Zenel Hajdini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zenel Hajdini
Rođenje (1910-05-24) 24. maj 1910.
Smrt7. mart 1942(1942-03-07) (31 godina)
Zanimanjestudent
Poznat(a) poNarodni heroj Jugoslavije
Značajna djela
Orden narodnog heroja 9. oktobar 1953.

Zenel Hajdini Toša, (ponegdje u literaturi kao Zejnel Ajdini) (Tupale, kod Medveđe, 1910. — Gazdare, kod Medveđe, 7. marta 1942.), bio je učesnik NOB-a i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prvi i drugi razred osnovne škole završio je u Sijarinskoj banji, a druga dva u Medveđi. Zbog loše materijalne situacije nije mogao da nastavi školovanje, pa se zaposlio u opštini u Medveđi kao opštinski pisar. Iako je uspio pronaći posao, želja za daljnjim školovanjem nije nestala. Nakon dvije godine otišao je u Skoplje i upisao medresu. Tu je završio osam razreda gimnazije, a potom upisao Filozofski fakultet u Skoplju, gdje je ostao do početka rata. Kao student učestvovao je u radu revolucionarnog studentskog pokreta. Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) postao je 1941.

Nakon Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, Zenel prekida studije i dolazi u rodno selo Tupalu. Tu počinje svoj ilegalni rad na pripremi ustanka. Avgusta 1941. godine odlazi u partizane i ulazi u Kukavički partizanski odred. U jesen iste godine, grupa boraca Kukavičog odreda dobila je zadatak da se prebaci u Jablanicu i tamo formira novi odred. Zejnel je također bio u toj grupi. Učestvovao je u bitkama: na Kukavici, Gornjoj Jablanici, u bitkama na Kremenu, prilikom zauzimanja Leskovca, Vučja, Lebana i u drugim bitkama u ovom dijelu južne Srbije. Bio je i član Štaba Jablaničkog partizanskog odreda.

Umro je 7. marta 1942. godine na Gazdinskom Ridu, kod Medveđe u borbi protiv četnika, Njemaca i Bugara. Kada je kasnije, poslije njegove smrti, formiran prvi albanski partizanski odred na Kosovu i Metohiji, borci su ga nazvali Partizanski odred "Zenel Hajdini". Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita 9. oktobra 1953. godine proglašen je za narodnog heroja.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Народни хероји 1982.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Народни хероји Југославије том I. Београд: Narodna knjiga. 1982.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]