Nanočestica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
TEM (a, b, i c) slike pripremljenih mezoporoznih nanočestica silicijum dioksida srednjeg spoljašnjeg prečnika: (a) 20nm, (b) 45nm i (c) 80nm. SEM (d) slika koja odgovara (b). Umetci su veliko uvećanje mezoporoznih čestica silicij dioksida.

Nanočestica ili ultrafina čestica se obično definiše kao čestica materije prečnika između 1 i 100 nanometara (nm).[1][2] Termin se ponekad koristi za veće čestice, do 500 nm,  ili vlakna i cijevi koje su manje od 100 nm u samo dva smjera.[3] U najnižem opsegu, metalne čestice manje od 1 nm se obično nazivaju klasteri atoma.

Nanočestice se obično razlikuju od mikročestica (1-1000 µm), "fine čestice" (veličine između 100 i 2500 nm) i "grube čestice" (u rasponu od 2500 do 10 000 nm), jer njihova manja veličina pokreće vrlo različita fizička ili hemijska svojstva, poput koloidnih svojstava i ultrabrzih optičkih efekata[4] ili električnih svojstava.

Budući da su više podložni braunovskom kretanju, obično se ne sedimentiraju, poput koloidnih čestica za koje se, obrnuto, obično smatra da se kreću od 1 do 1000 nm.

S obzirom da su mnogo manje od talasnih dužina vidljive svjetlosti (400-700 nm), nanočestice se ne mogu vidjeti običnim optičkim mikroskopima, što zahtijeva upotrebu elektronskih mikroskopa ili mikroskopa sa laserom. Iz istog razloga, disperzije nanočestica u prozirnim medijima mogu biti transparentne,[5] dok suspenzije većih čestica obično raspršuju dio ili svu vidljivu svjetlost koja pada na njih. Nanočestice također lahko prolaze kroz uobičajene filtere, kao što su obične keramičke svijeće,[6] tako da odvajanje od tekućina zahtijeva posebne tehnike nanofiltracije.

Svojstva nanočestica često se značajno razlikuju od osobina većih čestica iste supstance. Pošto je tipični prečnik atoma između 0,15 i 0,6 nm, veliki dio materijala nanočestice leži unutar nekoliko atomskih promjera njene površine. Stoga svojstva tog površinskog sloja mogu dominirati nad svojstvima rasutog materijala. Ovaj efekat je posebno jak za nanočestice dispergovane u mediju različitog sastava, jer interakcije između dva materijala na njihovom interfejsu takođe postaju značajne.[7]

Idealizirani model kristalne nanočestice platine, prečnika oko 2 nm, koji prikazuje pojedinačne atome.

Nanočestice su široko rasprostranjene u prirodi i predmet su proučavanja u mnogim naukama kao što su hemija, fizika, geologija i biologija. Budući da su na prijelazu između masivnih materijala i atomskih ili molekularnih struktura, često pokazuju fenomene koji se ne primjećuju ni na jednoj skali. Važna su komponenta atmosferskog zagađenja i ključni sastojci u mnogim industrijaliziranim proizvodima kao što su boje, plastika, metali, keramika i magnetni proizvodi. Proizvodnja nanočestica sa specifičnim svojstvima je grana nanotehnologije.

Općenito, mala veličina nanočestica dovodi do niže koncentracije tačkastih defekata u usporedbi s njihovim velikim pandanima,[8] ali one podržavaju različite dislokacije koje se mogu vizualizirati korištenjem elektronskih mikroskopa visoke rezolucije.[9] Međutim, nanočestice pokazuju različitu mehaniku dislokacije, što, zajedno sa njihovom jedinstvenom površinskom strukturom, rezultira mehaničkim svojstvima koja su različita od masivnog materijala.[10][11][12]

Nesferične nanočestice (npr. prizme, kocke, šipke itd.) pokazuju svojstva zavisna od oblika i veličine (i hemijske i fizičke) (anizotropija).[13][14] Nesferične nanočestice zlata (Au), srebra (Ag) i platine (Pt) zbog svojih fascinantnih optičkih svojstava nalaze različite primjene. Nesferične geometrije nanoprizme daju visoke efektivne poprečne presjeke i dublje boje koloidnih rastvora.[15] Mogućnost pomjeranja rezonantnih talasnih dužina podešavanjem geometrije čestica omogućava njihovu upotrebu u oblastima molekularnog obilježavanja, biomolekularnih testova, detekcije metala u tragovima ili nanotehničkih aplikacija. Anizotropne nanočestice pokazuju specifično apsorpciono ponašanje i stohastičku orijentaciju čestica pod nepolarizovanim svetlom, pokazujući poseban režim rezonancije za svaku ekscitabilnu osu. Ovo svojstvo se može objasniti činjenicom svakodnevnog razvitka u oblasti sinteze ovih nanočestica za njihovu pripremu u velikom prinosu.[15]

