Ukradena lopta (košarka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ukradena lopta u košarci se desi kad igrač u odbrani na legalan način osvoji loptu od protivničkog igrača u napadu. Ovo se može učiniti presijecanjem dodavanja, hvatanjem ili izbijanjem lopte od protivničkog igrača (do saigrača) prilikom njenog vođenja. Prilikom ovih radnji igrač ne smije napraviti prekršaj.

Krađa lopte zahtijeva dobar pregled igre, dobre reflekse i veliku brzinu. U slučaju neuspjele krađe igrač može izgubiti korak ili dva, što igračima u napadu omogućava više prostora. Tako svaki pokušaj krađe možemo shvatiti kao kockanje.

NBA statistika[uredi | uredi izvor]

Zvanična evidencija o ukradenim loptama u NBA je počela od sezone 1973-74. Najveći broj ukradenih lopti u jednoj utakmici je 11, a ostvarili su ga Kendall Gill i Larry Kenon. Igrač koji drži rekord s najviše ukradenih lopti u sezoni je Alvin Robertson (301). John Stockton s 3.265 ukradenih lopti u karijeri drži 1. mjesto svih vremena.