Light Barrier, Physics Today, (maj 1969)
  3. ^ (en) Bilaniuk, Deshpande en Sudarshan, Meta Relativity, American Journal of Physics, str. 718ff (1962)
  4. ^ (en) Gerald Feinberg, Possibility of Faster-Than-Light Particles, Physical Review, vol. 159 (1967) 1089-1105

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]