Definicije[uredi | uredi izvor]

IUPAC[uredi | uredi izvor]

U svojoj predloženoj terminologiji za biološki srodne polimere iz 2012. godine, IUPAC je definisao nanočesticu kao "česticu bilo kojeg oblika s dimenzijama u rasponu od 1 × 10 -9 i 1 × 10 -7 m".[2] Ova definicija je evoluirala iz one koju je dao IUPAC 1997.[16][17]

U drugoj publikaciji iz 2012. IUPAC proširuje pojam tako da uključuje cijevi i vlakna sa samo dvije dimenzije ispod 100 nm.[3]

ISO[uredi | uredi izvor]

Prema tehničkoj specifikaciji Međunarodne organizacije za standarde (ISO) 80004, nanočestica je objekt sa sve tri vanjske dimenzije u nanoskali, čije se najduža i najkraća osa ne razlikuju značajno, pri čemu je značajna razlika obično faktor od najmanje 3.[18]

Uobičajena upotreba[uredi | uredi izvor]

Pod "nanoskalom" se obično podrazumijeva raspon od 1 do 100 nm jer se nova svojstva koja razlikuju čestice od masivnog materijala obično razvijaju u tom rasponu veličina.

Za neka svojstva, kao što su prozirnost ili zamućenost, ultrafiltracija, stabilna disperzija, itd., uočene su značajne promjene karakteristične za nanočestice za čestice veličine do 500 nm. Stoga se termin ponekad proširuje na taj raspon veličina. 

Povezani koncepti[uredi | uredi izvor]

Nanoklasteri su aglomerati nanočestica s najmanje jednom dimenzijom između 1 i 10 nanometara i uskom distribucijom veličine. Nanopraškovi [19] su aglomerati ultra finih čestica, nanočestica ili nanoklastera. Monokristali nanometarske veličine, ili ultrafine čestice s jednom domenom, često se nazivaju nanokristalima.

Termini koloid i nanočestica nisu zamenljivi. Koloid je mješavina koja ima čestice jedne faze disperzirane ili suspendirane unutar druge faze. Izraz se primjenjuje samo ako su čestice veće od atomskih dimenzija, ali dovoljno male da pokažu Brownovo kretanje, s rasponom kritične veličine (ili prečnika čestica) koji se obično kreće od nanometara (10 −9 m) do mikrometara (10 −6 m).[20] Koloidi mogu sadržavati čestice prevelike da bi bile nanočestice, a nanočestice mogu postojati u nekoloidnom obliku, na primjer kao prah ili u čvrstoj matrici.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prirodno pojavljivanje[uredi | uredi izvor]

Nanočestice se prirodno proizvode mnogim kosmološkim,[21] geološkim,[21][22] meteorološkim i biološkim procesima. Značajan dio (po broju, ako ne i po masi) međuplanetarne prašine, koja još uvijek pada na Zemlju brzinom hiljada tona godišnje, nalazi se u rasponu nanočestica;[23][24] a isto važi i za čestice atmosferske prašine. Mnogi virusi imaju promjere u rasponu nanočestica.

Predindustrijska tehnologija[uredi | uredi izvor]

Nanočestice su koristili zanatlije od prahistorije, iako bez znanja o njihovoj prirodi. Koristili su ih staklari i grnčari u klasičnoj antici, kao što su primjeri rimske Likurgove čaše od dikroičnog stakla (4. vijek n.e.) i sjajne keramike iz Mesopotamije (9. v.n.e.).[25][26][27] Potonju karakteriziraju nanočestice srebra i bakra raspršene u staklastoj glazuri.

