Jean Racine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jean Racine
Example alt text
francuski dramatičar
Rođenje 22. decembar 1639.
La Ferté-Milon, Francuska
Smrt 21. april 1699.
Pariz, Francuska

Jean Racine (22. decembar 1639.- 21. april 1699.), francuski dramatičar, jedan od "velike trojice" 17. vijeka u Francuskoj (ostala dva su Moliere i Corneille). Pisao je uglavnom tragedije, a potkraj života i jednu komediju.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u La Ferté-Milon, ostao je bez roditelja s četiri godine i klasično obrazovanje ljubaznosti je primio od svoje bake, Marie des Moulins, koja ga je odvela u samostan Port-Royal. Maturirao je u Port-Royalu, kršćanskoj ustanovi koja je imala velik uticaj na njegove savremenike, uključujući i Blaisea Pascala. Očekivalo se da će studirati teologiju, ali se posvetio pozorištu i preselio se u Pariz. Njegova prve dvije tragedije, Thébaide(1664.) i Alexandre(1665.), su imale klasične teme, ali su već bile kontroverzne, napadajući optužbe da zagađuje umove svoje publike. Nastavio je s tragedijom Andromaque(Andromaha,1667.) u kojoj piše o Andromahi, Hektorovoj udovici, i njezinoj sudbini nakon Trojanskog rata. Dotada je stekao mnoge neprijatelje, uključujući Pierrea Corneillea i njegovog brata Thomasa. Dramatičari su se često natjecali pišući različite verzije iste teme: na primjer, Michel le Clerc je napisao Iphigénie(Ifgeniju) iste godine kad i Racine (1674.);Jacques Pradon je također napisao Phedre (Fedru) kad i Racine (1677.). Uspjeh Pradonova djela je uzrokovao prekid Racineovog dramskog rada.

Ipak, incident, zbog kojeg je Racine otišao iz javnog života, je imao zaplet skandalom na sudu 1679. U to vrijeme se oženio. Kad se vratio pozorištu, na zahtjev Madame de Maintenon, ljubavnice Luja XIV, napisao je moralne priče Esther(1689.) i Athalie(1691.), obje temeljene na starozavjetnim pričama, a izvedene pred učenicima škole Saint-Cyr.

Jean Racine je umro 1699. i pokopan je u crkvi St. Etienne-du-Mont u Parizu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Wikipedia, na Engleskom
  • W.H. Lewis, The Splendid Century: Life in the France of Louix XIV. William Sloane Associates, 1953
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: