Terni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Terni
Terni
Terni - Narodni trg
Terni - Narodni trg
Službeni grb Terni
Grb
Koordinate: 42°34′00″N 12°39′00″E / 42.566667°N 12.65°E / 42.566667; 12.65
Država Italija
Regija Umbrija
Okrug Terni
Površina
 • Ukupno 211 km2
Nadmorska visina 130 m
Stanovništvo 
 • Ukupno 112,177
 • Gustoća 531,6 /km2
Veb-sajt www.comuneterni.it

Terni (italijanski: Terni) je grad u središnjoj Italiji. Terni je najveći grad i središte istoimenog okruga Terni u okviru italijanske pokrajine Umbrija, čije je drugo po veličini središte.

Prirodne odlike[uredi | uredi izvor]

Vija Roma, tipična ulica starog Ternija

Grad Terni nalazi se u središnjem delu Italije, na jugu Toskane. Grad je smešten 80 km južno od Peruđe, sjedišta pokrajine. Od prijestonice Rima grad je udaljen 115 km, sjeverno.

Reljef: Terni se razvio u ravnici rijeke Nere koja je okružena brdima i planinama središnjeg dijela Apenina. Grad se nalazi na visini od oko 130 m.

Klima: Klima u Terni je izmijenjena sredozemna zbog unutarkopnenog položaja grada.

Vode: Kroz Terni protiče rijeka Nera, svega par kilometara od njenog uliva u rijeku Tibar, zapadno od grada.

Historija[uredi | uredi izvor]

Naselje na mjestu Ternija je postojalo još za vrijeme praistorije, a prvi poznati stanovnici bili su Sabini. Rimljani su ovo područje zauzeli u 3. vijeku p. n. e. i osnovali grad pod nazivom "Interama" (lat.Interamna), u prijevodu "između dvije rijeke". Iz ovog naziva nastao je današnji naziv grada.

Na početku srednjeg vijeka Terni je dugo bio u okviru države Langobarda, počev od 755. g. Poslije toga grad postaje polunezavisna državica u okviru Umbrije, da bi krajem srednjeg vijeka bio priključen Papskoj državi. Sljedećih nekoliko vijekova Terni ostaje u ovom stanju, ali se u gradu dešava rana industrijalizacija povezana sa proizvodnjom čelika.

1870. g. Terni je pridružen novoosnovanoj Kraljevini Italiji. Grad se naglo razvija zahvaljujući razvoj industrije (naročito proizvodnje čelika). Međutim, ova pogodnost pokazala se kao strahovit problem u toku Drugog svjetskog rata, kada je grad bombardovan više od 100 puta da bi se uništila za rat ključna grada industrije. Poslije rata grad je obnovljen.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Terni je poznat po proizvodnji čelika i čeličanama.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]


Bratimljeni gradovi[uredi | uredi izvor]

Terni je bratimljeni grad sa:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]