19. vijek[uredi | uredi izvor]

Michael Faraday je dao prvi opis, u naučnom smislu, optičkih svojstava nanometarskih metala u svom klasičnom radu iz 1857. godine. U kasnijem radu, autor (Turner) ističe da: „Dobro je poznato da kada se tanki listići zlata ili srebra stave na staklo i zagriju na temperaturu koja je znatno ispod crvene toplote (~500 °C), dolazi do značajne promjene svojstava, pri čemu se uništava kontinuitet metalnog filma. Rezultat je da se bijela svjetlost sada slobodno prenosi, refleksija je na odgovarajući način smanjena, dok je električna otpornost enormno povećana."[28][29][30]

20. vijek[uredi | uredi izvor]

Tokom 1970-ih i 80-ih, kada su prve temeljne fundamentalne studije s nanočesticama bile u toku u Sjedinjenim Državama (od strane Granqvista i Buhrmana)[31] i Japanu (u okviru ERATO projekta),[32] istraživači su koristili termin ultrafine čestice. Međutim, tokom 1990-ih, prije nego što je Nacionalna inicijativa za nanotehnologiju pokrenuta u Sjedinjenim Državama, termin nanočestica postao je češći (na primjer, pogledajte isti rad starijeg autora 20 godina kasnije koji se bavi istim problemom, lognormalnom raspodjelom veličina [33]).

Morfologija i struktura[uredi | uredi izvor]

Nanozvijezde vanadij(IV) oksida

Nanočestice se javljaju u velikom broju oblika, koji su dobili mnoga neformalna imena kao što su nanosfere,[34] nanošipke, nanolanci,[35] nanozvijezde, nanocvijeće, nanogrebeni,[36] nanobrkovi, nanovlakna i nanokutije.[37]

Oblici nanočestica mogu biti određeni intrinzičnim kristalnim navikama materijala ili utjecajem okoline oko njihovog stvaranja, kao što je inhibicija rasta kristala na određenim površinama aditivima za premazivanje, oblikom kapljica emulzije i micela u pripremi prekursora, ili oblik pora u okolnom čvrstom matriksu.[38] Neke primjene nanočestica mogu zahtijevati specifične oblike, kao i specifične veličine ili raspone veličina.

Amorfne čestice obično poprimaju sferni oblik (zbog njihove mikrostrukturne izotropije).

Proučavanje finih čestica naziva se mikromeritika.

Varijacije[uredi | uredi izvor]

Proizvedene su polučvrste i mehke nanočestice. Prototip nanočestice polučvrste prirode je liposom. Različite vrste nanočestica liposoma trenutno se klinički koriste kao sistemi za isporuku lijekova i vakcina protiv raka.

Razlaganje biopolimera u njihove nanorazmjerne građevne blokove smatra se potencijalnim putem za proizvodnju nanočestica s poboljšanom biokompatibilnošću i biorazgradljivošću. Najčešći primjer je proizvodnja nanoceluloze iz drvne pulpe.[39] Drugi primjeri su nanolignin, nanohitin ili nanoškrob.[40]

Nanočestice čija je jedna polovina hidrofilna, a druga polovina hidrofobna nazivaju se Janus čestice i posebno su efikasne za stabilizaciju emulzija. Mogu se samostalno montirati na sučeljima voda/ulje i djelovati kao Pickering stabilizatori.

Nanočestice hidrogela napravljene od ljuske jezgre N-izopropilakrilamid hidrogela mogu se interno bojiti afinitetnim mamcima.[41] Ovi afinitetni mamci omogućavaju nanočesticama da izoluju i uklone nepoželjne proteine dok istovremeno povećavaju ciljne analite.[41]

Nukleacija[uredi | uredi izvor]

Uticaj nukleacije[uredi | uredi izvor]

Nukleacija postavlja temelj za sintezu nanočestica. Inicijalne jezgre igraju vitalnu ulogu u veličini i obliku nanočestica koje će se na kraju formirati djelujući kao šablonska jezgra za samu nanočesticu. Dugoročna stabilnost je također određena početnim postupcima nukleacije.[42] Homogena nukleacija nastaje kada se jezgra formiraju jednoliko u cijeloj matičnoj fazi i rjeđa je. Heterogena nukleacija se, međutim, formira na područjima kao što su površine kontejnera, nečistoće i drugi defekti.[43] Kristali se mogu formirati istovremeno ako je nukleacija brza, stvarajući monodisperzniji proizvod. Međutim, spore brzine nukleacije mogu uzrokovati stvaranje polidisperzne populacije kristala različitih veličina. Kontrola nukleacije omogućava kontrolu veličine, disperznosti i faze nanočestica.

