Zastava Venecuele

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Venezuele usvojena u martu 2006
Zastava Venezuele sa grbom, usvojena u martu 2006

Zastava Venezuele potiče od 1811. Tada su usvojeje tri glavne boje ove zastave: žuta, plava i crvena i raspoređene kao tri horizanalne pruge. Zvijezde i grb su dodati kasnije.

Žuta boja na zastavi predstavlja bogatstvo, plava hrabrost a crvena nezavisnost od Španije.

U 19. vijeku na zastavu su dodali 7 zvijezdica koje su predstavljale pokrajine Venezuele, i to Barcelona, Barinas, Caracas, Cumaná, Margarita, Mérida i Trujillo, sve ujedinjene u ratu za nezavisnost. 20. novembra 1817. na zastavu je stavljene i 8. zvijezdica kao simbol novo-oslobođene provincije Guayana.

1954. usvojene su i mornarska i civilna zastava koje u gornjem desnom uglu imaju grb. Na grbu se nalazi konj u galopu, a 2006. njegov smjer trčanja je promijenjen.