Biometrijski pasoš

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Države koje koriste biometrijske pasoše (zeleno), koriste samo diplomati (žuto), uvešće pasoše u skorijoj budućnosti (plavo)
Simbol za biometrijski pasoš

Biometrijski pasoš poznat i kao ePasoš (ePassport) i e-Pasoš (e-Passport) je nova vrsta pasoša koja koristi i biometrijske podatke kako bi se označio identitet vlasnika.

Podaci se pored zapisa na papiru pasoša zapisuju i u poseban čip. U čipu su, u zavisnosti od verzije zabilježene informacije potrebne za prepoznavanje geometrije lica, otiska prsta i izgled mrežnjače oka. Ovaj pasoš je skoro nemoguće krivotvoriti.

Iako je uvođenje biometrijskog pasoša nailazilo na otpor organizacija za zaštitu ljudskih prava ova vrsta pasoša je uvedena u većini razvijenih zemalja, ali i u mnogim drugim zemljama.

Prvi biometrijski pasoš izdala je Malezija 1998 godine.

Gallery[uredi | uredi izvor]

Različiti biometrijski pasoši.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Biometrijski pasoš