Proces nukleacije i rasta unutar nanočestica može se opisati burst nukleacijom, Ostwaldovim zrenjem ili dvostepenim mehanizmom-autokataliza modelom.[44]

Nukleacija[uredi | uredi izvor]

Originalna teorija nukleacije u formiranju nanočestica iz 1927. bila je klasična teorija nukleacije (CNT).[45] Vjerovalo se da se promjene u veličini čestica mogu opisati samo nukleacijom praska. Viktor LaMer je 1950. godine koristio CNT kao osnovu za nukleaciju za svoj model rasta nanočestica. Postoje tri dijela modela LaMer: 1. Brzo povećanje koncentracije slobodnih monomera u rastvoru, 2. brza nukleacija monomera koju karakteriše eksplozivni rast čestica, 3. Rast čestica kontrolisan difuzijom monomera.[46] Ovaj model opisuje da je rast na jezgru spontan, ali ograničen difuzijom prekursora na površinu jezgra. LaMerov model nije bio u stanju da objasni kinetiku nukleacije ni u jednom modernom sistemu.[47][48][49]

Ostwaldovo zrenje[uredi | uredi izvor]

Ostwaldovo sazrijevanje je proces koji se obično izbjegava u sintezi nanočestica jer je poznato da negativno utječe na funkcionalnost nanočestica. U ovom procesu, velike čestice rastu na račun manjih čestica zbog difuzije molekula disperzne faze kroz kontinuiranu fazu.[44]

Svojstva[uredi | uredi izvor]

Svojstva materijala u obliku nanočestica neobično su različita od onih u masi, čak i kada su podijeljene na čestice mikrometarske veličine. Mnogi od njih proizlaze iz prostornog ograničenja subatomskih čestica (tj. elektrona, protona, fotona) i električnih polja oko ovih čestica. Veliki odnos površine i zapremine je takođe značajan faktor na ovoj skali.[14]

1 kg čestica od 1 mm3 ima istu površinu kao 1 mg čestica od 1 nm3

Rasuti materijali (>100 nm veličine) očekuje se da imaju stalna fizička svojstva (kao što su toplotna i električna provodljivost, krutost, gustoća i viskozitet ) bez obzira na njihovu veličinu, za nanočestice, međutim, ovo je drugačije: volumen površinskog sloja (nekoliko atomskih promjera -wide) postaje značajan dio zapremine čestice; dok je ta frakcija beznačajna za čestice prečnika od jednog mikrometra ili više.  Drugim riječima, omjer površina/zapremina utječe na određena svojstva nanočestica izraženije nego u velikim česticama.[50]

Poluprovodnička nanočestica (kvantna tačka) olovnog sulfida sa potpunom pasivizacijom oleinskom kiselinom, oleil aminom i hidroksil ligandima (veličina ~5nm)

Efekti kvantne mehanike postaju uočljivi za objekte na nanoskali.[51] Oni uključuju kvantno ograničenje u poluprovodničkim česticama, lokalizirane površinske plazmone[51] u nekim metalnim česticama i superparamagnetizam u magnetskim materijalima. Kvantne tačke su nanočestice poluprovodničkog materijala koje su dovoljno male (obično ispod 10 nm ili manje) da imaju kvantizovane elektronske energetske nivoe.

Kvantni efekti su odgovorni za tamnocrvenu do crnu boju zlatnih ili silicijskih nanoprašaka i suspenzija nanočestica.[52] Apsorpcija sunčevog zračenja je mnogo veća u materijalima koji se sastoje od nanočestica nego u tankim filmovima kontinuiranih listova materijala. U solarnim PV i solarno termalnim aplikacijama, kontrolom veličine, oblika i materijala čestica, moguće je kontrolisati apsorpciju sunca.[53][54][55][56]

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Umjetne nanočestice mogu se stvoriti od bilo kojeg čvrstog ili tekućeg materijala, uključujući metale, dielektrike i poluprovodnike. Oni mogu biti interno homogeni ili heterogeni, npr. sa strukturom jezgro-ljuska.

Postoji nekoliko metoda za stvaranje nanočestica, uključujući kondenzaciju plina, atriciju, kemijsku precipitaciju, ionsku implantaciju, pirolizu, hidrotermalnu sintezu i biosintezu.[57]

Mnoga svojstva nanočestica, posebno stabilnost, rastvorljivost i hemijska ili biološka aktivnost, mogu se radikalno promijeniti oblaganjem različitim supstancama – proces koji se naziva funkcionalizacija. Funkcionalizirani katalizatori na bazi nanomaterijala mogu se koristiti za katalizu mnogih poznatih organskih reakcija.

Na primjer, suspenzije čestica grafena mogu se stabilizirati funkcionalizacijom sa grupama galne kiseline.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U.S. Environmental Protection Agency (): "Module 3: Characteristics of Particles Particle Size Categories". From the EPA Website.
  2. ^ a b Vert, M.; Doi, Y.; Hellwich, K. H.; Hess, M.; Hodge, P.; Kubisa, P.; Rinaudo, M.; Schué, F. O. (2012). "Terminology for biorelated polymers and applications (IUPAC Recommendations 2012)". Pure and Applied Chemistry. 84 (2): 377 410. doi:10.1351/PAC-REC-10-12-04.
  3. ^ a b Vert, Michel; Doi, Yoshiharu; Hellwich, Karl-Heinz; Hess, Michael; Hodge, Philip; Kubisa, Przemyslaw; Rinaudo, Marguerite; Schué, François (11. 1. 2012). "Terminology for biorelated polymers and applications (IUPAC Recommendations 2012)". Pure and Applied Chemistry. 84 (2): 377–410. doi:10.1351/PAC-REC-10-12-04.
  4. ^ Torres-Torres, C; López-Suárez, A; Can-Uc, B; Rangel-Rojo, R; Tamayo-Rivera, L; Oliver, A (24. 7. 2015). "Collective optical Kerr effect exhibited by an integrated configuration of silicon quantum dots and gold nanoparticles embedded in ion-implanted silica". Nanotechnology. 26 (29): 295701. Bibcode:2015Nanot..26C5701T. doi:10.1088/0957-4484/26/29/295701. ISSN 0957-4484. PMID 26135968.
  5. ^ Chae, Seung Yong; Park, Myun Kyu; Lee, Sang Kyung; Kim, Taek Young; Kim, Sang Kyu; Lee, Wan In (august 2003). "Preparation of Size-Controlled TiO 2 Nanoparticles and Derivation of Optically Transparent Photocatalytic Films". Chemistry of Materials. 15 (17): 3326–3331. doi:10.1021/cm030171d.
  6. ^ Jacques Simonis, Jean; Koetzee Basson, Albertus (2011). "Evaluation of a low-cost ceramic micro-porous filter for elimination of common disease microorganisms". Physics and Chemistry of the Earth, Parts A/B/C. 36 (14–15): 1129–1134. Bibcode:2011PCE....36.1129S. doi:10.1016/j.pce.2011.07.064.
  7. ^ Silvera Batista, C. A.; Larson, R. G.; Kotov, N. A. (9. 10. 2015). "Nonadditivity of nanoparticle interactions". Science. 350 (6257): 1242477. doi:10.1126/science.1242477. PMID 26450215.
  8. ^ Cai, Wei; Nix, William D. (septembar 2016). Imperfections in Crystalline Solids. Cambridge Core (jezik: engleski). doi:10.1017/cbo9781316389508. ISBN 9781107123137. Pristupljeno 21. 5. 2020.
  9. ^ Chen, Chien-Chun; Zhu, Chun; White, Edward R.; Chiu, Chin-Yi; Scott, M. C.; Regan, B. C.; Marks, Laurence D.; Huang, Yu; Miao, Jianwei (april 2013). "Three-dimensional imaging of dislocations in a nanoparticle at atomic resolution". Nature. 496 (7443): 74–77. Bibcode:2013Natur.496...74C. doi:10.1038/nature12009. PMID 23535594.
  10. ^ Guo, Dan; Xie, Guoxin; Luo, Jianbin (8. 1. 2014). "Mechanical properties of nanoparticles: basics and applications". Journal of Physics D: Applied Physics. 47 (1): 013001. Bibcode:2014JPhD...47a3001G. doi:10.1088/0022-3727/47/1/013001.
  11. ^ Khan, Ibrahim; Saeed, Khalid; Khan, Idrees (novembar 2019). "Nanoparticles: Properties, applications and toxicities". Arabian Journal of Chemistry. 12 (7): 908–931. doi:10.1016/j.arabjc.2017.05.011.
  12. ^ Carlton, C.E.; Rabenberg, L.; Ferreira, P.J. (septembar 2008). "On the nucleation of partial dislocations in nanoparticles". Philosophical Magazine Letters. 88 (9–10): 715–724. Bibcode:2008PMagL..88..715C. doi:10.1080/09500830802307641.
  13. ^ "Anisotropic Nanostructures". Mirkin (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2021.
  14. ^ a b Sajanlal, Panikkanvalappil R.; Sreeprasad, Theruvakkattil S.; Samal, Akshaya K.; Pradeep, Thalappil (16. 2. 2011). "Anisotropic nanomaterials: structure, growth, assembly, and functions". Nano Reviews. 2: 5883. doi:10.3402/nano.v2i0.5883. ISSN 2000-5121. PMC 3215190. PMID 22110867.
  15. ^ a b Knauer, Andrea; Koehler, J. Michael (2016). "Explanation of the size dependent in-plane optical resonance of triangular silver nanoprisms". Physical Chemistry Chemical Physics. 18 (23): 15943–15949. Bibcode:2016PCCP...1815943K. doi:10.1039/c6cp00953k. PMID 27241479.
  16. ^ MacNaught, Alan D.; Wilkinson, Andrew R., ured. (1997). Compendium of Chemical Terminology: IUPAC Recommendations (2nd izd.). Blackwell Science. ISBN 978-0865426849.
  17. ^ Alemán, J. V.; Chadwick, A. V.; He, J.; Hess, M.; Horie, K.; Jones, R. G.; Kratochvíl, P.; Meisel, I.; Mita, I. (1. 1. 2007). "Definitions of terms relating to the structure and processing of sols, gels, networks, and inorganic-organic hybrid materials (IUPAC Recommendations 2007)". Pure and Applied Chemistry. 79 (10): 1801–1829. doi:10.1351/pac200779101801.
  18. ^ "ISO/TS 80004-2: Nanotechnologies Vocabulary Part 2: Nano-objects". International Organization for Standardization. 2015. Pristupljeno 18. 1. 2018.
  19. ^ Fahlman, B. D. (2007). Materials Chemistry. Springer. str. 282 283. ISBN 978-1-4020-6119-6.
  20. ^ Pais, A. (2005). Subtle is the Lord: The Science and the Life of Albert Einstein. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-280672-7. Pristupljeno 6. 12. 2016.
  21. ^ a b Simakov, S. K. (2018). "Nano- and micron-sized diamond genesis in nature: An overview". Geoscience Frontiers. 9 (6): 1849–1858. doi:10.1016/j.gsf.2017.10.006.
  22. ^ Simakov, S. K.; Kouchi, A.; Scribano, V.; Kimura, Y.; Hama, T.; Suzuki, N.; Saito, H.; Yoshizawa, T. (2015). "Nanodiamond Finding in the Hyblean Shallow Mantle Xenoliths". Scientific Reports. 5: 10765. Bibcode:2015NatSR...510765S. doi:10.1038/srep10765. PMC 5377066. PMID 26030133.
  23. ^ Plane, John M. C. (2012). "Cosmic dust in the earth's atmosphere". Chemical Society Reviews. 41 (19): 6507–6518. Bibcode:2012ChSRv..41.6507P. doi:10.1039/C2CS35132C. PMID 22678029.
  24. ^ Zook, Herbert A. (2001). "Spacecraft Measurements of the Cosmic Dust Flux". u Peucker-Ehrenbrink, B.; Schmitz, B. (ured.). Accretion of Extraterrestrial Matter Throughout Earth's History. Boston, MA: Springer. str. 75–92. doi:10.1007/978-1-4419-8694-8_5. ISBN 978-1-4613-4668-5.
  25. ^ "Nanotechnology Timeline | Nano". www.nano.gov. Pristupljeno 12. 12. 2016.
  26. ^ Reiss, Gunter; Hutten, Andreas (2010). "Magnetic Nanoparticles". u Sattler, Klaus D. (ured.). Handbook of Nanophysics: Nanoparticles and Quantum Dots. CRC Press. str. 2 1. ISBN 9781420075458.
  27. ^ Khan, Firdos Alam (2012). Biotechnology Fundamentals. CRC Press. str. 328. ISBN 9781439820094.
  28. ^ Faraday, Michael (1857). "Experimental relations of gold (and other metals) to light". Phil. Trans. R. Soc. Lond. 147: 145 181. Bibcode:1857RSPT..147..145F. doi:10.1098/rstl.1857.0011.
  29. ^ Beilby, George Thomas (31. 1. 1904). "The effect of heat and of solvents on thin films of metal". Proceedings of the Royal Society of London. 72 (477–486): 226–235. Bibcode:1903RSPS...72..226B. doi:10.1098/rspl.1903.0046.
