Esad Midžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Esad Midžić
Rođenje17. decembar 1917.
Prijedor
Smrt17. juli 1942.
Banja Luka
NacionalnostBošnjak
Služba1941-42.
RatoviDrugi svjetski rat
VojskaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
JediniceČetrvrti krajiški proleterski bataljon
KomandovaoPolitički komesar Četrvrtog krajiškog proleterskog bataljona
OdlikovanjaOrden narodnog heroja

Esad Midžić (Prijedor, 17. decembar 1917Banja Luka, 17. juli 1942) bio je narodni heroj Jugoslavije, politički komesar Četvrtog krajiškog proleterskog bataljona.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u porodici zanatlija kao najstariji od desetero djece. Pohađao je osnovnu školu i neke razrede gimnazije u Prijedoru, a neke preko Gajretovog konvikta u Bihaću. Položio je šest semestara na Pravnom fakultetu u Beogradu. Učestvovao je u štrajku ljubijskih rudara i demonstracijama protiv rata, koje su držane 1. septembra 1940. Tada je primljen u KPJ.

Poslije napada nacističke njemačke na Sovjetski Savez, 22. juna 1941, kao član Mjesnog komiteta KPJ za Prijedor učestvuje u pripremama za ustanak. U borbama kozarskih partizana na Podgradcima, Turjaku i Mrakovici došli su do punog izražaja Esadovi kvaliteti i 9. februara 1942. povjerena mu je dužnost političkog komesara Kozarske proleterske čete. U martu, u Čelincu, četa je ušla u sastav Četvrtog krajiškog proleterskog bataljona, pod komandom Zdravka Čelara i Esada Midžića kao političkog komesara.[2]

Krajiški proleterski bataljon je krenuo u pravcu istočne Bosne, s namjerom da se tamo spoji sa Prvom proleterskom udarnom brigadom. Međutim zbog jačanja četničkih snaga u srednjoj Bosni bataljon je ostao jedina partizanska jedinica na ovom terenu, izložena danonoćnim napadima četnika, ustaša i Nijemaca. Krajem maja i početkom juna 1942. godine bataljon je napalo više hiljada neprijateljskih vojnika i potisnut je na planinu Motajicu gdje je bio desetkovan. Esad Midžić se sa 20 boraca probio prema planini Čemernici, ali je pao u četničku klopku i bio zarobljen. Ista sudbina je zadesila i Zdravka Čelara. Četnici su Esada predali ustašama, a ovi su ga sproveli u banjalučku zloglasnu 'Crnu kuću', u kojoj je bio saslušavan uz tešku torturu. Odbio je predlog ustaša da pređe u njihovu službu i da će biti pomilovan kao zavedeni partizan. Strijeljan je 17. jula 1942.

Narodnim herojem proglašen je 5. jula 1951. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dr NEVENKA PETRIC - I ZVIJEZDE SMO DOSEZALI 3 - VODEĆI KADROVI SREDNJE BOSNE – Esad Midžić, s.55" (PDF). FOTO FUTURA - Beograd 2004. Arhivirano s originala (PDF), 12. 2. 2016. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  2. ^ "Mane Kecman -Čelar i njegovi junaci". PETROVAC U NOB – ZBORNIK SJEĆANJA; knjiga 3. Arhivirano s originala, 19. 3. 2016. Pristupljeno 9. 2. 2016.