Tokio Hotel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tokio Hotel, Bill Kaulitz

Tokio Hotel je njemačka rock/pop muzički grupa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Svoj muzički debi započeli su 2005. godine pojavivši se velikim mega-hitom u Njemačkoj "Durch den Monsun" (Kroz Monsun) i zaludili gotovo 70% teenagerica širom Njemačke, i tek ponešto izvan granica. Slobodno se može reći da će njemačka muzička scena trajno i neizbrisivo biti obilježena njihovim uticajem i karizmom.

Sve je privukao njihov jedinstven izgled i neobično ime. Pjevač Bill predstavio se crnom manga frizurom, otkačenim rockerskim stilom, tetovažom svog sastava te piercingom na jeziku i obrvi. No najviše je zapanjio svojim očima, dramatično obrubljenima crnom olovkom i sjenilom te lakiranim noktima u crno. Pažnju je privukao i njegov brat blizanac Tom, stilski sasvim različit svome jednojajčanom blizancu Billu: dreadovi, hip-hoperski stil, piercing na usni.

"Durch den Monsun" 5 je sedmica bio na vrhu ljestvica, a prvi album "Schrei"(Vrisak) ponovio je još veći uspjeh. Osvojili su gotovo sve njemačke nagrade. Histerija oko njih može se od tada pa do danas mjeriti s onom legendarnih The Beatelsa.

Danas, tri godine kasnije, Tokio Hotel razvio se u smjeru koji se mogao i pretpostaviti. Toliki uspjeh i karizma rezultirali su proširenjem njihova imena po cijeloj Evropi, dijelu Azije, pa čak i do SAD-a.

Posebno ih vole u Francuskoj, a Tokio Hotel im to vraća čestim gostovanjima i koncertima.

Danas su više orijentisani na svjetsku karijeru, izdali su album na engleskom jeziku, iako im baš i nije jača strana, ali postižu uspjeh i osvajaju međunarodne nagrade za najbolju grupu, video te albume.

Članovi sastava[uredi | uredi izvor]

Bill Kaulitz - vokal[uredi | uredi izvor]

Bill Kaulitz (2007.)

Bill je rođen 1. septembra 1989. godine 10 minuta poslije svoga jednojajčanog brata blizanca Toma u Leipzigu u Njemačkoj. Sada s mamom, očuhom i bratom živi u malom mjestu blizu Magdeburga pod imenom Loitsche.

S 13 godina nastupa u dječjem showu 'Star Search' (koji se emitovao na njemačkom TV programu Sat.1) u kojem, na žalost, nije pobjedio ali je postigao zapaženi uspjeh.

S 10 godina napisao je pjesmu Leb' die Sekunde koja u izvornoj verziji izgleda malo drugačije nego ona objavljena na albumu Schrei 2005. godine.

Sve je iznenadio svojim izgledom te iznimnim vokalnim sposobnostima.

Svojim izgledom i otvorenim stavom postavio se za frontmena benda.

Izrazito je feminiziran - u početku karijere imao je manga frizuru, nokte je lakirao crno, a oči uokviravao crnom olovkom i sjenilom. Davao je dojam drskosti i opisivali su ga kao: nježnog divljaka. Postepeno se 'uozbiljavao'.

Sada ga vidimo s divljom crnom i posve natapiranom kosom i bijelim pramenovima, crno našminkanim očima i noktima (umjetnim) u crno-bijeloj kombinaciji.

Od početka imao je svoj stil i svoja uvjerenja, te ga nikada nije bilo briga što neko misli o njemu, njegovom ponašanju ili stilu.

Većinu pjesama na albumima piše upravo on.

Zaštitni znakovi su mu piercing na jeziku i desnoj obrvi, te (za sada) tri tetovaže:

  • Logo Tokio Hotela (na vratu);
  • Zvijezda (na trbuhu);
  • FREIHEIT 89 - Najnovija tetovaža (kolovoz 2007.) koja označava potpuno slobodu koju je dobio nakon što je napunio 18 godina.

Tom Kaulitz - gitara[uredi | uredi izvor]

Tom Kaulitz (2006.)

Tom je Billov jednojajčani blizanac, a rođen je 10 minuta prije njega 1. septembra 1989. godine u Leipzigu u Njemačkoj.

Os svoje 9. godine Tom svira gitaru.

Prvu gitaru našao je u podrumu i nije se od nje odvajao cijelu noć.

Strpljiviji je od Billa i koliko god različiti bili, podržava ga u svemu.

Prepoznatljiv je po svom stilu odijevanja: hip-hop. Nosi dreadlockse i kape. Još je i poznat i po tome što je šaljivčina i zavodnik u grupi, čemu svjedoči i jedna pjesma s albuma Zimer 483(Soba 483), Reden(pričati, govoriti), koja govori o jednoj Tomovoj noći s obožavateljicom.

Iako je njegov brat Bill najomiljeniji član grupe, dio obožavateljica ipak više voli njega. Tako je baš on drugi član grupe po omiljenosti.

Georg Listing - bas-gitara[uredi | uredi izvor]

Georg je rođen 31. marta 1987. godine u Leipzigu u Njemačkoj.

Ima poludugu smeđu kosu koju ravna. Oko njega se ne diže takva frka kao oko Billa i Toma jer je stariji, ali isto kao i Tom on je macho tip koji je slomio mnoga ženska srdašca.

Gustav Schäfer - bubnjevi[uredi | uredi izvor]

Rođen je 8. septembra 1988. godine u Magdeburgu u Njemačkoj gdje i živi s porodicom.

Ako iko daje sve od sebe na pozornici i snimanjima onda je to definitivno on. Uvijek se u potpunosti uživi svirajući bubnjeve, što se posebno može vidjeti na nastupima uživo, pogotovo na Zugabeu.

Povučen je i sramežljiv, pa je možda i baš zbog toga zanimljiv tolikim obožavateljicama.

Uvijek nosi kape i ima kratku plavu kosu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Do sada su izdali 3 albuma:

Također su izdali album pod nazivom Room 483 tj. Scream na kojem se nalaze engleske verzije pjesama s albuma Zimmer 483 i Schrei.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]