  30. ^ Turner, T. (1908). "Transparent Silver and Other Metallic Films". Proceedings of the Royal Society A. 81 (548): 301–310. Bibcode:1908RSPSA..81..301T. doi:10.1098/rspa.1908.0084. JSTOR 93060.
  31. ^ Granqvist, C.; Buhrman, R.; Wyns, J.; Sievers, A. (1976). "Far-Infrared Absorption in Ultrafine Al Particles". Physical Review Letters. 37 (10): 625 629. Bibcode:1976PhRvL..37..625G. doi:10.1103/PhysRevLett.37.625.
  32. ^ Hayashi, C.; Uyeda, R & Tasaki, A. (1997). Ultra-fine particles: exploratory science and technology (1997 Translation of the Japan report of the related ERATO Project 1981 86). Noyes Publications.
  33. ^ Kiss, L B; Söderlund, J; Niklasson, G A; Granqvist, C G (1. 3. 1999). "New approach to the origin of lognormal size distributions of nanoparticles". Nanotechnology. 10 (1): 25–28. Bibcode:1999Nanot..10...25K. doi:10.1088/0957-4484/10/1/006.
  34. ^ Agam, M. A.; Guo, Q (2007). "Electron Beam Modification of Polymer Nanospheres". Journal of Nanoscience and Nanotechnology. 7 (10): 3615–9. doi:10.1166/jnn.2007.814. PMID 18330181.
  35. ^ Kralj, Slavko; Makovec, Darko (27. 10. 2015). "Magnetic Assembly of Superparamagnetic Iron Oxide Nanoparticle Clusters into Nanochains and Nanobundles". ACS Nano. 9 (10): 9700–7. doi:10.1021/acsnano.5b02328. PMID 26394039.
  36. ^ Choy J.H.; Jang E.S.; Won J.H.; Chung J.H.; Jang D.J. & Kim Y.W. (2004). "Hydrothermal route to ZnO nanocoral reefs and nanofibers". Appl. Phys. Lett. 84 (2): 287. Bibcode:2004ApPhL..84..287C. doi:10.1063/1.1639514.
  37. ^ Sun, Y; Xia, Y (2002). "Shape-controlled synthesis of gold and silver nanoparticles". Science. 298 (5601): 2176–9. Bibcode:2002Sci...298.2176S. doi:10.1126/science.1077229. PMID 12481134.
  38. ^ Murphy, C. J. (13. 12. 2002). "MATERIALS SCIENCE: Nanocubes and Nanoboxes". Science. 298 (5601): 2139–2141. doi:10.1126/science.1080007. PMID 12481122.
  39. ^ Dufresne, Alain (juni 2013). "Nanocellulose: a new ageless bionanomaterial". Materials Today. 16 (6): 220–227. doi:10.1016/j.mattod.2013.06.004.
  40. ^ Le Corre, Déborah; Bras, Julien; Dufresne, Alain (10. 5. 2010). "Starch Nanoparticles: A Review". Biomacromolecules. 11 (5): 1139–1153. doi:10.1021/bm901428y. PMID 20405913.
  41. ^ a b Luchini, Alessandra; Geho, David H.; Bishop, Barney; Tran, Duy; Xia, Cassandra; Dufour, Robert L.; Jones, Clinton D.; Espina, Virginia; Patanarut, Alexis (januar 2008). "Smart Hydrogel Particles: Biomarker Harvesting: One-Step Affinity Purification, Size Exclusion, and Protection against Degradation". Nano Letters. 8 (1): 350–361. Bibcode:2008NanoL...8..350L. doi:10.1021/nl072174l. PMC 2877922. PMID 18076201.
  42. ^ Gommes, Cedric J. (2019). "Ostwald ripening of confined nanoparticles: Chemomechanical coupling in nanopores". Nanoscale. 11 (15): 7386–7393. doi:10.1039/C9NR01349K. PMID 30938749.
  43. ^ Thanh, N. T.; MacLean, N.; Mahiddine, S. (2014). "Mechanisms of nucleation and growth of nanoparticles in solution". Chem. Rev. 114 (15): 7610–7630. doi:10.1021/cr400544s. PMID 25003956.
  44. ^ a b Kulkarni, Samir A.; Kadam, Somnath S.; Meekes, Hugo; Stankiewicz, Andrzej I.; Ter Horst, Joop H. (2013). "Crystal Nucleation Kinetics from Induction Times and Metastable Zone Widths". Crystal Growth & Design. 13 (6): 2435-2440. doi:10.1021/cg400139t.
  45. ^ Volmer, M.; Weber, A. Z. (1927). "Nucleus Formation in Supersaturated Systems". Zeitschrift für Physikalische Chemie. 125: 236-242.
