Transcendentalna funkcija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Transcendentalna funkcija je funkcija koja ne zadovoljava polinomsku jednačinu čiji su koeficijenti i sami polinomi, za razliku od algebarske funkcije, koja zadovoljava takvu jednačinu. Drugim riječima, transcendentalna funkcija je funkcija koja "transcentira" algebru na način da se ne može izraziti u smislu konačnih nizova algebarskih operacija sabiranja, množenja i vađenja korjena.

Primjeri transcendentalnih funkcija uključuju eksponencijalne, logaritmske, te trigonometrijske funkcije.

Analitička funkcija ƒ(z) jedne realne ili kompleksne varijable z je transcendentalna ako je algebarski nezavisna od te varijable.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Sve sljedeće funkcije su transcendentalne: osim u rijetkim slučajevima nije, općenito, moguće dovesti u vezu vrijednost f(x) bilo koje od ovih funkcja, sa njenim argumentom x pomoću konačnog broja algebarskih operacija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Transcendentalna funkcija koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.