Leopold Mozart

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leopold Mozart
Example alt text
njemačko-austrijski kompozitor
Rođenje 14. novembar 1719.
Augsburg, Njemačka
Smrt 28. maj 1787.
Salzburg, Austrija

Johann Georg Leopold Mozart (Augsburg, 14. novembar 1719. - Salzburg, 28. maj 1787.), njemačko-austrijski kompozitor i otac poznatog muzičkog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Život[uredi | uredi izvor]

Leopold Mozart rođen je u Augsburgu kao sin knjigoveže Johanna Georga Mozarta (1679.-1736.). Studirao je teologiju u Salzburgu, no više zanimanja pokazuje za muziku. Godine 1740. postaje violinist i komornik grofova Thurn und Taxis.

Ženi se 1747. godine s Annom Marijom Pertl, s kojom je imao sedmoro djece. Samo dvoje od njihove djece doživjelo je određenu starost koji su već u djetinjstvu postali muzička čuda od djece: Maria Anna Mozart (nazvana Nannerl) i Wolfgang Amadeus Mozart.

Leopold Mozart bio je dvorski kapelnik i kompozitor na tadašnjem dvoru salzburškog nadbiskupa. U današnje doba uglavnom je poznat kao otac i pedagog genijalnog sina, iako je komponovao djela koja se i danas izvode. Iste godine kada je rođen i njegov sin Wolfgang (1756.) napisao je djelo Versuch einer gründlichen Violinschule, koja predstavlja izvor za današnja saznanja o muzičkoj praksi 18. vijeka.

Odnos oca i sina očito je zahladio oko 1781./82. godine, kada se Wolfgang nastanio u Beču i oženio "jednom Webericom". U kasnijim pismima svojoj kćeri Nannerl spominje Wolfganga Amadéa bez imena, navodeći ga samo kao "tvoj brat". Leopold Mozart suprotstavljao se braku svog sina s Constanze Weber te je tokom jedne posjete Beču kritizirao Wolfgangovu neuhranjenost, njihov neuredan stan i katastrofalnu financijsku situaciju.

Kao uzrok smrti Leopolda Mozarta navodi se otvrdnuće želuca, što se eventualno može povezati s rakom želuca.

Leopold Mozart je kao i Wolfgang bio član lože slobodnih zidara "Zur wahren Eintracht" u Beču.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Eine musikalische Schlittenfahrt (Muzička vožnja saonicama)
  • Simfonija u D-duru "Die Bauernhochzeit" (Seljačko vjenčanje)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: