Tokio Hotel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tokio Hotel, Bill Kaulitz

Tokio Hotel je njemačka rock/pop muzički grupa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Svoj muzički debi započeli su 2005. godine pojavivši se velikim mega-hitom u Njemačkoj "Durch den Monsun" (Kroz Monsun) i zaludili gotovo 70% teenagerica širom Njemačke, i tek ponešto izvan granica. Slobodno se može reći da će njemačka muzička scena trajno i neizbrisivo biti obilježena njihovim uticajem i karizmom.

Sve je privukao njihov jedinstven izgled i neobično ime. Pjevač Bill predstavio se crnom manga frizurom, otkačenim rockerskim stilom, tetovažom svog sastava te piercingom na jeziku i obrvi. No najviše je zapanjio svojim očima, dramatično obrubljenima crnom olovkom i sjenilom te lakiranim noktima u crno. Pažnju je privukao i njegov brat blizanac Tom, stilski sasvim različit svome jednojajčanom blizancu Billu: dreadovi, hip-hoperski stil, piercing na usni.

"Durch den Monsun" 5 je sedmica bio na vrhu ljestvica, a prvi album "Schrei"(Vrisak) ponovio je još veći uspjeh. Osvojili su gotovo sve njemačke nagrade. Histerija oko njih može se od tada pa do danas mjeriti s onom legendarnih The Beatelsa.

Danas, tri godine kasnije, Tokio Hotel razvio se u smjeru koji se mogao i pretpostaviti. Toliki uspjeh i karizma rezultirali su proširenjem njihova imena po cijeloj Evropi, dijelu Azije, pa čak i do SAD-a.

Posebno ih vole u Francuskoj, a Tokio Hotel im to vraća čestim gostovanjima i koncertima.

Danas su više orijentisani na svjetsku karijeru, izdali su album na engleskom jeziku, iako im baš i nije jača strana, ali postižu uspjeh i osvajaju međunarodne nagrade za najbolju grupu, video te albume.

Članovi sastava[uredi | uredi izvor]

Bill Kaulitz - vokal[uredi | uredi izvor]

Bill Kaulitz (2007.)

Bill je rođen 1. septembra 1989. godine 10 minuta poslije svoga jednojajčanog brata blizanca Toma u Leipzigu u Njemačkoj. Sada s mamom, očuhom i bratom živi u malom mjestu blizu Magdeburga pod imenom Loitsche.

S 13 godina nastupa u dječjem showu 'Star Search' (koji se emitovao na njemačkom TV programu Sat.1) u kojem, na žalost, nije pobjedio ali je postigao zapaženi uspjeh.

S 10 godina napisao je pjesmu Leb' die Sekunde koja u izvornoj verziji izgleda malo drugačije nego ona objavljena na albumu Schrei 2005. godine.

Sve je iznenadio svojim izgledom te iznimnim vokalnim sposobnostima.

Svojim izgledom i otvorenim stavom postavio se za frontmena benda.

Izrazito je feminiziran - u početku karijere imao je manga frizuru, nokte je lakirao crno, a oči uokviravao crnom olovkom i sjenilom. Davao je dojam drskosti i opisivali su ga kao: nježnog divljaka. Postepeno se 'uozbiljavao'.

Sada ga vidimo s divljom crnom i posve natapiranom kosom i bijelim pramenovima, crno našminkanim očima i noktima (umjetnim) u crno-bijeloj kombinaciji.

Od početka imao je svoj stil i svoja uvjerenja, te ga nikada nije bilo briga što neko misli o njemu, njegovom ponašanju ili stilu.

Većinu pjesama na albumima piše upravo on.

Zaštitni znakovi su mu piercing na jeziku i desnoj obrvi, te (za sada) tri tetovaže:

  • Logo Tokio Hotela (na vratu);
  • Zvijezda (na trbuhu);
  • FREIHEIT 89 - Najnovija tetovaža (kolovoz 2007.) koja označava potpuno slobodu koju je dobio nakon što je napunio 18 godina.

Tom Kaulitz - gitara[uredi | uredi izvor]

Tom Kaulitz (2006.)

Tom je Billov jednojajčani blizanac, a rođen je 10 minuta prije njega 1. septembra 1989. godine u Leipzigu u Njemačkoj.

Os svoje 9. godine Tom svira gitaru.

Prvu gitaru našao je u podrumu i nije se od nje odvajao cijelu noć.

Strpljiviji je od Billa i koliko god različiti bili, podržava ga u svemu.

Prepoznatljiv je po svom stilu odijevanja: hip-hop. Nosi dreadlockse i kape. Još je i poznat i po tome što je šaljivčina i zavodnik u grupi, čemu svjedoči i jedna pjesma s albuma Zimer 483(Soba 483), Reden(pričati, govoriti), koja govori o jednoj Tomovoj noći s obožavateljicom.

Iako je njegov brat Bill najomiljeniji član grupe, dio obožavateljica ipak više voli njega. Tako je baš on drugi član grupe po omiljenosti.

Georg Listing - bas-gitara[uredi | uredi izvor]

Georg je rođen 31. marta 1987. godine u Leipzigu u Njemačkoj.

Ima poludugu smeđu kosu koju ravna. Oko njega se ne diže takva frka kao oko Billa i Toma jer je stariji, ali isto kao i Tom on je macho tip koji je slomio mnoga ženska srdašca.

Gustav Schäfer - bubnjevi[uredi | uredi izvor]

Rođen je 8. septembra 1988. godine u Magdeburgu u Njemačkoj gdje i živi s porodicom.

Ako iko daje sve od sebe na pozornici i snimanjima onda je to definitivno on. Uvijek se u potpunosti uživi svirajući bubnjeve, što se posebno može vidjeti na nastupima uživo, pogotovo na Zugabeu.

Povučen je i sramežljiv, pa je možda i baš zbog toga zanimljiv tolikim obožavateljicama.

Uvijek nosi kape i ima kratku plavu kosu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Do sada su izdali 3 albuma:

Također su izdali album pod nazivom Room 483 tj. Scream na kojem se nalaze engleske verzije pjesama s albuma Zimmer 483 i Schrei.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]