  46. ^ LaMer, Viktor K.; Dinegar, Robert H. (1950). "Theory, Production and Mechanism of Formation of Monodispersed Hydrosols". Journal of the American Chemical Society. 72 (11): 4847-4854. doi:10.1021/ja01167a001.
  47. ^ Watzky, Murielle A.; Finke, Richard G. (1997). "Transition Metal Nanocluster Formation Kinetic and Mechanistic Studies. A New Mechanism when Hydrogen is the Reductant: Slow, Continuous Nucleation and Fast Autocatalytic Surface Growth". J. Am. Chem. Soc. 119 (43): 10382-10400. doi:10.1021/ja9705102.
  48. ^ Whitehead, Christopher B.; Özkar, Saim; Finke, Richard G. (2019). "LaMer's 1950 Model for Particle Formation of Instantaneous Nucleation and Diffusion-Controlled Growth: A Historical Look at the Model's Origins, Assumptions, Equations, and Underlying Sulfur Sol Formation Kinetics Data". Chem. Mater. 31 (18): 7116-7132. doi:10.1021/acs.chemmater.9b01273.
  49. ^ Whitehead, Christopher B.; Özkar, Saim; Finke, Richard G. (2021). "LaMer's 1950 model for particle formation: a review and critical analysis of its classical nucleation and fluctuation theory basis, of competing models and mechanisms for phase-changes and particle formation, and then of its application to silver halide, semiconductor, metal, and metal-oxide nanoparticles". Mater. Adv. 2: 186-235. doi:10.1039/d0ma00439a.
  50. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215190. Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  51. ^ a b Hewakuruppu, Y. L.; Dombrovsky, L. A.; Chen, C.; Timchenko, V.; Jiang, X.; Baek, S.; Taylor, R. A. (2013). "Plasmonic "pump probe" method to study semi-transparent nanofluids". Applied Optics. 52 (24): 6041–50. Bibcode:2013ApOpt..52.6041H. doi:10.1364/AO.52.006041. PMID 24085009.
  52. ^ Buffat, Ph.; Borel, J.-P. (1976). "Size effect on the melting temperature of gold particles". Physical Review A. 13 (6): 2287–2298. Bibcode:1976PhRvA..13.2287B. doi:10.1103/PhysRevA.13.2287.
  53. ^ Wu, Jiang; Yu, Peng; Susha, Andrei S.; Sablon, Kimberly A.; Chen, Haiyuan; Zhou, Zhihua; Li, Handong; Ji, Haining; Niu, Xiaobin (1. 4. 2015). "Broadband efficiency enhancement in quantum dot solar cells coupled with multispiked plasmonic nanostars". Nano Energy. 13: 827–835. doi:10.1016/j.nanoen.2015.02.012.
  54. ^ Taylor, Robert A; Otanicar, Todd; Rosengarten, Gary (2012). "Nanofluid-based optical filter optimization for PV/T systems". Light: Science & Applications. 1 (10): e34. Bibcode:2012LSA.....1E..34T. doi:10.1038/lsa.2012.34.
  55. ^ Taylor, Robert A.; Otanicar, Todd P.; Herukerrupu, Yasitha; Bremond, Fabienne; Rosengarten, Gary; Hawkes, Evatt R.; Jiang, Xuchuan; Coulombe, Sylvain (2013). "Feasibility of nanofluid-based optical filters". Applied Optics. 52 (7): 1413–22. Bibcode:2013ApOpt..52.1413T. doi:10.1364/AO.52.001413. PMID 23458793.
  56. ^ Taylor, Robert A; Phelan, Patrick E; Otanicar, Todd P; Adrian, Ronald; Prasher, Ravi (2011). "Nanofluid optical property characterization: Towards efficient direct absorption solar collectors". Nanoscale Research Letters. 6 (1): 225. Bibcode:2011NRL.....6..225T. doi:10.1186/1556-276X-6-225. PMC 3211283. PMID 21711750.
  57. ^ Hosseini, Mansoure; Mashreghi, Mansour; Eshghi, Hossein (2016). "Biosynthesis and antibacterial activity of gold nanoparticles coated with reductase enzymes". Micro and Nano Letters. 11 (9): 484–489. doi:10.1049/mnl.2016.0065.