Visla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Visla
Vistule.jpg
Države Poljska
Dužina 1047 km
Izvor Jug Poljske, Barania gora
NV izvora 1106 m
Ušće u blizini grada Gdanjska, Baltičko more
Prosječni protok 1080 m3/s na ušću
Površina sliva 194424 km2 km2

Visla je najduža poljska rijeka i jedna od najdužih u istočnoj Evropi. Duga je 1047 km. Izvire na jugu Poljske, ispod 1200 m visoke Barania gore, a ulijeva se u Gdanjski zaliv, u Baltičko more. Najvećim dijelom protječe kroz poljsku ravnicu.

Prolazi kroz nekoliko velikih poljskih gradova: Kraków, Varšavu, Gdańsk i kroz neke manje gradove. Slivno područje Visle ima površinu od 194.424 km2, od čega je 168.699 km2 na teritoriji Poljske, a ostatak se nalazi u susjednim državama: Ukrajini, Bjelorusiji i Slovačkoj. Visla teče od juga prema sjeveru tako da dijeli Poljsku na istočni i zapadni dio.

Značenje naziva[uredi | uredi izvor]

Visla se pod ovim nazivom prvi put spominje u spisima Plinija 77. godine. Deminutivni nastavak -la često se koristi u mnogim indoevropskim jezičkim skupinama za nazive rijeka. Kad govori o Visli, Ptolomej koristi grčku riječ "Ouistoula", dok se u mnogim drugim historijskim izvorima ova rijeka naziva i "Istula". Međutim, današnji naziv vjerovatno potječe od Jordaneska, koji koristi termin "Viscla".

Sliv i tok[uredi | uredi izvor]

Pogled s Visle na srednjovjekovnu tvrđavu u Krakówu

Tok rijeke Wisłe se može podijeliti na tri dijela: gornji tok, od njenog izvora do grada Sandomirca, srednji tok, od Sandomirca do područja gdje se u nju ulijevaju rijeke Nareu i Bug, i donji tok koji se proteže do sjevera gdje Visla pravi deltu pri ušću u Baltičko more. Sliv obuhvata 194.424 km2 (u Poljskoj 168.700 km2) a njegova prosječna visina je 270 m. Osim toga, većina sliva (55%) nalazi se na visinama od 100 do 200 m. Najviša tačka u slivu Visle nalazi se na 2.655 m (vrh Gerlah u Tatrama).

Delta[uredi | uredi izvor]

Visla pri svom ušću u Baltičko more kod grada Biala Gori tvori deltu naziva Żulawy Wislane, široku i do 50 km. Delta se cijepa na 2 glavne grane: Leniwka (lijevo) i Nogat (desno) te još nekoliko sporednih.

Pritoke[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jerzy S. Majewski (29. 4. 2004). "Most Zygmunta Augusta". miasta.gazeta.pl. Pristupljeno 25. 10. 2009. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]