Talofite

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Talofite ili steljnjače (latinski: Thallophyta; grčki: ϑαλλός - talos = mladica + φυτόν - fiton = biljka) jesu taksonomska grupa biljaka, koje su nekada označavane i kao niže biljke. Dok se mislilo da su gljive i bakterije biljke, objedinjavala je raznorodne organizme, od jednostavnih bakterija do različitih skupina krupnih alga, gljiva i lišajeva.

Talofite obilježava zajednička odlika da im je tijelo jednostavne građe, morfološki i anatomski nediferenciran ili slabo diferenciran talus (steljka), bez jasno oblikovanh tkiva i organa. To ih razlikuje od kormofita (paprati, golosjemenjača i skrivenosjemenjača), kod kojih tijelo ima korijen, stablo i listove, uključujuči raznovrsna tkiva koja obavljaju različite funkcije.

Mahovine, koje su, po građi i morfologiji tijela, također talofite, taksonomski su različito razvrstavane. Nerijetko su, zbog građe svojh višećelijskih spolnih organa (arhegonij), zajedno s papratnjačama, ujedinjavane u grupu arhegonijate, a pa zajedno s golosjemenjačama i skrivenosjemenjačama, u višu grupu stablašica (kormofita). Danas se pojam talofita uglavnom upotrebljava u morfološkom smislu, dok u taksonomskom ima ograničeno značenje, budući da je živi svijet, od prvobitnih dvaju carstava, (biljno i životinjsko) razvrstan u najmanje pet. Zato je i nekadašnja taksonomska grupa talofita razvrstana u vrlo različita carstva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]