Skok (košarka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici konstatovane su greške u izvornom kodu koje možda dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako ispraviti ove greške, onda se obratite na čaršiji za pomoć.

Skok u košarci je jako bitan dio igre u kojem ekipa dolazi u posjed odbijene lopte nakon promašenog šuta na koš.

Podjela skokova[uredi | uredi izvor]

Skokove dijelimo na 2 osnovne kategorije: defanzivni i ofanzivni.

Defanzivni skok je kad ekipa koja igra u napadu promaši šut, a igrači odbrambene ekipe dođu u posjed odbijene lopte. Ovi skokovi su mnogo češći, jer se igrači ekipe koja igra u odbrani nalaze na pozicijama koje su bliže košu.

Ofanzivni skok je kad ekipa koja promaši šut dođe u posjed odbijene lopte. Ovaj skok daje ekipi drugu priliku za postizanje koša tokom samog skoka ili organiziranjem novog napada.

Skakači[uredi | uredi izvor]

Skok se pripisuje igraču koji, nakon odbijene lopte, prvi dođe u njen potpuni posjed ili odbijenu loptu spremi u koš.

Najvažnije osobine dobrog skakača jesu visina i snaga, kao i dobar osjećaj za postavljanje ispod koša. Razumljivo je da najviše skokova naprave igrači koji igraju na pozicijama centra i krila zbog svoje visine, a i zbog svojih zadataka u toku utakmice.

Najbolji skakač u historiji NBA lige je Wilt Chamberlain, koji sa 23.924 skokova u karijeri drži uvjerljivo 1. mjesto. Također je prvi po prosjeku skokova u karijeri (22.9), broju skokova u jednoj sezoni (2.149) i prosjeku sezone (27.2 skoka po utakmici), kao i broju skokova na jednoj utakmici (55).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]